New wine

03

jun

Jacomien van Urk

‘I came here with nothing but all You have given me. Jesus bring new wine out of me.’ Heb jij dat ook wel eens? Één zo’n zin uit een lied die de hele dag in je hoofd blijft zitten? Ik had dat dus met dit hele mooie nieuwe nummer van Hillsong. Ook een moeilijk nummer! Maar het bracht me wel weer naar een gedeelte uit de Bijbel. Over de wijnstok en de ranken. Over snoeien en snijden, zodat er nieuwe wijn komt. Nog betere.

“Het eert mijn Vader als er veel vrucht aan jullie groeit. Het laat zien dat jullie mijn leerlingen zijn.”
(Johannes 15:8, BasisBijbel)

Oké, zet dat maar op je bucketlist. ‘Veel vrucht dragen’. Waarom? Dat eert je Vader. Je hemelse Vader die je liefheeft met oneindige liefde. Die zijn eigen Zoon heeft gegeven om je van je zonden schoon te wassen en je dag voor dag te reinigen in het bloed van Jezus. Hij verdient die eer! Maar wat betekent dat? Veel vrucht dragen, hoe gaat dat? In dit gedeelte in Johannes zien we twee soorten takken aan de wijnstok. Takken die geen vrucht dragen en takken die vrucht dragen. De wijnboer gaat met beide iets doen. Kijk maar.

“Elke tak aan Mij waar geen vruchten aan groeien, haalt Hij weg. Elke tak waar wel vruchten aan groeien, snoeit Hij. [Hij maakt hem schoon van alles wat daar niet mag groeien.] Zo gaan er nog meer vruchten aan die tak groeien.”
(Johannes 15:2, BasisBijbel)

Hier kunnen we lezen dat takken die geen vrucht dragen, weggehaald worden. Nou, dat klinkt nogal rigoureus, vind je niet? Het Griekse woord wat hier staat is ‘airõ‘. Ik heb me laten vertellen dat dit woord ook ‘to lift up‘ kan betekenen. De spreker die dit vertelde, legde het vervolgens zo uit: de wijnboer tilt het takje wat geen vrucht draagt op en bindt het vast aan een andere tak. Hierdoor wordt het weer omhoog gericht. Meer licht, meer leven. Dat zou heel goed passen bij de manier waarop God met ons omgaat. Als wij geen vrucht dragen in ons leven, kan Hij ons weer oprichten door een mede-gelovige. Iemand die ons bemoedigt en Gods licht laat schijnen, met als doel om weer vrucht te dragen.. Bijzonder hè?

Takken die wel vrucht dragen, krijgen ook een behandeling van de wijnboer. ‘Waarom?’, zou je denken. ‘Zodat er nog meer vruchten aan die tak groeien!’ Het is niet zomaar klaar. Nee, de wijnboer wil de beste wijn maken. Takken waar vruchten aan groeien, worden schoongemaakt. Gereinigd. En dat schijnt nogal bijzonder te gaan. Beeld je een mooie wijnstok in met een tak met mooie vruchten. Heerlijke druiven. Die tak wordt helemaal afgesneden, tot een paar centimeter bij de rank vandaan. Zonde, zou je zeggen. Jammer van die mooie druiven! Maar de wijnboer weet wat hij doet. Hij weet dat er nog grotere en rijpere vruchten aan deze tak zullen gaan groeien. Nieuwe wijn.

“[Jezus zei:] “IK BEN de echte wijnstruik en mijn Vader is de wijnboer. IK BEN de wijnstruik en jullie zijn de takken. Als jullie in Mij blijven en Ik in jullie blijf, zal er veel vrucht aan jullie groeien. Want zonder Mij kunnen jullie niets doen.”
(Johannes 15:1, 5; BasisBijbel)

De Vader is de wijnboer, die met liefdevolle zorg ons omringt. Die ons optilt waar het nodig is. Ons aan elkaar verbindt zodat we vrucht gaan dragen. Snoeit en snijdt, zodat er meer vrucht komt.

Jezus is de wijnstruik. Op Hem mogen we aangesloten zijn. Vanuit Hem komen de sappen. Hij zorgt voor voldoende water. Levend water. Door in Hem te blijven gaan de vruchten groeien. Ontvang Hem!

Aan de slag!

  • In deze blog heb je kunnen lezen dat er twee soorten takken zijn. Takken die geen vrucht dragen en takken die vrucht dragen. Kijk eens naar jouw eigen leven. Bij welke soort hoor jij?
  • God is de wijnboer. Hij wil aan het werk in jouw leven. Wat is er bij jou nodig? Moet je opgetild worden? Of moet God in jouw leven snoeien? Breng dit vandaag in gebed bij God.
  • Luister naar het lied ‘New wine’ van Hillsong!

We proudly present: het ZIJ LACHT traveljournal. Geen traveljournal zoals je misschien gewend bent: een notitieboekje om je wildste reisavonturen in Australië of Thailand in te noteren. Nee, dit traveljournal gaat over je reis met God. De reis van je leven. In het schrift staan veel vragen die je aan het denken zetten. De vragen gaan onder andere over je vertrekpunt, reisgenoten, bagage, ups en downs, omkeermomenten, rustpauze, bijtanken, doorreis en eindbestemming. Het schrift is ideaal om komende zomer te behandelen, als korte reflectie op de jaren die achter je liggen, om ten slotte doelen te stellen waarmee je aan de slag gaat. Heb jij ‘m al besteld? Naar de shop! 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap