Negatieve gedachten? Vecht ze aan met psalm 23

26

mei

Mandy

Negatieve gedachten zijn je vast niet onbekend. Bij de één komen ze wat gemakkelijker op dan bij de ander, maar niemand ontspringt de dans. Dikke kans dat jij, net als ik, je humeur er vaak door laat bepalen. Je kunt er nu eenmaal niets tegen doen! Of toch wel? Wat als we er op een krachtige manier mee aan de slag kunnen en mogen gaan? Dan we Gods Woord leren gebruiken bij het aanvechten van die negatieve gedachten?

Ik luisterde een podcast en daar kwam het idee voorbij: leer een Bijbeltekst uit je hoofd. Nog specifieker: leer Psalm 23 uit je hoofd. De geïnterviewde legde uit: door een tekst uit je hoofd te leren heb je Gods Woord bij de hand op de momenten dat negatieve gedachten opkomen. Je traint jezelf als het ware in het jezelf steeds weer herinneren aan wie God is en wat Hij voor je doet. Juist op de momenten dat je het moeilijk vind om te geloven kan dit enorme impact hebben.

Laten we de bewuste psalm er eens bij pakken.

Een lied van David.

De Heer zorgt voor mij zoals een herder voor zijn schapen zorgt.
Ik kom niets tekort.
Hij laat mij rusten in groene velden.
Hij laat mij drinken uit rustige stroompjes.
Hij geeft me kracht.
Hij helpt me om te leven zoals Hij het wil,
omdat Hij dat heeft beloofd.
Zelfs als ik door een diep, donker dal ga,
een dal van moeilijkheden,
ben ik nergens bang voor, want U bent bij mij.
Met uw stok en uw herdersstaf
beschermt U mij en stuurt U mij bij.
Het troost mij dat U dat doet.
Mijn vijanden zien hoe goed U voor mij bent:
U zet een feestmaaltijd voor mij neer.
U zalft mijn hoofd met zalf-olie.
U schenkt mijn beker zó vol dat hij overloopt.
Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij.
Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn. (Psalm 23, BasisBijbel)

Een welbekende psalm en misschien ken jij ‘m nog wel beter in de versie van de Nieuwe Bijbelvertaling. ‘De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.’ Mooi om de versies eens naast elkaar te leggen!

Wat doet psalm 23 met je negatieve gedachten?

Goed, terug naar dat uit je hoofd leren. Want wat dat doet, meer nog dan het simpelweg lezen, is dat het ervoor zorgt dat je de tekst paraat hebt op het moment dat je deze het hardst nodig hebt. Stel je voor: je hebt een moment dat je het echt niet meer ziet zitten. Je voelt je hopeloos, terneergeslagen. Negatieve gedachten vieren hoogtij. Misschien lukt het je zelfs niet om je Bijbel erbij te pakken. De kracht van deze psalm op zo’n moment hardop uitspreken, óver die negatieve gedachten heen, is groot!

Je vervangt: ‘Ik heb niemand die voor me zorgt’ door: ‘De Heer zorgt voor mij, ik kom niets tekort.’
Je vervangt: ‘Ik heb geen kracht meer, wat moet ik nu?’ door: ‘Hij geeft me nieuwe kracht en helpt mij te leven.’ Waarom? ‘Omdat Hij dat heeft beloofd!’

Je gaat als het ware in gevecht met de negatieve gedachten in je hoofd en bestrijdt ze met de waarheid van Gods Woord. Je blijft jezelf inprenten wat God zegt dat waar is. Dat vind ik zo’n mooi principe! Zo krachtig, zo strijdbaar.

Ik bedoel overigens niet te zeggen dat je een depressie of angststoornis ‘uit je hoofd kunt praten’. Bij negatieve gedachten die je dagelijks leven belemmeren mag de Bijbel een ondersteunende rol spelen, maar is het van harte aan te raden om extra (professionele) hulp in te schakelen. Hoe mooi kan het daarnaast zijn om, tegen al je gevoelens en de weerbarstige realiteit in, met woorden te benoemen wat de realiteit van de Bijbel is.

Aan de slag!

Dus, vandaag gaan we met deze psalm aan de slag! Misschien kies je liever een andere versie dan deze – aan jouw de keuze! Ik vind de NBV heel mooi en heb gekozen om die erbij te pakken. Maar misschien lees je liever de Herziene Statenvertaling of de Bijbel in Gewone Taal.

Goed, heb je je versie gekozen? Deel de psalm dan op in stukken. Bijvoorbeeld vers 1 t/m 3, 4 en 5, en tot slot 6. Misschien lukt het jou om in één keer de hele psalm uit je hoofd te leren, maar ik ben in ieder geval níet zo iemand. Neem de psalm er de komende week elke dag bij en probeer iedere keer één sectie uit je hoofd te leren. Net zolang totdat ‘ie er goed inzit. Zullen we samen strijden tegen de negatieve gedachten?

En lukt het je niet om het zelf te doen? Laat het door iemand (herhaaldelijk) voorlezen en laat de waarheid van God binnenkomen in de duisternis.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Wat mooi en goed om te doen!
  Dankjewel Mandy!

 2. Merie schreef:

  Prachtig om zo de strijd aan te gaan !

 3. Jaimee schreef:

  Wat een mooi advies, het geeft meteen rust om dit zo te doen, bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap