Moeite met verandering? God belooft dezelfde te blijven!

27

okt

Mandy

Aan het begin van een nieuw (letterlijk of figuurlijk) seizoen kun je er met gemengde gevoelens naar kijken. Moeite met verandering is en blijft een lastige, als ik voor mezelf mag spreken. Je hebt behoefte aan houvast, óók als je erg naar iets nieuws uitkijkt. Waar vind je die? Vandaag in Jesaja, waar God iets zegt over zijn onveranderde aard. Daar mogen we hoop en kracht uit halen!

Vorige maand ben ik dertig jaar geworden. En iets maakt dat het einde én het begin van een decennium ook echt als een omslagpunt voelt. Natuurlijk voelde de laatste dag als 29-jarige niet anders dan de eerste als 30’er. Maar ik vroeg me toch onbewust af: wat zou er de komende tien jaar allemaal gebeuren? Zou er net zoveel verandering zijn als de afgelopen tien jaar? Een decennium waarin ik ben afgestudeerd, getrouwd, een dochter kreeg en nog zoveel meer. Wat zou er de komende tien jaar op me staan te wachten?

Aan de ene kant kijk ik ontzettend uit naar de verandering(en) die op me liggen te wachten. Ik voel me zelfverzekerder dan tien jaar geleden, ken mezelf beter. Ik weet waar ik naartoe wil, maar weet tegelijkertijd ook dat wat ik me ook in m’n hoofd haal – Gods plan is beter. Aan de andere kant zei een vriendin een jaar geleden heel ontnuchterend tegen me: ‘Hoe ouder we worden, hoe groter de kans wordt dat er moeilijke dingen op ons pad komen. Mensen die ons ontvallen, ziektes waar we mee te maken krijgen.’ Helemaal waar, maar ook iets waar m’n maag zich van omdraait. Zo’n verandering wil ik helemaal niet!

Moeite met verandering? God belooft altijd Dezelfde te blijven

Misschien herken je het wel. Sta je aan het begin van een nieuw seizoen en kijk je het met dubbele gevoelens naar het onbekende.

Maar dan God. Die altijd dezelfde is, geen verandering in Zich heeft en dat ook belooft, in zijn Woord:

De Heer zegt: “Luister naar Mij, volk van Israël! Luister, overblijfsel van Israël! Ik heb jullie gedragen vanaf de dag dat jullie werden geboren. En Ik blijf jullie dragen totdat jullie oud en grijs geworden zijn. Want Ik ben altijd Dezelfde en Ik verander niet. Ik heb jullie gedragen en Ik zal jullie blijven dragen. Ik zal jullie optillen, dragen en redden.
– Jesaja 46: 3-4 (BasisBijbel)

Natuurlijk is dit niet letterlijk aan mij of aan jou gericht. Maar in Christus mogen we weten dat de beloften die God aan het volk van Israël deed Hij óók aan ons doet. We mogen ons dit als het ware toe-eigenen. Uit deze belofte de zekerheid halen dat met welke verandering we ook te maken krijgen in ons leven – en dat is een hele hoop – Hij altijd hetzelfde blijft, standvastig als altijd en onwrikbaar.

In verandering mag je je Gods beloften toe-eigenen

Geeft je dat niet onwijze hoop en vrede? Of je nu aan het begin van een nieuw decennium staat, zoals ik, of een spreekwoordelijk nieuw seizoen in je leven. Of dat wat je te wachten staat nu onwijs positief is en je er daardoor erg naar uitkijkt, of het je met onzekerheid en zorgen vervult en het je letterlijk de adem beneemt van angst. In deze twee uitersten, en alles er tussenin, mag je weten dat deze belofte uit Jesaja ook voor jou geldt. ‘Ik ben altijd Dezelfde en Ik verander niet.’ Verandering is bij God niet aan de orde.

Wat is de situatie in jouw leven waarover je dit mag uitspreken? In welke situatie heb jij moeite met verandering?

‘Huh, wat?’, denk je misschien. ‘Wát wil je dat ik doe?’ Ik denk dat we de beloften die God in zijn Woord doet vaak zien als iets moois, maar vooral ‘van toen’. Iets dat niet aan ons gericht is. Maar daarmee doe je Hem én jezelf tekort. Hij wil op een heel persoonlijke manier in je leven aanwezig zijn en invloed uitoefenen. Eén van de manieren om dat te (leren) ervaren is zijn beloften in je eigen leven werkelijkheid te zien worden.

Aan de slag!

Dat is misschien een kwestie van oefenen, en dat mag! Wat is een situatie die je ontzettend zorgen baart? Leg ‘m vandaag steeds weer aan God voor. Iedere keer dat je erover de onrust in je hart voelt, zeg je: ‘Ik geef deze situatie aan U, Heer.’ Ook als je geen verandering voelt blijf je dit volhouden. Er gebeurt iets wanneer we de waarheid over onszelf uitspreken, zelfs als we die (nog) niet geloven. God kan krachtige dingen doen als je Hem de ruimte geeft!  

Deel deze overdenking

  1. Isabella schreef:

    Dank je wel. Dit is zo.n tijd waar je helemaal niet weet waar je aan toe bent. Besef zelf nu weer meer dat we een geweldige belofte hebben. Een bruiloft om naar uit te kijken. ” In verwondering” van Mosaic is zo.n deze tijd, mooi lied.
    We mogen op die belofte gaan staan.

  2. Joan schreef:

    Mooi geschreven Mandy, ik hoop dat er veel mensen door geraakt, getroost en bemoedigd worden in deze moeilijke onzekere tijd . Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap