Mist

08

okt

Jacomien van Urk

Er kunnen tijden zijn dat je het gevoel hebt dat je in een impasse zit. Je weet niet welke kant je op moet, je vindt het lastig om keuzes te maken, je twijfelt aan je talenten en passies, noem maar op. Ik denk zomaar dat veel van ons dit zullen herkennen. Deze periodes voelen als verloren en verspilde tijd. Dichte mist. Tenminste, voor mij wel. Ik wil in beweging zijn. Ik wil vooruit gaan. Leven. Bewegen. Maar toch. Deze tijden kunnen juist ook hele mooie, nieuwe dingen opleveren.

We hebben het allemaal weleens gezien: mist. Sluierwolken die zo laag zijn, dat alles vaag wit ziet. Soms zie je geen hand meer voor ogen. Vooral als je in de auto zit en de weg moet volgen, kan dit knap lastig zijn. Je gaat langzamer rijden, je doet je mistlicht aan en tuurt gespannen door het raam. Soms kan het zo dicht zijn, dat je ervoor kiest om even aan de kant van de weg te gaan staan. Voor je eigen veiligheid.

Niet alleen in de natuur kan het mistig zijn. Ook in ons persoonlijk leven kunnen we mist ervaren. Mist in je gevoelens en gedachten. Mist in je relatie met geliefden. Mist in je relatie met God. Mist in je werk. Noem maar op. En als de mist te dicht wordt, moet je soms even stil staan. Voor je eigen veiligheid.

Soms duurt het een tijdje voordat de mist weer weg trekt. Dat kan frustrerend zijn. Verloren tijd. Wachten. Weet je wat ik steeds meer ontdek? God maakt juist voor ons een weg als er mist is. Als ik de weg altijd zelf zie, dan ga ik ook daadwerkelijk mijn eigen weg. Ik weet wat ik wil en waar ik naartoe ga. Eigenwijs, noem je dat ook wel. Maar wat als God een andere weg met mij wil gaan? Als Hij een ander plan heeft? En als ik te hoogmoedig en eigenzinnig ben om dat te kunnen zien? Dan is er mist nodig om mij even stil te laten staan. Zodat Híj de weg kan bepalen.

“Heer, laat me weten wat U met mij van plan bent. Vertel me wat ik moet doen. Leid mij en help me het goede te doen. Want U bent de God die mij redt. Ik vertrouw de hele dag op U.”
(Psalm 25:4-5, BasisBijbel)

God gebruikt verschillende manieren om een mistbank in ons leven weg te laten trekken. Om zijn weg weer zichtbaar te maken. Soms doet Hij dat ineens en is de weg helder en duidelijk. Soms laat Hij ons weer een klein beetje zien, en mogen we in afhankelijkheid van Hem weer een stukje verder gaan. Afhankelijk van zijn leerproces met ons persoonlijk bepaalt Hij wat het beste voor je is. Jij mag Hem vertrouwen en je verantwoordelijkheid nemen, door zijn weg te lopen als die zichtbaar is en ook op tijd stil te staan.

Tijdens mijn mist-periode mocht ik een hele toffe richtingaanwijzer ontvangen. Ik ben sinds dit jaar als vrijwilliger betrokken bij Zin Bookstore in Amersfoort. De eigenaresse Debby, is een christelijke coach. Zij coacht mensen die op zoek zijn naar groei in hun persoonlijke leven en professionaliteit. Toen ik stilstond omdat ik dichte mist om mij heen ervoer, heeft Debby bij mij een persoonlijkheidsprofiel afgenomen en daarop volgde een persoonlijk coachingsgesprek. Dit heeft mij enorm geholpen om zicht te krijgen op mijn talenten en mogelijkheden tot ontwikkeling. Ik ontdekte nieuwe kanten van mijzelf en daardoor kreeg ik zicht op een nieuwe weg die ik zelf nooit had bedacht. God liet mij zien dat Hij meer in mij heeft gelegd dan dat ik zelf doorhad.

“Zie, Ik maak iets nieuws. Nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten? Ja, Ik zal een weg aanleggen in de woestijn, rivieren in de wildernis.”
(Jesaja 43:19, HSV)

Geloof het of niet, juist in onze mistperiodes zal God nieuwe dingen voor ons voorbereiden. Hij wil je leren om in de mist te wachten en vertrouwen. Hij is de machtige God die een weg aanlegt in de woestijn en rivieren in de wildernis. Verheug je in zijn majesteit!

Aan de slag!

Zit jij ook in een mist-periode? Je mag hulp inschakelen. Je mag God vragen om opklaringen. Soms kunnen andere mensen jou daarbij helpen. Zoals je hebt kunnen lezen, was Debby voor mij een enorme hulp. Misschien heb jij ook mensen in je omgeving waar je nu aan denkt. Durf te vragen!

Mocht je nou denken: ‘Hé, ik wil ook wel zo’n profiel af laten nemen en een persoonlijk gesprek’ (ook als je niet ‘in de mist zit’, is dat gaaf om te doen ;-)), mail gerust naar Debby.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Wat een heldere blog😊, dankjewel Jacomien. Gods rijke zegen op al je wegen.

  2. Wil schreef:

    Zo herkenbaar op dit moment! Dank voor de duidelijke uitleg en mooie teksten!

  3. Bernise schreef:

    Prachtig, dank je wel, precies wat ik nodig heb op dit moment <3 Mist is frustrerend, maar nu weet ik dat ik niet de enige ben, dat dit bij iedereen vaak(er) gebeurt en dat ik er ook van mag gaan genieten, dat het goed is zo en dat ik mag uitzien naar wat God gaat doen <3 Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap