Misschien vandaag?

07

mrt

Renske Hoste

Heb jij ook zo’n bloedhekel aan fietsen in de regen? Vooral met tegenwind, nee, ijskoude tegenwind –want het is niet al erg genoeg– en een gevoel alsof je vingers eraf gevroren zijn. Helaas bijna wekelijkse kost in ons kikkerlandje. Gelukkig: hoe rottiger de omstandigheden, hoe fijner het is om weer thuis te zijn. Eenmaal thuisgekomen ben je het rotweer vaak snel weer vergeten, met warme kleren en een flinke kop thee. Wat dit met de hemel te maken heeft? Lees maar mee!

Het is rotweer. De regen komt met bakken uit de lucht en lijkt maar niet te stoppen. De wind is ijskoud en natuurlijk, natuurlijk pal tegen. Mijn fiets kraakt en piept en hobbelt over de Belgische keitjes. Mijn gezicht voelt aan alsof het net gebotoxt is en het gevoel van warme handen is een vage herinnering. Nog maar 6 kilometer… en dan: thuis.

Ik denk dat je het met me eens bent: hoe rottig het fietsen in de regen ook is, het beste moment is altijd het thuiskomen. Waar je je kletsnatte goed uit kan trekken en een heerlijke comfortabel warme joggingbroek kan aandoen. Waar je een warme douche kan nemen en langzaam het gevoel in je vingers en voeten weer terugkrijgt. Hete koppen thee, de strijd gestreden en het leed geleden. Zalig!

Ik denk dat het later bij de Heer Jezus in de hemel ook zo zal zijn. Dat je het gevoel van een lange, moeilijke reis achter je zal mogen laten. Een zucht van verlichting, verwarmende liefde en gloednieuwe kleren, de strijd gestreden en het leed geleden.

Niemand weet precies hoe dat zal zijn, maar in de Bijbel staan veel uitspraken over hoe het zal zijn in de hemel, bijvoorbeeld: “We zullen zijn zoals de Heer Jezus en Hem zien zoals Hij werkelijk is” (1 Johannes 3:2) en “er zullen geen tranen meer zijn en geen dood. Geen verdriet, rouw en pijn.” (Openbaring 21:4) We mogen dan bij de Heer Jezus zijn en Hem kennen (Johannes 14:3).

Als dat geen gave beloftes zijn!

(Er staan er nog veel meer in de Bijbel, kijk maar eens in 1 Petrus 4:5, Johannes 14:2, Filippenzen 3:21 en het boek Openbaringen.)

Door het offer van de Heer Jezus mogen wij leven met dit in het vooruitzicht. De zin van ons leven eindigt niet met een punt, maar met een komma. Er komt namelijk nog een stuk achteraan!

Het is goed om hiernaar te blijven kijken, want het leven is nu af en toe misschien behoorlijk rot. De problemen stapelen zich op en de wereld lijkt in brand te staan. Het nieuws staat bol van de negativiteit en je eigen leven is ook verre van perfect. In de wereld is het rotweer, maar Thuis is in zicht.

Hoe lang nog precies? Daar geeft de Heer Jezus zelf antwoord op:

“Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse en de Zoon niet, alleen de Vader weet het.”
(Matteüs 24:36, NBV)

Dat betekent dus dat dit elk moment zou kunnen gebeuren. Mijn opa en oma hebben een achtergrondfoto op hun computer, een herinnering met maar twee woorden: ‘Misschien morgen?’ Wie weet, maar misschien komt Hij vandaag wel terug! Misschien vannacht? Misschien over een uur? Misschien nu? Ben jij er klaar voor?

Aan de slag!

Hoe zie jij de hemel voor je? Heb je er zin in? Zo nee, waarom niet?

Ga eens bij jezelf na: ben ik er klaar voor als de Heer Jezus vandaag terug zou komen?

Verdere verdieping: hoe kan je leven in verwachting? Hieronder staan vier bijbelteksten die allemaal iets zeggen over hoe je kan leven met de hemel in het vooruitzicht.
Probeer in een korte zin op te schrijven wat de tekst zegt over hoe je hier klaar voor kan zijn:

“Maar jullie, broeders en zusters, leven niet in het donker. Daardoor zal die dag jullie niet overvallen als een dief. Want jullie horen bij het licht en bij de dag. Wij horen niet bij de nacht of bij het donker. Daarom moeten we ook niet [geestelijk] slapen, zoals de andere mensen. Maar we moeten [geestelijk] wakker zijn en goed opletten en nuchter zijn.”
(1 Thessalonicenzen 5: 4-6)

“Sommigen van jullie denken dat de Heer vergeet te doen wat Hij heeft beloofd. Maar dat is niet zo. Nee, Hij wacht en stelt het uit omdat Hij geduld heeft met ons. Want Hij wil niet dat er mensen verloren zullen gaan. Hij wil dat alle mensen in Hem zullen gaan geloven en zullen gaan leven zoals Hij het wil.”
(2 Petrus 3:9)

“Hij riep tien van zijn dienaren bij zich en gaf hun elk één pond [(= 100 daglonen)]. Hij zei tegen hen: ‘Doe hiermee zaken voor mij, totdat ik terugkom.”
(Lukas 19:13)

“En ik geloof [ook] stellig wat de profeten vroeger hebben geprofeteerd. Het is belangrijk dat jullie goed op hun woorden letten. Want ze zijn de waarheid. Hun woorden geven licht in jullie hart, net zoals een brandende lamp licht geeft op een donkere plaats. Het licht schijnt daar, totdat de dag aanbreekt en de morgenster in jullie hart opgaat.” 
(2 Petrus 1:19)

Deel deze overdenking

 1. Lucia schreef:

  Pakkende vergelijking. 🙂
  Mooi geschreven. Dankjewel!

 2. Niki schreef:

  Laat maar komen wat hierna komt!!🥰 ik verlang er zo naar💕

 3. Heidi schreef:

  Mooi stuk weer om over na te denken.
  En ik wandel in het licht en ben voor bereidt op het moment. Nu over 1 uur of morgen! We blijven hopen en wachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap