Minimalisme als christen: minder ik, meer God

30

aug

Gastblogger

Weleens van minimalisme gehoord? Het is een denkwijze of stroming, waarin mensen de keuze maken om bewust met minder te gaan leven. Sommige mensen willen bijvoorbeeld minder spullen en alleen de spullen behouden die ze echt mooi en waardevol vinden.
Mijn man en ik hebben dat in zekere zin ook gedaan, toen we op reis gingen en leefden in een bus. We hebben heel veel dingen weggegeven en dat gaf een heerlijk opgeruimd gevoel! Met dit opgeruimde gevoel in mijn hoofd, vroeg ik me af waar je op kunt minimaliseren als christen. Hier zijn vier punten waar je in kunt minderen. Een goed begin van het nieuwe (school)jaar!

1. Minder van mij, meer van God 

Ik begin maar gelijk met het belangrijkste punt waarop je kunt minimaliseren als christen. Want minder van jezelf en meer van God maakt dat al het andere makkelijker zal gaan. Johannes de Doper zegt in Johannes 3:30 (NBV): ‘Hij moet groter worden en ik kleiner.’

Johannes zegt dit over Jezus. Hij moet alle eer krijgen en niet Johannes.
Is dat ook niet zo bij ons? Wij moeten kleiner worden en de minste willen zijn. En God moet groter worden in ons leven en alle eer krijgen. Als God groter wordt in ons leven, worden niet alleen wij kleiner, maar ook onze problemen en zorgen. Alles wordt in perspectief gezet.  

2. Minder belemmering 

Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven.
– Prediker 9:8-9 (NBV) 

Ik denk dat dit niet alleen een gedachte is die in Prediker op papier is gezet, maar dat het ook een wens van God is. Hij heeft ons niet gemaakt om maar te gaan zitten kniezen op aarde. God wil dat we genieten van ons leven! Hij wil in dat opzicht dat we niet minimaliseren, maar juist maximaliseren!
Alleen, om maximaal van het leven te kunnen genieten, moeten we als christenen op bepaalde punten juist minder willen hebben of minder willen zijn.

Sommige dingen kunnen ons zo in beslag nemen, dat het ons tegenhoudt om te genieten van het leven. Het houdt ons tegen om een gezonde relatie te hebben met onze Vader. Paulus zegt het in Hebreeën 12:1b (NBV): ‘Wij moeten de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.’

Als atleten te veel gewicht bij zich dragen, worden ze belemmerd om hard te lopen. Wij kunnen ook een bepaald geestelijk overgewicht hebben en zo ongezond belast worden. Doordat we bijvoorbeeld eigenwijs zijn, ons erg schamen of juist erg trots zijn. We kunnen onbeleden zonden hebben of iets heel anders.

Minimalisme als christen is daarom op dit punt noodzakelijk. Want net zoals atleten door verkeerde belasting geblesseerd kunnen raken, is dit ook voor ons niet goed. Het kan zorgen dat er een bepaalde afstand komt tussen ons en God. Iets dat het tegenovergestelde is van een goede relatie.  

3. Minder verslaving 

Er zijn ook dingen die ons van buitenaf kunnen beïnvloeden. Waardoor we belemmerd kunnen worden in het hebben van een gezonde relatie met onze Vader.

 Want waar men door beheerst wordt, daarvan is men slaaf.
– 2 Petrus 2:19b (NBV)

Eigenlijk geeft Petrus hier een beschrijving van het woord ‘verslaving’. Dat hoeft niet iets heel groots te zijn, zoals drank, drugs of seks. Het kan ook iets kleins zijn, zoals beheerst worden door je telefoon, je drukke baan of je hobby’s.

Mijn grote hobby is paardrijden en ik heb mezelf er weleens op betrapt dat ik in de kerkdienst zat na te denken over wat ik met mijn paard zou gaan doen in de volgende training. Dan gaat er toch iets fout. Want hoe leuk je hobby’s ook zijn, hoe leuk Instagram ook is of hoe stressvol je baan ook kan zijn: niets mag je beheersen en je van God afhouden. Punt drie waarop we kunnen minimaliseren als christen is dus: minder verslaving. Minder beheersing door dingen van buitenaf! 

4. Minder van mij, meer van de ander 

 Wie de belangrijkste wil zijn, moet de minste van allemaal willen zijn en ieders dienaar.
– Marcus 9:35 (NBV)

Als we denken aan minimalisme als christen, dan denk ik al snel aan de opdracht die Jezus meegeeft aan Zijn discipelen. Het mooie is dat je weet van wie de opdracht komt: van het grootste voorbeeld dat we ons maar kunnen wensen. Jezus zegt namelijk in Matteüs 11:29-30 (NBV): ‘Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’  

Jezus werd zo nederig, zo klein, dat Hij vanuit de hemel hierheen kwam om voor ons te sterven. En Hij zegt: ‘Leer van mij’. Leer om nederig te zijn en te dienen en om je naaste echt lief te hebben.

Aan de slag! 

Minimalisme als christen: hoe ga jij dit doen? Het nieuwe schooljaar komt heel snel dichterbij (of is bij jou al begonnen) en misschien is het goed om je voor te nemen ergens op te minderen.
Dus: pak pen en papier erbij en schrijf op waar jij komend jaar minder van wilt in je leven, zodat je meer op Jezus kunt gaan lijken!

Als je iets hebt opgeschreven, zorg dan dat je het ergens ophangt of ergens in doet, waar je het vaak tegen zal komen (je agenda, de deur van de wc, op het dashboard van je auto, etc.). Laat je verrassen in wat minimalisme kan doen om je leven te maximaliseren. 

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Lydia Hiemstra.

Deel deze overdenking

 1. Monique schreef:

  Heel mooi en inspirerend!! Bedankt!

 2. Ruud schreef:

  Hoi Lydia, een hele mooie overdenking!
  Ik heb al vele jaren heel veel last van dwanggedachten op religieus gebied. Die dwanggedachten belemmeren mij enorm in mijn relatie met God. Die gedachten minimaliseren is ontzettend moeilijk, ze beheersen grotendeels mijn leven.
  Door jouw aanmoediging en bemoediging ga ik weer extra mijn best doen.
  Liefs, Ruud

  • Margot schreef:

   Ik werd getriggerd door je woorden: ‘extra mijn best doen’… Dat is herkenbaar, maar niet wat God wil en verlangt….
   Het gaat er niet om dat wij ons best doen, dan blijven we onherroepelijk vastlopen…
   Ik kwam een antwoord tegen op een vraag die hier ook over gaat, deze dominee zegt hierover:
   “Als het van jezelf zou moeten afhangen, van je best doen, dan loop je steeds tegen je zwakte en tekort aan. Zwak en tekortschietend zul je blijven. De Heere vraagt niet of je je best doet, maar of je wilt leven van Zijn kracht die in je zwakheid komt. Verwacht het niet van jezelf, maar van Christus. Als je in een liefdesrelatie leeft, dan wil je voor die ander ook graag zo leven dat hij of zij blij met je is. De liefde motiveert. Niet of je er nu wel of niet je best voor doet, maar je hebt die ander lief en daarom doe je iets wel of iets niet. Heb daarom Christus lief en het Woord van God! Dat geeft kracht, in je zwakheid, om te strijden tegen de zonden en het goede te doen.”
   Ik wens je toe dat je dit meer en meer mag gaan ervaren in je leven 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap