Met mijn God spring ik over een muur!

05

mrt

Lydia Hiemstra

Ik zat vroeger op een evangelische middelbare school en in zo’n beetje elke taal kregen we Bijbelteksten aangeleerd. Zo ook in het Frans. Ik ken er nog een paar uit mijn hoofd, waaronder deze: ‘Avec mon Dieu je franchis une muraille.’ Wat betekent: ‘Met mijn God spring ik over een muur.’ 2 Samuël 22:30b (HSV) 

Dit is een vers uit een lied van David, waarin hij een getuigenis geeft hoe God hem uit de hand van zijn vijanden heeft gered. Hij zingt over God als zijn Rots in de branding en hoe hij vertrouwt op Hem. Ik wil je meenemen naar die muur en hoe we daarover heen kunnen springen door te vertrouwen op God. 

Puissance  

In de paardensport heb je een speciale springrubriek die ‘puissance’ heet. Er staat één grote muur in het midden van de hal, waar paard en ruiter overheen moeten. Die muur is zo groot (hoger dan twee meter) dat het paard er niet over- of omheen kan kijken. Met elke pas lijkt de muur steeds groter te worden en het paard moet volledig vertrouwen op de ruiter, die weet dat het aan de andere kant van de muur veilig is om te landen.  

Ik vind dit een heel mooi beeld en ik kan me voorstellen dat we ook zo samen met God over een muur kunnen springen. Die muur stelt situaties voor in je leven waar je als een berg tegenop ziet of die je belemmeren. Denk maar eens aan een burn-out, depressie, maar ook angst of verdriet. Soms lijken onze problemen zo groot dat we er niet meer over- of omheen kunnen kijken. Het enige wat we dan kunnen doen is vertrouwen op God en samen met Hem over die muur springen. Het springen betekent dus niet dat in één klap al je problemen voorbij zijn, maar dat je er samen met God doorheen kunt gaan, dat je op Hem vertrouwt.  

Voordat we over die muur kunnen gaan springen, moeten we wel goed voorbereid zijn. Wat hebben we nodig om te vertrouwen op God? 

1. Oefening  

Je kunt je wel voorstellen dat niet elk paard zomaar vanuit het niets over een hindernis van twee meter springt. Dat vergt oefening en dan voornamelijk in het vertrouwen in de ruiter. God is onze Ruiter, de Regisseur in ons leven, iemand waarop je kunt vertrouwen.  

Ondanks dat God heel dichtbij is, voelt hij soms misschien wel heel ver weg. Als we God niet voelen, zijn we al snel gericht op de muur voor ons, dan gaan we twijfelen (‘Die muur is veel te hoog, daar kom ik nooit overheen’) of worden we juist trots (‘Ik kan het zelf wel, ik heb God niet nodig’). Het kan zelfs zo erg zijn dat we weigeren te springen en onze hakken in het zand duwen. Op zo’n moment mag je roepen tot God, net als David.  

David geeft in zijn overwinningslied (2 Samuël 22) aan dat hij veel momenten heeft gehad waarin hij omringd was door vijanden. Het begon al vroeg, toen hij op de kudde van zijn vader paste en er af en toe een beer of een leeuw kwam om een schaap weg te roven. Daarna kwam Goliath, de keren dat hij tegen de Filistijnen moest vechten en de talloze keren dat Saul hem wilde doden. David heeft de dood vele malen in de ogen gekeken en in zijn nood tot God geroepen. Juist daarom kan hij zeggen dat God zijn Rots en Schuilplaats is. Hij heeft geleerd dat als hij God aanriep, Hij hem te hulp schoot. Oefening baart kunst! 

2. Kracht 

Puissance betekent ‘kracht’ en wij hebben ook heel wat goddelijke kracht nodig om over onze muren heen te springen. David besefte dat ook. In 2 Samuël 22:40a (NBV) zegt hij: 

‘U hebt mij omgord met kracht voor de strijd.’ 

David stond soms oog in oog met zijn vijanden, maar vond zijn kracht bij God. Hij wist dat hij alleen kon overwinnen met Gods hulp. Waar haal jij je kracht vandaan? Ik hoor van veel niet-christenen dat je de ‘kracht uit jezelf’ moet halen. Dat vind ik heel mooi bedacht, maar soms ben je uit gestreden en heb je gewoonweg geen kracht meer in je. De Heilige Geest helpt je hierbij: Hij geeft je goddelijke kracht om door moeilijkheden heen te gaan, om je rust en vrede te geven en om te vertrouwen op God. 

3. Aanmoediging 

Bij zo’n wedstrijd in puissance springen, zijn er heel wat toeschouwers aanwezig. De meesten willen dat het paard goed naar de overkant komt, de tegenstanders willen natuurlijk dat er een blokje valt of dat het paard weigert, zodat iemand anders kan winnen. Ook in ons leven hebben we mensen nodig die ons aanmoedigen om te vertrouwen op God. Er zijn heel wat broeders en zusters die je daarin willen bemoedigen.  

Maar er is ook een tegenstander, die heel graag wil dat je niet vertrouwt op God, die wil dat je de andere kant van de muur niet haalt. De tegenstander van God, de duivel, zal er alles aan doen om je vertrouwen op God op de proef te stellen. Kan je hem al horen roepen? ‘Hé, die muur is veel te hoog joh, daar kom je niet overheen! Je hebt niet genoeg geoefend, dat zie ik zo al!’ En kan je de stem van je Ruiter ook in je oor horen fluisteren? ‘Ik weet dat je het kan, ik zal je nooit iets laten doen wat je niet aan kunt!’
Luister ook in al je moeilijkheden naar die liefdevolle, fluisterende stem.  

Aan de slag! 

Vind jij het soms ook moeilijk om te vertrouwen op God? Ik hoop dat deze overdenking je helpt om te zien dat God heel graag mét jou door je problemen wilt gaan. Bid je mee? 

‘Heere God, soms lijken mijn muren groot en vind ik het moeilijk om alles aan U over te geven. Wilt U mij helpen om te vertrouwen op U, om samen met U over mijn muren te springen. Heilige Geest, wilt U mij de kracht geven om te springen en om elke dag gefocust te zijn op wat U van mij vraagt. Dank U wel, dat ook als ik struikel U mij weer opvangt en dicht naar U toe trekt. Ik houd van U!’  

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooie blog Lydia, dankjewel!

 2. Hannie schreef:

  Heerlijk! Ik voel een soort opluchting als ik dit lees. Het treft doel ♡

 3. C schreef:

  Dank Lydia voor de bemoediging

 4. L schreef:

  Bedankt!

 5. Dick van Braak schreef:

  Dank je wel, ik moet morgen geopereerd worden aan kanker, ik wil springen over de muur met God.
  Ik ben een man, maar Zijn Woorden Zijn ook voor mij.
  Dank jullie wel voor de bemoedigingen.

 6. Lize schreef:

  Wat bemoedigend.
  Momenteel loop ik veel tegen geestelijke muren.
  Dit woord had ik nodig.
  Soms zie je dat zelf even niet.
  Met mijn God spring ik over een muur.
  Vertrouwen in Hem.

 7. Angela schreef:

  De tekst intypend om snel te vinden waar deze staat vond ik dit fijne artikel: heel helder, door de vergelijking met paard en ruiter. Dank.

 8. Riet schreef:

  Mooie bemoediging waar ik net naar op zoek was……

 9. Josje schreef:

  Achter de muur nog de muren
  .
  Mijn muren: misverstanden.
  Het springen niet voorbij.
  Wie vormen mij Zijn vangplaats?
  Wij, als Zijn bloemenwei,

  zouden Zijn geur verspreiden.
  In ons immers Zijn Geest.
  Mede-arbeiders zijn we,
  steeds dichterbij Zijn Feest,

  elkaar uitnodigend, en
  Hem dankend voor Zijn Kracht.
  Zo lukt vertrouwend springen,
  en is de landing zacht.

 10. Astrid Markus Boersma schreef:

  Deze bemoediging komt op het juiste moment 🙏

 11. Lucas van Dijk schreef:

  Prachtig!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap