Hoe gaat het met de mensen die God jou heeft toevertrouwd?

06

mrt

Irene Poot

Een tijdje geleden was ik bij een kerkdienst. Eerlijk gezegd moet ik je bekennen dat ik niet meer weet waar de dienst over ging, maar één zin is me bijgebleven: “Hoe gaat het met de mensen die God jou heeft toevertrouwd?” Gezien de vraag, ging de preek waarschijnlijk over naastenliefde. Naastenliefde… een concept waar de Bijbel vol mee staat. Maar hoe staat het met jouw naastenliefde? En hoe zou je dat op een toegankelijke, maar hele effectieve manier kunnen toepassen in jouw nabije omgeving? 

“Want de hele wet is vervuld in één uitspraak: Heb uw naaste lief als uzelf.”
– Galaten 5:14 (NBV) 

Naastenliefde is iets wat telkens terug komt in de Bijbel en iets wat Jezus ook als iets heel belangrijks ziet. De vergelijking van de barmhartige Samaritaan geeft aan dat jij voor iedereen een naaste bent. De caissière, de pizzakoerier, de receptioniste, noem maar op! Maar natuurlijk zijn er ook naasten die wat dichter bij staan. Neem je de mensen die dichterbij jou staan ook mee in jouw naastenliefde? 

De mensen die God jou heeft toevertrouwd 

God heeft jou vele mensen in jouw leven gegeven: je familie, je kinderen, je collega’s, je vrienden, je buren. Misschien heb je met de ene persoon een betere band dan met de ander. Toch heeft God deze mensen één voor één aan jou toevertrouwd. Mensen aan wie jij stuk voor stuk iets van God kan laten zien.  

Dat God ze aan jou heeft toevertrouwd, betekent niet dat je als een malle zorg voor hen moet gaan dragen. Maar het betekent wel dat je wat zou kunnen betekenen in hun leven. En deze naastenliefde aan hen tonen, kan al op een hele simpele manier.  

Deze manier is oprechte interesse tonen. Oprechte interesse in wie de ander is, wat de ander meemaakt en hoe het met de ander gaat. Interesse die niet als doel heeft om zo een bruggetje te maken naar jouw eigen leven of om daarna de informatie door te kunnen spelen. Nee, oprechte interesse om te luisteren en er voor de ander te zijn. Niet gericht op jezelf, maar op de ander. 

Wie heeft God aan jou toevertrouwd? 

Hoe gaat het met hen? 

 “Wees niet op uzelf gericht, maar op de ander.” 
– 1 Korintiërs 10:24 (NBV) 

Merk je wel eens dat je vaak heel veel over jezelf praat? Of dat je het gesprek vaak naar jezelf toe draait? Of weinig vraagt naar het leven, de zorgen en vreugdes van de ander? Of alleen voor dingen van jezelf bidt, in plaats van voor anderen? 

God wil je juist aanmoedigen om je op de ander te richten. Door vooral op jezelf te richten of over jezelf te praten, loop je echte verbinding met Gods mooie kinderen of vruchtbare relaties mis. Vraag je weleens hoe het echt met de ander gaat? Vraag je dan ook door en geef je de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te doen? 

Hoe gaat het echt met de mensen om je heen? 

OMA aan de LSD brengen 

“Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken.” 
– Jakobus 1:19 (NBV) 

Begin vandaag met die naastenliefde in jouw nabije omgeving, door simpel te luisteren naar de ander in plaats van altijd maar zelf te praten. Ooit hoorde ik het zinnetje ‘OMA aan de LSD brengen’. Dit ‘ezelsbruggetje’ betekent het volgende: 

Als je met iemand praat, probeer dan niet te Oordelen, Mening geven en Adviseren, maar juist te Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. 

Op deze manier geef je de ander de kans om onbelemmerd zijn of haar verhaal te doen. Ik beloof je, het zal jouw relaties en vriendschappen ten goede komen! Door niet altijd je eigen zegje te willen doen, stel je jezelf in staat om echte naastenliefde te tonen, door puur alleen een gesprek te voeren.  

Naastenliefde tonen hoeft niet door grootse gebaren of door lange afstanden af te leggen. Naastenliefde kan gewoon in jouw nabije omgeving door je oprechte interesse te tonen en mensen zich gezien en gehoord te laten voelen. 

Hoe gaat het met de mensen die God jou heeft toevertrouwd? 

Aan de slag! 

Probeer vandaag eens te focussen op de mensen die God jou heeft toevertrouwd. Vraag hen hoe het echt met ze gaat en kijk wat er gebeurt.  

Deel deze overdenking

  1. Eline schreef:

    Bedankt Irene!
    Wat een prachtig stukje om van te leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap