Met de wijsheid van Jezus doelgericht leven

14

nov

Natascha de Goey

Met totale verbijstering, diepe bewondering, maar toch ook enigszins afgunstig kijk ik vaak naar mijn multitaskende vriendinnen. Hoe krijgen ze het toch iedere dag weer voor elkaar: een huishouden met man, kinderen, een baan, hond en een sociaal leven blijmoedig te blijven managen? Ik word al moe als ik er naar kijk, laat staan dat ik het jaar in, jaar uit zou moeten doen! Vrouwen in Nederland. Vaak zo drukbezet en vol gepland. Doeners, alleskunners.  Maar zijn we daardoor niet juist ook heel kwetsbaar geworden? Missen we door al dat hollen niet de essentie van ons leven? De Bijbel blijkt, zoals zo vaak, ook nu weer een uiterst modern boek. Want zelfs in het Nieuwe Testament komt een zelfde problematiek al naar voren! 

De zussen Maria en Martha

Als echte doener, voel ik me altijd het meest verwant met Martha. Maria is me net iets te volmaakt, te heilig, te lief en te perfect. Martha ploetert en struggelt. Ze wil het zo graag goed doen. Iedereen in haar omgeving moet blij en tevreden kunnen zijn. Echt een vrouw naar mijn hart! 

Met een ongekende drang heeft zij zich destijds waarschijnlijk dagelijks op haar bezem en poetsdoeken gestort om de altijd aanwezige stof van de ene plek naar de andere te vegen. Vervolgens zie ik haar in mijn fantasie rennen richting de markt voor verse vis en groente om een lekkere stoofpot te kunnen maken. Want tja, gastvrijheid in het Midden-Oosten bestaat nou eenmaal niet uit een broodje pindakaas met een glaasje melk. 

En toen was daar ineens Jezus!   

Als goede gastvrouw en vriendin nodigde Martha Hem uiteraard uit in haar huis en ging druk aan de slag! In tegenstelling tot Maria die onmiddellijk alles uit haar handen liet vallen en vol verwachting aan zijn voeten neer plofte! 

Martha knalt 

Martha was druk aan het werk maar werd ook met de minuut nijdiger! Er was zoveel te doen, echter zuslief zat op haar achterste, totaal de wereld om haar heen vergetend, in volledige aanbidding te luisteren naar Jezus. 

Martha’s boosheid stijgt tot het kookpunt. Ze knalt! 

Heer, kan het U niet schelen dat Maria mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen! 
– Lucas 10: 40 (NBV). 

En oh, wat begrijp ik haar. Ik voel haar frustratie als het ware ook in mijzelf opborrelen. Hallo Maria! Even om je heen kijken graag. Kom op, in de benen. Wil je je gasten laten verhongeren ofzo, die vis springt niet vanzelf in die kookpot! En als we het toch over potten hebben. Lazarus heeft lopen spetteren, wil je Jezus daar op laten zitten? Pak ‘s een poetsdoek! 

Maak jij het verschil? 

Martha en ik, verbonden met elkaar, wij begrijpen wat het leven van ons vraagt. Wil je wat bereiken? Het verschil maken? Het goed doen voor een ander? 

Dan zal er gewerkt moeten worden, want alleen in het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen, nietwaar? Dan ligt er een carrière, een mooi huis inclusief auto en jaarlijks een nieuwe garderobe voor u in het verschiet. Uiteraard horen daar een paar leuke geslaagde vrienden en maximaal twee mooie kinderen bij. En om het compleet te maken doe je ook nog wat voor de kerk!

Maar is dat werkelijk zo?   

Martha, Martha je bent zo bezorgd en maakt je veel te druk. Er is maar 1 ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen en dat zal haar niet worden afgenomen.  
– Lucas 10: 41-42 (NBV)

Martha vergat het belangrijkste! 

Het liet Jezus namelijk volledig koud of Martha haar huis wel schoon had en de vis gaar. En ook nu laat het Hem Siberisch koud of jij 60 uur in de week werkt, in de bijstand zit, of academisch geschoold bent. 

Maria had het beste deel gekozen, zij ging niet voor een naar menselijke maatstaven geslaagd leven met een afgevinkte bucketlist, waarvan ze misschien ook nog wel dacht dat het voor God was! Zij had haar hart aan Jezus gegeven, luisterde naar zijn stem om vanuit die rust en wijsheid een vol en rijk leven te leiden waarin zij volledig tot haar doel zou komen. Het doel waar God haar voor bestemd had.  

Ik denk dat wij vrouwen allemaal wel een Martha, in welke vorm dan ook, in ons mee dragen. We worden vaak gedreven door onze verlangens en willen voldoen aan de maatstaven van de maatschappij. Denken God te plezieren door zoveel mogelijk te doen! Maar uiteindelijk leidt het tot niets meer dan een totale uitputting. 

Aan de slag!         

Jezus vraagt jou te gaan zitten aan zijn voeten, stil te worden en te luisteren naar Hem.

Durf jij het aan?          

Denk eens na over hoe jij je leven invult. In hoeverre mag Jezus invloed hebben op de keuzes die je maakt? 

Deel deze overdenking

  1. Anne schreef:

    Dit was zo hard nodig. Dankjewel X

  2. Kim schreef:

    Dankjewel!! 🙏❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap