Melding: het is BeReal tijd!

11

apr

Nathanja

Misschien ken je de nieuwe app ‘BeReal’ al? Op een willekeurig moment op de dag krijg je een melding ‘Het is BeReal tijd’ en vervolgens heb je twee minuten om een foto te plaatsen van dat wat je op dat moment aan het doen bent. Hetzelfde geldt voor al je vrienden. Het idee is zoals de naam al zegt om een beetje ‘echter’ te zijn met elkaar, en om niet alleen het ‘mooie social media-plaatje’ weer te geven.

Maar weet je wie ik nou echt real vond? David! Als er iemand geen mooi weer speelt voor God, dan is hij het wel. Hij probeerde dat eens na zijn misstap met Batseba en Uria, maar merkte al snel dat dat niet echt werkt. David was real met God, zo lezen we in de vele psalmen die hij heeft geschreven. Als je door dit bijbelboek leest zie je psalmisten die puur zijn in hun communicatie met God. Ze zijn niet bang om hun hart te delen met Hem. Het gaat van een psalm vol lofprijzing over de goedheid van God naar een smeekbede om bescherming in de grootste momenten van angst. Zouden wij ook niet een beetje meer ‘BeReal tijd’ met God mogen hebben?

Psalm 88

Psalm 88 is misschien wel een van de donkerste psalmen. Er staat geschreven: Ik echter, ik roep tot U, Heerde, mijn gebed komt U tegemoet in de morgen. Heere, waarom verstoot U mijn ziel? Waarom verbergt U Uw aangezicht voor mij? Ellendig ben ik en stervende van jongs af, ik draag Uw bedreigingen, ik ben radeloos. (Psalm 88:14-16, HSV)
Die radeloosheid van de schrijver proef je in elk vers. Hij is niet bang om zijn hart uit te spreken naar God. Maar ondanks radeloosheid houdt hij toch vast aan Hem. Hij weet dat het duister niet duister is voor God. Hij weet dat de dood niet het laatste woord heeft bij Hem. Hij volhardt in gebed!

Ook vandaag de dag kun je je misschien herkennen in de bitterheid van Psalm 88. Maar wij weten zelfs nog meer dan wat de psalmist wist op dat moment! Wij weten dat Jezus gekomen is en dat Hij het licht van de wereld is. Wij weten dat het licht zal schijnen in de duisternis en de duisternis het licht niet gegrepen heeft. 

Psalm 89

De psalm die hierop volgt, begint met een nogal andere toon.

Ik zal de blijken van goedertierenheid van de Heere eeuwig bezingen, van generatie op generatie Uw trouw met mijn mond bekendmaken. Want ik heb gezegd: Uw goedertierenheid zal voor eeuwig gebouwd worden; Uw trouw hebt U vast doen staan in de hemel zelf.
– Psalm 89:1-2 (HSV)

Het contrast tussen deze psalmen lijkt nogal groot. Maar dat lijkt misschien best wel op het leven, toch? Het ene moment verkeren we op de bergtop, het andere moment wandelen we door het dal. Deze psalmen dagen mij, en hopelijk jou, uit om God te zoeken op beide plekken. Om mezelf te herinneren aan zijn eeuwige trouw en goedheid, zowel op de top als in het dal. Toch betekent het uitspreken van Gods waarheid over situaties niet dat het ‘fout’ is om te luisteren naar wat we voelen. Wees echt met Hem!

Het is ‘BeReal’ tijd!

Zou jij je gevoel ook zo puur naar God durven te formuleren als in deze psalmen? Of heb je soms het idee dat je jouw gevoelens, gedachtes, worstelingen mooi moet formuleren voor Hem? Vandaag is een uitnodiging om real te zijn met Hem, ook in de moeilijke momenten! Hij weet wat er in je omgaat en zal niet schrikken van je boosheid of je vragen. We hebben geen God die zich niet kan verplaatsen in onze gevoelens, Jezus heeft het allemaal zelf doorstaan. Kom voor Zijn aangezicht en ‘BeReal’!

Aan de slag!

Mag ik je uitdagen om vandaag je eigen psalm te schrijven? Misschien herken je het gevoel van psalm 88 of 89, geef er maar je eigen woorden aan. Stort je hart bij Hem uit!

Deel deze overdenking

  1. Marion Hartkamp schreef:

    Opeens verscheen er “Zij lacht” op het scherm van mn mobiel, nou maar even lezen dacht ik, heb wel ff tijd! Wat een herkenning en meteen ook wat een bemoediging. Heb zo vaak het gevoel dat mn gebed niet verder dan het plafond komt.
    Ik ga jullie vanaf nu volgen😃

  2. José schreef:

    ‘’Of heb je soms het idee dat je jouw gevoelens, gedachtes, worstelingen mooi moet formuleren voor Hem?’’
    Ik probeer het als volgt te zien: God kent mij als geen ander, beter dan ik mijzelf ken. Dus geen gevoel, gedachte, emotie in mij wat onbekend is bij Hem. Liever dan alles bij Hem brengen, zodat Hij herstel kan geven, dan ‘mooi weer spelen’. Bovendien heb ik als aardse moeder ook zo graag dat mijn kinderen eerlijk uitspreken wat er in hen leeft, hoeveel te meer onze Hemelse Vader dan niet laten delen in wat er in ons leeft…!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap