Maak jij graag plannen? Spreuken 16 geeft je tips!

16

aug

Marije Brandwijk

Is het niet wonderlijk om te bedenken dat God alles in zijn hand heeft, dat Hij de wereld bestuurt? Dat Hij allang weet hoe de dag van vandaag zal verlopen? Ik kan mij voorstellen dat het soms ook een beetje beangstigend is, dat je zelf niets in handen hebt. Maar is het juist niet fijn om te weten dat er een God is die voor ons zorgt, ons leven leidt zoals Hij bedacht heeft? Wij hoeven ons dan niet meer zorgen te maken over de dag van morgen, omdat God die in zijn handen heeft. Dit wil, denk ik, niet zeggen dat we zelf helemaal geen eigen keuzes kunnen maken, want God heeft ons ook zeggenschap gegeven op deze aarde. In hoofdstuk 16 van Spreuken gaat het erover dat God ziet wat de mensen doen en van plan zijn, maar dat Hij over alles het laatste woord heeft en ook kan ingrijpen.

Mensen maken plannen

Misschien ben je juist een persoon die alles spontaan bedenkt wat je wilt doen, last minute nog een drankje doen met je beste vriendin, heerlijk! Of misschien ben je wel iemand met een grote planner waarin je elke dag bedenkt wat je gaat doen en met wie je afspreekt. Wij mensen maken altijd wel plannen, voor de nabije toekomst of voor over een paar jaar.  Betrek je God ook in je plannen die je maakt? Leg je Hem je plannen voor? Misschien heeft God wel hele mooie plannen voor jou, die Hij graag met je wil delen en uitvoeren. Heb je weleens gevraagd aan de Vader: “Wat zijn uw dromen en plannen voor mij?”

In Spreuken lezen we: Wentel uw werken op de HEERE, en uw plannen zullen bevestigd worden. (Spreuken 16:3, HSV) Een tekst die je misschien wel kent. Toen ik ging kijken naar de tekstverwijzingen die bij deze tekst vermeld zijn, kwam ik tegen dat er verschillende teksten zijn die dus met elkaar verbonden zijn, hetzelfde willen zeggen. Eén hiervan was: Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u. (1 Petrus 5:7, HSV)
Deze teksten willen ons leren om op God te vertrouwen, want Hij zorgt voor ons en heeft plannen voor ons leven bedacht. We moeten het bij Hem zoeken. Wanneer we het bij Hem zoeken, en Hij in ons hart woont, zullen we ook plannen maken die in een lijn staan met de Bijbel.

God bestuurt je voetstappen

 Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen.
– Spreuken 16:9 (HSV)

Een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt welke richting hij gaat.
– Spreuken 16:9 (NBV)

Deze tekst vind ik heel beeldend. Ik stel het mij zo voor dat je onderweg bent. Je hebt de hele route bepaald en bent van plan om over 500 meter linksaf te gaan. Ik denk dat God ons vrijheid heeft gegeven om zelf bepaalde keuzes te maken, maar wel meekijkt en eventueel ingrijpt. Misschien wil Hij ons behoeden voor iets. De eigen vrijheid om zelf plannen te maken, kan ons ook soms een les leren, namelijk: misschien dat je de volgende keer wel rechtsaf gaat. De Vader blijft altijd Degene die de wereld in zijn hand heeft.
N, bijvoorbeeld: het kiezen voor God. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn tegen God over de plannen die je gemaakt hebt, Hem erbij te betrekken.

Want soms denken wij dat het de goede weg is die we gaan, maar loopt die weg dood. Of naar een afgrond, zonder dat wij het weten. Er is soms een weg die iemand recht schijnt, maar het einde ervan zijn wegen van de dood. (Spreuken 16: 25, HSV)

Plannen maken, is heel leuk om te doen. Maar wat we kunnen leren uit dit hoofdstuk, is dat we de beste plannen maken, als we het samen met God doen. Ik hoop dat je dat meeneemt vandaag!

Challenge!

God bestuurt je voetstappen.

 • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
 • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooi Marije, dankjewel!
  De zin: Wat zijn Uw dromen en plannen voor mij? blijft hangen! In plaats van alles zelf uit te stippelen.
  Mooi om toe te passen🙌🏻🙏🏻

 2. Dorien SCHLIEF-WENTING schreef:

  Zoals Renee schrijft is ook voor mij deze zin Wat zijn Uw dromen en plannen voor mij?
  een eye opener: ik vraag vaak of God mij wil steunen in wat ik vandaag wil doen…maar waarom niet in afhankelijkheid van God deze keuze bij hem te leggen…hij is dat vertrouwen compleet waard…maar vertrouw ik mijzelf voldoende om zijn stem te horen door alle wereldse ruis in mijn leven door? Dat is denk ik mijn beperkende angst…maar dank voor de aanmoediging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap