Lofprijzing baant de weg naar overwinning

23

jun

Jacomien van Urk

Ik denk dat de meesten van ons geen letterlijke gevangenschap hebben ervaren. Toch denk ik dat we allemaal, bij onszelf of in het leven van iemand anders, vormen van geestelijk of lichamelijk gevangenschap (h)erkennen. Je zit gevangen in negatieve gedachten, hebt al jarenlang te maken met lichamelijke klachten of je partner worstelt met depressiviteit. Er lijkt geen exit te zijn.

Er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom jij het gevoel kan hebben dat je gevangen zit. Niet alleen lichamelijke of psychische klachten zijn oorzaken, maar ook bijvoorbeeld verslavingen, vasthouden aan zonden in je leven of het niet kunnen loslaten van je verleden. Hoe dan ook, gevangenschap kan reëel en echt zijn, ook in het leven van een gelovige.

De Bijbel reikt ons een sleutel aan die ons kan helpen om de weg naar vrijheid en overwinning te vinden. Deze sleutel is lofprijzing. Paulus en Silas gebruikten deze sleutel toen ze gevangen zaten, maar ook het volk van Israël was bekend met deze weg naar overwinning.

Toen hij dat bevel gekregen had, wierp hij hen in de binnenste kerker en zette hij hun voeten vast in het blok. En omstreeks middernacht baden Paulus en Silas en zongen lofzangen voor God. En de gevangenen luisterden naar hen.
– Handelingen 16:24-25 (HSV)

Wie lof offert, eert Mij, en baant de weg, dat Ik hem Gods heil doe zien.
– Psalmen 50:23 (NBG)

Maar U bent heilig, U troont op de lofzangen van Israël.
– Psalmen 22:4 (HSV)

Als u dan gegeten hebt en verzadigd bent, loof dan de HEERE, uw God, voor het goede land dat Hij u gegeven heeft.
– Deuteronomium 8:10 (HSV)

Wat is lofprijzing?

Een van de woorden die bij encyclo tevoorschijn komt, als je zoekt naar de betekenis van lofprijzing, is kaddisj. Wikipedia zegt over de kaddisj: ‘De Kaddisj is een gebed waarin God in zeer veel termen geprezen wordt. Het gebed werd geschreven in een tijd waarin het Joodse volk in een spiritueel zware tijd zat; de rabbijnen schreven het in de op dat moment door het volk gesproken taal, Aramees, zodat het een duidelijke betekenis zou hebben.

Lovende woorden uitspreken over de Koning der koningen en Here der heren. Tegen Hem zeggen hoe geweldig Hij is. Zijn grootheid erkennen en belijden. Zingen, muziek maken, dansen, bidden, en alle andere manieren waarop jij aan God laat weten hoe prachtig Hij is.

Maar waarom is dit een weg naar overwinning?

Weg naar overwinning

Lofprijzing die gericht is op God, richt de aandacht op wie Hij is. Op het moment dat we gaan uitspreken – of dit nu door zang of gebed is – wie God is, worden onze gedachten daarop gericht. De lovende woorden over Hem komen op de voorgrond en jouw eigen gedachten vervagen naar de achtergrond. In plaats van zorgen, uitzichtloze situaties of onmogelijkheden waarin je vast kunt zitten, zijn daar de waarheden over wie God is. Het geeft adem, hoop en leven.

Lofprijzing eert en vereert God. De overwinning ligt niet in of ik wel of niet gevoelens van vrijheid en blijheid heb. De overwinning ligt in Degene waarop ik me richt. En in de volharding van het prijzen van Hem. Ook als ik me gevangen voel. Juist als ik me gevangen voel. Het prijzen van Jezus door de storm heen is overwinning.

Aan de slag!

Schrijf je eigen kaddisj: een gebed waarin je God in veel termen prijst om wie Hij is en om Zijn leiding in je leven. Google eens naar een Nederlandse vertaling van het bekende Joodse Kaddisj.

Spreek je kaddisj uit, juist op momenten dat je het zwaar hebt en niet weet wat je moet bidden.

 ‘Deze overdenking is geschreven in betaald partnerschap met Gevangenzorg Nederland. Middels deze samenwerking brengen wij hun werk heel graag bij jou onder de aandacht.’

Deel deze overdenking

 1. Joanne schreef:

  Prachtig! Bedankt:)

  • Jan v egmond schreef:

   Mooi
   Juist ben ik bezig met deze tekst ivm moeilijk slapen
   Ik beloof de Lof te prijzen ook als mijn slapen niet lukt
   Ooit vroeg ik God mij een indruk te geven vz majesteit in de bergen
   Zie ik 100 meter ver een menselijk graafmchientje
   Ineens besefte ik Zijn groot Hij die de bergen formeerde
   Laten we Hem lofprijzen

 2. Anoniem schreef:

  Heel mooi
  Dit had ik jaren geleden moeten doen dan was ik nu misschien wel gezond en gelukkig

  Het wordt steeds lastiger naarmate de situatie verslechterd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap