Hoe koning David Gods hart laat zien

22

jun

Jacomien van Urk

Waarom koos God David als man naar Gods hart? Als het aan ons lag, zouden we misschien heel iemand anders die titel geven. Of toch niet? Ontdek in deze overdenking hoe juist in het leven van David Gods hart zichtbaar wordt.

Waarom zouden wij David niet kiezen

Je zou verschillende redenen kunnen noemen waarom wij David niet zouden kiezen als man naar Gods hart. De Bijbel is eerlijk over het leven van David, zijn fouten worden niet verbloemd of genegeerd. De verhalen liegen er niet om: hoogmoed, overspel, moord en oorlogen. En de keuzes die David daarin maakt, zijn niet altijd prijzenswaardig. Het zou natuurlijk niet eerlijk zijn om alleen die verhalen in herinnering te brengen. We zien David ook als herder, held, koning en bevrijder van het volk van Israël.

Misschien is David wel eng herkenbaar voor ons. Hij is zo menselijk, zo echt. Hij legt zijn hart bloot in de psalmen, en hoe vaak herkennen wij onszelf daar niet in? Puur, rauw, eerlijk. Je weet wat je aan David hebt.

Maar wat maakt nou dat God David kiest? Hij zei het al tegen Samuël toen hij naar Isaï moest gaan om de uitverkoren koning voor Israël te zalven:

Het is namelijk niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de HEERE ziet het hart aan.
– 1 Samuel 16:7 (HSV)

Waarom kiest God David

God ziet het hart van David. Hij ziet daar zijn verlangens. En David spreekt daarover met God. Hij deelt zijn hart. Daarin zien we een diep geworteld vertrouwen in God. David had het door alles heen ervaren: ‘Met mijn God spring ik over een muur.‘ (Psalm 18:30, HSV)
Hij had een rotsvast vertrouwen in de aanwezigheid van God, ook als het een bende was in zijn leven.

God ging steeds weer verder met David. Hij kwam al Zijn beloften aan David na. Als David struikelde en viel, richtte Hij hem weer op. God laat in het leven van David zien dat Hij trouw is. En het is Zijn trouw die David een man naar Zijn hart maakt.

God ziet jouw hart. Hij ziet daar jouw diepste verlangens. En Hij verlangt ernaar dat je je hart met Hem deelt. Dat je vertelt wat daar speelt. Ook ben je misschien gevallen of heb je er een puinhoop van gemaakt. Zijn trouw is een schild rondom je. En Hij is altijd bereid om weer verder met je te gaan. Het enige waar Hij naar verlangt is dat je bij Hem komt en het met Hem deelt. Zodat Hij in die vertrouwensrelatie met je kan laten zien dat Hij betrouwbaar is en Zijn beloften in je leven vervult.

Hij zal u beschutten met Zijn vlerken, onder Zijn vleugels zult u de toevlucht nemen, Zijn trouw is een schild en een pantser.
– Psalm 91:4 (HSV)

Aan de slag!

Zijn er dingen in jouw leven die je liever niet met God deelt? Misschien omdat je je ervoor schaamt of omdat je zou willen dat ze er niet waren?

Vertel vandaag aan God dat je ernaar verlangt om je hart met Hem te delen. Vertel waarom je het lastig vindt en vraag Hem om je te helpen.

 ‘Deze overdenking is geschreven in betaald partnerschap met Gevangenzorg Nederland. Middels deze samenwerking brengen wij hun werk heel graag bij jou onder de aandacht.’

Deel deze overdenking

 1. Evelien schreef:

  Mooie overdenking!
  Ik moest meteen aan lied 123 van opwekking denken
  Groot is Uw trouw, o Heer
  Mijn God en Vader
  Er is geen schaduw van omkeer bij U
  Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde
  Die Gij steeds waart
  Dat bewijst Gij ook nu
  Groot is Uw trouw, o Heer
  Groot is Uw trouw, o Heer
  Iedere morgen aan mij weer betoond
  Al wat ik nodig had, hebt Gij gegeven
  Groot is Uw trouw, o Heer
  Aan mij betoond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap