Likes van God

10

feb

Eline

De hedendaagse media maken ons maar wat graag onzeker. Door reclame te maken waarin perfecte modellen te zien zijn en producten te promoten die we helemaal niet nodig hebben, laten de (social) media ons voelen alsof wij nooit genoeg zijn. Het is moeilijk om onze eigenwaarde niet afhankelijk te laten zijn van de ‘likes’ en reacties die wij krijgen op social media. Het wordt tijd dat wij onszelf herinneren aan waar wij onze eigenwaarde vandaan mogen halen: het Woord van God en de liefde van Jezus Christus!

Eens in de zoveel tijd plaats ik een nieuwe profielfoto op social media. Zodra ik deze heb geplaatst, begint het wachten. Ik heb mijn best gedaan om een mooie foto van mezelf te maken, het licht is goed, mijn onderkin is minimaal zichtbaar en ik heb een mooi filter uitgekozen. Er zit dus best wat werk in die ene ‘selfie’. Is het dan heel gek dat ik daar graag erkenning voor zou willen? Is het dan heel gek dat ik wacht op ‘likes’ en positieve reacties van vrienden en kennissen die ik nauwelijks tot nooit zie of spreek? Ik stond hier tot voor kort nooit bij stil, tot ik er met een vriend over sprak en ik tot de conclusie kwam dat het eigenlijk dus wel gek is. Waarom streef ik naar de erkenning van mensen die in mijn dagelijks leven eigenlijk geen noemenswaardige rol spelen? Er zou maar één mening belangrijk moeten zijn, en dat is de mening van onze lieve Papa.

Hoewel ik dit absoluut weet en geloof, hebben de ‘likes’ die ik krijg op social media toch een grote impact op me. Het is gemakkelijke, onmiddellijke erkenning en dát is precies wat het ook zo vluchtig en nietsbetekenend maakt. De hoeveelheid ‘likes’ en reacties die je krijgt zijn nooit genoeg, zodra je 1 like hebt wil je er 10, en zodra je er 10 hebt wil je er 100. Daarnaast is het grotendeels waardeloze erkenning, want degenen die de ‘likes’ en reacties uitdelen zullen er niet lang bij stil staan. Het is daarom enorm gevaarlijk om ons eigenwaarde af te laten hangen van de meningen van anderen, zeker als deze meningen worden uitgesproken via social media.

Wij mogen onze eigenwaarde halen uit wie wij zijn in Jezus Christus. Wij zijn geliefd en vergeven door het ultieme offer. God heeft ons gemaakt zoals wij zijn, en dat was niet per ongeluk, God heeft heel goed nagedacht over ons ontwerp. Dit is hoe Hij ons wil hebben, en Hij houdt van ons zoals wij zijn. Zoals in Jesaja 43:4 staat:

Omdat Ik je kostbaar vond, heb Ik jou uitgekozen. Ik houd heel veel van je. Daarom geef Ik mensen als losgeld voor jou. Ik geef volken in ruil voor jouw leven.

Zou er ook maar iemand zijn in heel je Facebook-vriendenlijst die zo’n uitspraak over jou zou doen, laat staan uitvoeren? Dat denk ik ook niet.

 Aan de slag!
Je zou al je social media kunnen verwijderen en daarmee de verleiding van onmiddellijke erkenning. Je zou alleen de social media apps van je smartphone kunnen verwijderen en hierdoor minder bezig zijn met de waardering van anderen. Maar het allerbelangrijkste is om compleet te geloven in de enige waardering die telt. Deze waardering lees je in de Bijbel. Door het lezen zal je in alle teksten zien dat God van Zijn volk houdt. Daarnaast is het belangrijk om te bidden.

Mocht je een extra steuntje nodig hebben, luister dan naar dit lied:

Gebed

Lieve Papa, de wereld om mij heen laat mij geloven dat ik niet goed genoeg ben. Dat ik waardevol moet zijn in de ogen van anderen. Wat ik zie en meemaak in (social) media laten mij afhankelijk voelen van de ‘likes’ en reacties van vrienden en vreemden. Ik wil van die afhankelijkheid af. Ik wil uw liefde voelen en vertrouwen dat U mij heeft gemaakt zoals ik moet zijn. Want U bent groot, machtig en alwetend. U alleen kent mijn waarde. U alleen kunt oordelen. Ik wil u vragen om zekerheid in mijn gevoel van eigenwaarde, dat ik zeker mag zijn dat ik waardevol ben in uw ogen. Dit vraag ik U in Jezus’ naam. Amen.

Deel deze overdenking

 1. Elise schreef:

  Mooi geschreven!

 2. Melanie schreef:

  Dank je wel! Dit had ik even nodig ?

 3. Lieve Eline

  Helemaal mee eens
  Een woord die ik kreeg van iemand die met niet meer op facebook zit
  En waarom het is zelfverheerlijking
  God verheerlijken is veel fijner en weten dat je een geliefd kind bent
  Dan heb je al die duimpjes niet meer nodig

 4. J e a n i n e schreef:

  Mooi geschreven, fijn om de dag hiermee te starten!

  ✝️♐️?

 5. Petra schreef:

  So true!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap