Tegenslag

09

feb

Dorine

Tegenslagen en moeilijkheden; je hebt ze in vele vormen en maten. Je hebt grote en kleine tegenslagen. Tegenslagen met een kleine impact en tegenslagen die grote wonden achterlaten. Tegenslagen en moeilijkheden zijn er in elk gebied van je leven, thuis, op je werk of in de kerk. Iedereen komt ze tegen, man en vrouw, jong en oud. Wanneer je jong bent, komen er vaak wat minder grote moeilijkheden op je pad en staan er, als het goed is, mensen om je heen die je erdoorheen helpen, dit is de leerschool voor later. Het lijkt ook wel dat hoe ouder je wordt, hoe groter de tegenslagen zijn. De vraag is: hoe ga je met deze tegenslagen en moeilijkheden om? Welke rol heeft God in je leven, in je tegenslagen en in je moeilijkheden?

Vanochtend werd ik gewekt door mijn dochter. “Mam, pap er komt water uit het plafond!” Mijn man werd gek. Met drie seconden had hij zijn kleren aan en rende naar de plek waar we het lek vermoedden. Al maanden zijn we bezig met het opknappen van een jaren ’30-woning en hebben we al flink wat tegenslagen gehad. Vooral waterige tegenslagen. De gevoelens van wanhoop, onmacht, falen, niet capabel zijn, komen vaak naar boven borrelen.

Hoe ga jij om met de kleine tegenslagen van elke dag? Wat is je reactie als je je sleutel niet kan vinden? Wanneer je kritiek krijgt of er water uit je plafond komt? Vaak reageren we gefrustreerd, onzeker en negatief. We worden boos op onszelf of juist op de ander.

Wat er op dat moment gebeurt is dat we God uit het oog verliezen. Als we al zo reageren bij kleine tegenslagen, hoe reageren we dan bij de tegenslagen met veel impact, bij financiële tegenslagen, het verliezen van je baan of bij ziekte?

Er is geen formule hoe we met de tegenslagen in het leven moeten omgaan. Op het moment dat we ze krijgen, moeten we ermee om zien te gaan. Als we in de Bijbel kijken, zien we veel verschillende reacties. In het verhaal van Ruth en Naomi zie je twee verschillende reacties van twee vrouwen die veel tegenslagen in het leven hebben gekend.

Naomi emigreert vanwege een hongersnood met haar gezin naar een ander land. Daar verliest ze haar man en beide zoons, heel verdrietig. Als zij na een lange tijd weer terug keert naar haar geboorteland gebeurt er het volgende:

Toen ze Bethlehem in kwamen raakte de hele plaats in rep en roer. De vrouwen zeiden: “Hé, dat is toch Naomi?” Maar Naomi zei tegen hen: “Noem mij geen Naomi meer (dit betekent Mooi en Vriendelijk). Noem mij voortaan Mara (dit betekent Bitter). Want de Almachtige God heeft mijn leven bitter gemaakt.”  (Ruth 1:19 – 22)

Naomi’s reactie op alle heftige tegenslagen in het leven is bitterheid. Ze zegt: de Almachtige God heeft mijn leven bitter gemaakt. Ze gelooft in de Almacht van God, dat Hij Zijn hand overal in heeft. Maar ze gelooft niet in de goedheid van God.

Ruth is een vrouw die anders kiest. Ook zij verliest haar man. Ze gaat mee met Naomi, haar schoonmoeder, naar een onbekend land. Ze zegt haar land, maar ook haar afgoden vaarwel en kiest ervoor om in de God van Naomi te geloven en met Naomi mee te gaan naar een onbekende toekomst. In die tijd was het voor twee weduwen een zeer onzekere toekomst. Geen mannen die voor hen kunnen zorgen en geen erfgenamen. Maar Ruth kiest ervoor om te leven.

Ruth zei tegen Naomi: “Laat mij naar een akker gaan om graan te zoeken. Er is vast wel iemand die het goed vindt dat ik de halmen opraap die bij het oogsten op de grond zijn gevallen.” (Ruth 2:2)

Zij gelooft in de goedheid van God. Ze gaat op pad om eten te halen in het volle vertrouwen dat het goed komt, zij gelooft in een goede God. En het komt goed. Ruth trouwt Boaz, ze krijgen een zoon, een erfgenaam voor Naomi.

Aan de slag!
God maakt het voor beide vrouwen goed. Ook voor ons maakt God alles weer goed. Geloof in de goedheid van God. Lees de onderstaande tekst vandaag een aantal keer door (je kan er even een screenshot van maken) en sta erbij stil dat God van je houdt, dat er niets is dat ons zal kunnen losmaken van de liefde van God. We hebben een goede God.

Maar in alle moeilijkheden zijn we meer dan overwinnaars, dankzij Hem die van ons houdt. Want ik weet zeker dat geen dood of leven, geen engelen of duivelse geesten, geen enkele macht, geen dingen nu of in de toekomst, geen macht uit de hoogte of uit de diepte, nee, niets op deze aarde ons zal kunnen losmaken van de liefde van God. Die liefde heeft God ons gegeven door Jezus Christus, onze Heer.

(Romeinen 8:37-39)

Deel deze overdenking

 1. Ellen schreef:

  Mooi weer Dorine!
  We hebben idd een gewèldig grote God!
  Ik had vanochtend, ik lees het meestal, als ik nog in bed lig, eigenlijk geen tijd om het te lezen, onderweg naar het werk heb ik het in de auto hardop voorgelezen, ook aan mijn man, we waren er beide stil van… Ontroerend… En ook net even op het juiste moment… ?
  Dankjewel!
  Ellen

 2. Ilze schreef:

  Prachtig stukje! Bedankt!
  Romeinen 8 is onze trouwtekst en ik blijf hem zo mooi, Rustgevend en vol hoop vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap