Ik zal je redding zijn

11

feb

Anna-Carina

Je hoeft niet bang te zijn voor ziektes, gevaren en dood. Bij God, de Redder en Beschermer, ben je veilig. Hij wil jouw redding zijn. Deze en nog meer beloftes staan geschreven in Psalm 91.

Als ik Psalm 91 lees, voel ik me als een klein meisje in een speeltuin. Een klein meisje dat mag rond rennen, spelen, genieten en lachen zonder zorgen. Het kind hoeft zich niet bezig te houden met de gevaren om zich heen, want daar, naast haar, staat haar vader. Een grote volwassen man. Hij houdt alles in de gaten en waakt over haar. Hij laat haar niets overkomen. Hij beschermt zijn dochter tegen de gevaren. God is die Vader voor ons. Hij wil die Vader zijn voor jou.

Vandaag wil ik samen met je kijken naar de beloftes in Psalm 91:

1 Als je bescherming zoekt bij de Allerhoogste God, ben je helemaal veilig.
2 Ik zeg tegen de Heer: “Bij U ben ik zo veilig als in een schuilplaats, zo veilig als in een burcht. U bent mijn God. Ik vertrouw op U.”
3 Want Hij redt je uit de vallen die de duivel voor je opzet.
Hij redt je van dodelijke ziektes.
4 Hij beschermt je onder zijn vleugels.
Bij Hem ben je veilig.
Zijn trouw beschermt je als een schild, als een pantser.
5 Je hoeft niet bang te zijn.
Niet voor gevaren die je ‘s nachts bedreigen.
Niet voor pijlen die overdag op je afgeschoten worden.
6 Niet voor ziekte die in het donker op je loert.
Niet voor de dood die je midden overdag aanvalt.
7 Al sterven de mensen om je heen
bij duizenden of tienduizenden,
jou zal niets overkomen.
8 Je zal alleen zien hoe het afloopt
met de mensen die zich niets van God hebben aangetrokken.

9 Bij U, Heer, ben ik veilig.
U, de Allerhoogste God, bent mijn Beschermer.
10 Geen ramp zal je overkomen.
Geen ziekte zal je huis binnendringen.
11 Want Hij zal zijn engelen bevelen
dat ze je moeten beschermen, waar je ook gaat.
12 Ze zullen je op hun handen dragen,
zodat je je voeten niet zal stoten.
13 Leeuwen en adders
zul je onder je voeten vertrappen.

14 De Heer zegt:
“Omdat hij heel veel van Mij houdt, zal Ik hem redden.
Ik zal hem beschermen, omdat hij Mij kent.
15 Als hij Mij om hulp roept, zal Ik hem antwoorden.
In moeilijkheden en gevaar zal Ik bij hem zijn.
Ik zal hem redden en voor de mensen eren.
16 Ik zal hem een lang leven geven.
Ik zal hem redden en goed voor hem zijn.”

Wat roept deze Psalm bij jou op? Wat zegt deze Psalm over God en wie Hij voor jou wil zijn? God is een beschermer, redder en helper. Hij is almachtig en trouw. Hij is de allerhoogste. Hij is een genezer. God is altijd aanwezig, altijd bij je. En God antwoordt als je roept.

Deze beloftes uit Psalm 91 gelden ook voor jou. Je mag erop vertrouwen dat God zich aan Zijn woord houdt. In vers 3 staat dat ‘Hij je redt uit de vallen die de duivel voor je opzet’. God staat boven de duivel en het kwade. Jij bent van Hem en niemand kan jou uit zijn handen halen. Er zijn zoveel invloeden van buiten, de duivel werkt op listige manieren, maar jij hoeft daar niet bang voor te zijn. Onze God, lieve koningsdochter, die staat daar boven!

Je hoeft niet bang te zijn (vers 5). Je hoeft niet bang te zijn voor ziektes of de dood (vers 6), want jou zal niets overkomen (vers 7).

Kort geleden kreeg ik bericht dat een vriend waarmee ik ben opgegroeid plotseling was overleden. Ik was erg geschrokken en bedroefd door het bericht, maar de wetenschap dat die jongen bij de Heer is en daar veilig is en ‘een lang leven heeft’ (vers 16), gaf mij rust. Ik vond rust in het feit dat God in controle is; Hij heeft de dood overwonnen! Betekent dit dat ik me niet verdrietig voel? Nee, natuurlijk ben ik verdrietig. Elke keer als ik aan zijn familie denk springen de tranen in mijn ogen, maar het geeft me rust dat ik het bij God neer mag leggen en dat ik mag weten dat Hij een plan heeft en voor zijn familie zorgt. De dood heeft niet het laatste woord!

Ik vind dood en ziekte best eng allemaal. Soms dwalen mijn gedachten af en denk ik na over ziektes of het verliezen van een dierbare. Op zo’n moment word ik angstig van binnen, maar als ik dan mijn gedachten naar God keer en over zijn almacht en kracht nadenk, dan geeft dat zoveel rust. Ik krijg dan een soort geruststelling van binnen, alsof God dan tegen mij zegt: ‘Maak je geen zorgen, ik heb het onder controle’.

De Psalm eindigt met de belofte dat God jou beschermt, omdat je Hem kent. Hij belooft dat Hij luistert wanneer je om hulp roept en dat Hij je redt. Let op, dit is geen redding naar onze maatstaven, maar naar die van God. Hij voert Zijn plan met ons uit, niet ons plan. In Spreuken 16:9 staat dat mooi omschreven: ‘een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt de richting die hij gaat’. Wij kunnen plannen hebben, maar uiteindelijk gebeurt het volgens de wil van God. En Hij wil je een lang leven geven, Hij zal je redden en goed voor je zijn (vers 16).

Aan de slag!
Laat jezelf wat vaker ‘dagdromen’ over God, Zijn redding en Zijn almacht. Wanneer je angstig wordt over wat je op het nieuws hoort of wat er in je leven gaande is, denk dan aan God. Denk aan het beeld van Hem als jouw Vader. Hij houdt jou zo stevig vast en zorgt dat er niets bij je kan komen. Vertel God je angsten, leg het bij Hem neer.

Geniet van je dag, veilig in Zijn armen!

 

Deel deze overdenking

 1. Goedemorgen Anna Corine

  Deze psalm roept bij op als Eeuwigdurende beschermer Redder en Helper
  En genezer in mijn gezondheid
  Deze psalm deze week al gelezen en het sprak mij zeer aan
  Vandaag mijn geboortedag vieren mijn verjaardag 11 februari en weten dat ik in de beschutting van de allerhoogste verblijf heerlijk
  Dat is een kado dat hij mijn redding mijn Papa en vriend is super

 2. Jitske schreef:

  Wat mooi geschreven .fijn om elke dag een goede overdenking te kunnen lezen, waar je elke keer wat van kunt leren of over nadenken . Bedankt

 3. Tirza schreef:

  Mijn lievelings psalm. Mooi geschreven. ❤️

 4. Ditty schreef:

  Wat een mooi stukje en wat heerlijk dat je zorgeloos deze dag kunt doorbrengen! Heerlijk zelf alles leren loslaten en op Zijn beloftes vertrouwen.

  • Anna-Carina schreef:

   Goed om te horen! Hij geeft inderdaad een rust die je nergens anders kan vinden – heerlijk! Ik hoop dat je die rust/zorgeloosheid zal ervaren in je wandel met Hem.

 5. MAAIKE schreef:

  Dankjewel! Wat n mooie bemoediging, ik ga deze delen met mijn vriendin die door een zware tijd gaat.

  • Anna-Carina schreef:

   Mooi Maaike, ik hoop dat je vriendin troost en kracht zal vinden in deze psalm. En bovenal dat ze mag ervaren dat God in controle is!

 6. Stefanie schreef:

  Thanks Anna! Het is zo’n mooie psalm met prachtige beloftes. Goed om vandaag weer even stil bij te staan! ?

 7. Stella schreef:

  Ik blijf het toch moeilijk vinden van vers 5-7, dat er staat niet bang zijn voor ziektes etc jou zal niets overkomen. Hoe moet ik dat zien?
  Hoop op reactie,
  Liefs, Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap