Liefdesappels: leg jij ze onder je bed of ga je op je knieën naast je bed?

14

feb

Yael Juch

Valentijnsdag kan door veel mensen als de meest favoriete dag beleefd worden. Maar het kan ook een pijnlijke dag zijn, wanneer je een onvervuld verlangen hebt, naar een liefdevolle man en/of gezin. Zoals Rachel. Zij verlangde naar kinderen en was jaloers op Lea. Dit zorgde voor onderlinge frustraties en ruzies. Zo ook op de dag dat Ruben, de zoon van Lea, liefdesappels vindt. Nieuwsgierig naar wat deze liefdesappels jou vandaag op Valentijnsdag kunnen leren? Wat doe jij met jouw onvervulde verlangens? Lees gauw verder!

Liefdesappels

In de dagen van de tarweoogst ging Ruben eropuit en hij vond liefdesappels in het veld, die hij bij zijn moeder Lea bracht. Toen zei Rachel tegen Lea: Geef mij toch wat van de liefdesappels van jouw zoon.
– Genesis 30:14 (HSV)

Ruben is de eerste zoon van Lea. We lezen dat hij liefdesappels vond. Liefdesappels zijn familie van de nachtschaden. In de tijd van Rachel en Lea geloofden ze dat deze appels een prikkelende werking konden hebben op het seksleven en de vruchtbaarheid van een vrouw kon bevorderen. De appels werden dan onder het bed gelegd en zouden zo vruchtbaarheid bevorderen. In de tijd van Rachel was het een schande om kinderloos te zijn. Haar onvervulde verlangen werd met de dag sterker. Rachel moet zich radeloos en waardeloos gevoeld hebben in de tijd dat ze Ruben terug zag komen met de appels. Ze geeft in het begin van hoofdstuk 30 Jakob de schuld; ‘geef mij kinderen, anders sterf ik.’ Jakob wijst haar erop dat het echter God is die kinderen geeft. Toch helpt deze uitspraak Rachel niet om haar wens op de juiste plek te leggen. Ze neemt het heft in eigen handen, wanneer ze Ruben terug ziet komen met de liefdesappels.

De deal

En zij zei tegen haar: Is het niet genoeg dat je [me] mijn man afgenomen hebt? Moet je ook nog de liefdesappels van mijn zoon nemen? Toen zei Rachel: Daarvoor mag hij vannacht met jou slapen in ruil voor de liefdesappels van je zoon.
– Genesis 30:15 (HSV)

Jakob moet eraan geloven, die nacht wordt hij ‘gehuurd’ door Lea. Wat gebeurt er? God kiest de kant van Lea en verhoort haar gebed. We kunnen hieruit halen dat ze God heeft gebeden om nog een zoon, nadat ze na haar eerste vier kinderen een tijdje geen kinderen krijgt. Op deze nacht met Jakob raakt ze zwanger. Ze krijgt haar vijfde zoon Issachar. God kiest de kant van Lea, omdat dit de kant is waar er niet in de kracht van de liefdesappels werd geloofd. God zet zichzelf boven ieder bijgeloof. Na lang wachten wordt Rachel zwanger van Jozef, maar niet omdat ze bijgeloof heeft toegepast. ‘God verhoort haar’ (vers 23), we kunnen hierdoor concluderen dat Rachel haar onvervulde verlangen in gebed heeft gebracht. Ze erkent hiermee dat God het is die een kind geeft. God het is die de oorsprong is van de liefde, geen liefdesappel kan hier tegenop. Hij heeft alles in de hand en geeft uit zijn hand.

In eigen hand

Wij mensen willen graag alles in ons leven naar onze hand zetten. We proberen het te controleren, door alles wat we maar kunnen doen om ons ideaalbeeld van het leven te bewerken. Soms vergeten we net als Rachel dat er iemand is die de gever is van alle goede vruchten in het leven. God is de regisseur van ons leven. Zijn doel met ons reikt veel hoger dan wij kunnen denken of beseffen. Het reikt in de situatie van Rachel veel hoger dan haar kinderwens.

Breng je verlangens bij God

God kent het hart van Rachel en weet wat haar verlangen is. Maar Hij wil dat zij met heel haar hart dit verlangen bij Hem neerlegt. God geeft vruchten waar we echt verzadigd van worden. Daarom mogen we ons tot Hem keren in gebed, met een houding waarbij je verwachtingsvol op God gericht bent. Wat is jouw verlangen op deze Valentijnsdag? Leg je dit bij God neer of probeer je uit alle macht uit eigen kracht en inzicht dit verlangen te vervullen? Het is niet erg wanneer je dingen doet om dit verlangen te vervullen. Rachel deelde ook het bed met haar man Jakob. Sommige verlangens vragen wel om actie. Maar waar het om gaat is van wie je de reactie verwacht. Van mensen, geluk, bijgeloof of van je eigen prestaties? Of van de God van wie alles afkomstig is. God wil betrokken zijn bij jouw leven, ook bij jouw verlangens. Wanneer je het bij hem legt, belooft Hij jou zijn vrede.

Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God, en de vrede van God die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en gedachten bewaken in Christus Jezus.
– Filippenzen 4:6-7 (HSV)

Aan de slag!

  1. Schrijf een liefdesbrief aan God. Schrijf hierin op welk verlangen je bij hem neerlegt in gebed. Vraag ook om vergeving wanneer je dit verlangen eerder niet van hem hebt verwacht, maar naar eigen inzicht en handelen hebt proberen te vervullen. Misschien heb je hierin ook soortgelijke ‘liefdesappels’ geraadpleegd.
  2. Mediteer op Filippenzen 4:6-7. Wat voor antwoord geeft deze tekst op jouw onvervuld verlangen? 

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    💖, heel mooi !

  2. Astrid schreef:

    Dat Hij mijn onvervulde verlangens wil weten en vervullen, maakt me heel dankbaar en nederig.
    Zoveel mensen die allemaal wensen en ideeën hebben…Het is zo overweldigend dat Hij er voor ons allemaal wil en kan zijn. Wij hoeven alleen maar te vertrouwen op Zijn wijsheid en Zijn vrede, Wat een onvoorstelbaar groot kado! Dank je wel voor deze overdenking, het heeft me diep geraakt ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap