Leven vanuit dankbaarheid: your way of life for 2019?

18

jan

Gastblogger

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die leven vanuit dankbaarheid, gelukkiger zijn. We denken al snel, dat mensen die gelukkig zijn meer reden hebben om dankbaar te zijn, toch werkt het andersom. Ik vind het zo gaaf dat dit resultaat uit onderzoeken naar voren komt, maar God wist dit natuurlijk allang! Hij wist vanaf het allereerste begin toen Hij ons vormde dat leven vanuit een dankbaar hart ons gelukkiger zou maken, dat dit een positieve invloed zou hebben op ons gehele welzijn. Dankbaar zijn onder alle omstandigheden, is dat mogelijk?  Misschien worstel jij wel met deze vraag? Ik hoop dat dit nieuwe jaar, voor jou een jaar wordt waarin je mag leren te leven vanuit dankbaarheid en je hart zich zal vullen met vrede die alle verstand te boven gaat.

Vergeet in voorspoed niet van Wie de zegen komt

Dagelijks zegent God ons met heel veel zegeningen, vaak vinden we dit zo ‘normaal’ dat we er niet eens meer bij stil staan. Tenminste, ik merk dat ik sommige dingen dus best heel gewoon vind en er dus ook niet bij stil sta dat het zegeningen van God zijn. Zo stapte ik op een ochtend nietsvermoedend onder een ijskoude douche, omdat de ketel het niet deed. Ik kan je vertellen: dat deed mijn humeur niet veel goeds. Maar toen ik niet veel later, letterlijk opgefrist en wel aan mijn ontbijt zat, schaamde ik mij enorm. Het is niet vanzelfsprekend dat er stromend water uit mijn kraan komt en al zeker niet dat dit ook nog eens warm is. Het is een zegen van God, en ik nam het aan als vanzelfsprekend.

Laten we kijken naar een bijbelgedeelte waar Mozes het volk namens God toespreekt, net voordat het volk onder leiding van Jozua het beloofde land in zal gaan. Mozes spreekt daar het volk toe om God niet te vergeten als ze straks in een land wonen vol rijkdommen, om vooral niet te denken dat ze die rijkdommen zelf verworven hebben. Maar dat deze zegeningen allemaal van God komen omdat Hij zich aan de belofte houdt die Hij met Abraham, Izaäk en Jakob heeft gesloten (Deuteronomium 8).

Ik haal een klein stukje aan uit dit hoofdstuk om aan te geven wat Mozes tegen het volk sprak. Ook voor ons zit hier een belangrijke boodschap in:

“Want de Heer brengt jullie in een goed land. Een land met beken, bronnen en rivieren die in de dalen en op de bergen ontstaan. Een land met tarwe en gerst, wijnstruiken, vijgenbomen en granaatappelbomen. Een land met honing en olijfbomen vol olie. Een land waar jullie meer dan genoeg te eten zullen hebben en waar jullie aan niets te kort zullen hebben. Een    land waar ijzer in de stenen zit en koper in de bergen. Jullie zullen altijd genoeg te eten hebben. Prijs dan jullie Heer God voor het prachtige land dat Hij jullie heeft gegeven en wees Hem dankbaar. Maar het gevaar bestaat dat jullie je Heer God vergeten.”
(Deuteronomium 8: 7-11a, BasisBijbel)

We mogen God dankbaar zijn voor onze ‘gewone’ dagelijkse dingen, de zegeningen van alledag.  Sta jij er nog weleens bij stil? Of ben je zo druk met rennen en vliegen dat je de gewone dagelijkse dingen niet meer opvallen?

Dank God onder alle omstandigheden

Misschien zit je thuis zonder werk, gaat het niet goed in je huwelijk of relatie, of ben je ziek? Dat vind ik heel vervelend en verdrietig, en ik bid dat 2019 een goed jaar voor je zal zijn. Ook in dit soort omstandigheden spoort Paulus ons aan om God te danken, en als er iemand is van wie we kunnen leren om God te danken onder alle omstandigheden, dan is dat Paulus wel. Hij weet hoe het is om vervolgd te worden, gebrek te lijden, gevangen te zitten, geschopt, geslagen en vernederd te worden en toch zegt hij:

“Dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat Hij van u, die één bent met Christus Jezus verlangt.”
(1 Thessalonicenzen 5:18, NBV)

Paulus spoort ons niet alleen aan, hij laat zijn voorbeeld van dankbaarheid naar God zien als hij samen met Silas, volledig in elkaar gerammeld en met hun voeten vast in de blokken in de binnenste kerker zit. (Handelingen 16) Je ziet hier wat een kracht er vanuit gaat als je God gaat danken en lofprijzen ondanks de omstandigheden. De boeien van hun voeten gaan los en de gevangenis duren gaan open. God danken ondanks je omstandigheden tilt je boven je situatie uit, waardoor jij je vrij kan voelen ondanks dat omstandigheden je gevangen willen houden.

God is good all the time

Ondanks onze omstandigheden hebben wij altijd een reden om God te danken, om Hem te prijzen voor wie Hij is, want God is altijd en eeuwig dezelfde God. Het gaat dieper dan het gevoel van dankbaarheid. God danken onder alle omstandigheden is een way of life, een keuze omdat je weet wie Hij is, wat voortkomt uit leven in intimiteit met Jezus. God verandert niet als onze omstandigheden veranderen. Hij blijft altijd de Degene die heeft gezegd: “Nooit zal ik jullie in de steek laten of verlaten.” Vandaag zegt Hij tegen jou:

“Dank Mij in je gebeden, want Ik ben Jahweh, de Ik ben en zal er altijd zijn. Ik laat je niet alleen, ook dit nieuwe jaar niet. Wees over niets bezorgd en vraag Mij wat je nodig hebt. Ik zal je mijn vrede geven die alle verstand te boven gaat. Ik ben je schild, je toevlucht, schuil bij Mij en weet dat Ik alle dingen laat mee werken ten goede, en er is niets wat jou kan scheiden van mijn liefde.”

Aan de slag!

Enkele tips om mee aan de slag te gaan om te leven vanuit dankbaarheid:

 • Sta even stil, stop met waar je zo druk mee bent. Als je altijd maar druk bent, heb je ook vaak geen oog meer voor bepaalde dingen. Plan wat vaker rustmomenten in.
 • Kijk heel bewust om je heen, neem alle dingen eens rustig in je op. Zie jij zegeningen die je vaak voor vanzelfsprekend heb aangenomen? Maak je ook bewust van de zegeningen die niet direct zichtbaar zijn.
 • Benoem deze hardop of schrijf ze op (opschrijven is goed om er later ook nog eens op terug te kijken).
 • Dank God voor al deze dingen en dank Hem voor wie Hij is.
 • Zing lofliederen. Lofliederen kunnen goed helpen op het moment dat je er zelf doorheen zit. Maak dan ook echt de keuze om een lied op te zoeken en deze mee te zingen.

NB: Als je geïrriteerd bent over iets kunnen deze gedachten je dag negatief beïnvloeden, leer om dit soort gedachten gevangen te zetten en onder Christus’ gehoorzaamheid te brengen (1 Korinthe 10:5).

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments, zo helpen we elkaar.

Deel deze overdenking

 1. Regina schreef:

  En ik kan beamen dat als je leert God te danken ondanks alles, je bewust te worden van àl Zijn zegeningen, God je echt de rust en de vrede geeft die je verstand ver te boven gaat. En Hij wil je helpen dat te leren. Hoe gaaf is dat.
  Dank U vader

 2. Lisanne schreef:

  Net gelijk maar in de praktijk gebracht door God te danken voor jouw talent Carola. Wat een mooi stuk, dankjewel dat je je talenten inzet door dit met ons te delen! Ik ging gisteravond met negatieve gevoelens en gedachten slapen, en nu kan ik deze dag met een positieve toon starten 🙂

  Liefs!

 3. Corine schreef:

  Als ik deze overdenking lees, denk ik gelijk aan het prachtige boek ‘ Duizendmaal dank’ van Ann Voskamp, een aanrader als het over ‘ leven uit dankbaarheid’ gaat!

 4. Carola schreef:

  Dat is super gaaf Regina!!! Hoe goed is onze Vader?! Elke dag mogen we proeven en genieten van Zijn goedheid.
  Fijn dat je dit met ons wilt delen, super om te horen.

  Lisanne, wat lief!!! Dank je wel, en wat tof om te horen zeg. Ik dank God voor feit dat Hij zijn werk doet door alle blogs van Zij Lacht.

  Thnx voor de tip Corinne! Heb er idd van gehoord.

  Veel liefs meiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap