When life gives you lemons…

16

jan

Annika

… make lemonade! Wie kent de uitspraak niet? En het klinkt zo aanstekelijk, haast alsof het makkelijk is. Maar dan belt een vriendin met de mededeling dat haar oma kanker heeft, hebben weer andere vrienden hun kindje verloren, wordt er iemand in mijn omgeving ernstig ziek. En dan? Waar blijft die limonade?

Gelukkig gaan er ook heel veel dingen goed in onze levens. Maar als we ziekte, pijn en verdriet tegen het lijf lopen, is het toch wel verdraaid moeilijk om zo positief te blijven.

Bijbelse citroenen

Ook in de Bijbel staan er genoeg voorbeelden van mensen die tegenslag kregen in hun leven. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal hieronder, over een jonge vrouw die weduwe werd en verhuisde naar een vreemd land.

“In de tijd dat Israël werd geleid door richters, was er op een keer hongersnood in het land. In Betlehem, in het gebied van de stam van Juda, woonde een man die Elimelech heette. Omdat er geen eten meer was, trok hij met zijn vrouw en zijn twee zonen naar het land Moab. Zijn vrouw heette Naomi (= ‘mooi en vriendelijk’) en zijn zonen Machlon (= ‘ziek’) en Chiljon (= ‘zwak’). Ze kwamen uit Betlehem in Efrat in het gebied van Juda. Ze trokken naar Moab en besloten daar in de vlakte te blijven wonen. Elimelech stierf. Zo bleef Naomi alleen achter met haar twee zonen. De zonen trouwden met vrouwen uit Moab. De ene vrouw heette Orpa, de andere Ruth. Ze bleven ongeveer tien jaar in Moab wonen. Toen stierven ook Machlon en Chiljon. Zo bleef Naomi alleen achter, zonder zonen en zonder man. Ze besloot om met de twee vrouwen van haar zonen uit Moab te vertrekken. Ze wilde teruggaan naar haar eigen land. Want ze had in Moab gehoord dat de Heer ervoor gezorgd had dat er weer eten was in Israël.”
(Ruth 1: 1-6, BasisBijbel)

De keuze van Ruth

Ruth had een vreselijk verlies geleden, ze was haar man verloren. We weten niet hoe lang ze getrouwd waren, of het een liefdevol huwelijk was of niet, maar haar man verliezen zal vast niet makkelijk geweest zijn voor haar. Ze had terug kunnen gaan naar haar familie, en later kunnen hertrouwen. Maar ze koos ervoor om met haar schoonmoeder Naomi mee te gaan. Ze sprong in het diepe, liet alles achter wat ze kende en koos ervoor om haar schoonmoeder niet in de steek te laten.

“Zo vertrok Naomi met haar twee schoondochters uit de plaats waar ze had gewoond. Maar onderweg zei Naomi tegen de twee vrouwen: “Gaan jullie maar terug. Gaan jullie maar weer bij je moeder wonen. Ik hoop dat de Heer net zo goed voor jullie zal zijn, als dat jullie voor je man en voor mij geweest zijn. Ik hoop ook dat Hij jullie allebei weer een man zal geven.” Toen omhelsde ze de twee vrouwen om afscheid van hen te nemen. Maar zij begonnen te huilen. Ze zeiden tegen Naomi: “Nee, we gaan mee naar jouw volk.”  Maar Naomi zei: “Ga nu maar terug, lieve dochters. Waarom zouden jullie met me meegaan? Ik krijg geen zonen meer met wie jullie zouden kunnen trouwen. Ga maar terug, want ik ben te oud om nog opnieuw te trouwen. En zelfs als ik vannacht nog een man had en zonen zou krijgen, dan kunnen jullie er toch niet op wachten totdat die volwassen zijn. Ga maar terug en trouw met een man. Anders komt daar nooit meer van. Ja, het is allemaal heel erg voor jullie, maar voor mij is het nog veel erger. Want de Heer is tegen mij.” De vrouwen begonnen opnieuw te huilen. Toen nam Orpa afscheid van Naomi. Maar Ruth bleef Naomi vasthouden. Naomi zei tegen Ruth: “Kijk, je schoonzus gaat terug naar haar volk en haar goden. Ga nu maar met haar mee!” Maar Ruth antwoordde: “Vraag me alsjeblieft niet om je in de steek te laten. Want waar jij heen gaat, zal ik heen gaan. En waar jij zal slapen, zal ik slapen. Jouw volk is mijn volk en jouw God is mijn God. Waar jij sterft, zal ik sterven en daar zal ik begraven worden. Ik zweer bij de Heer dat alleen de dood ons zal kunnen scheiden.” Naomi zag dat Ruth vastbesloten was om met haar mee te gaan. Daarom hield ze erover op. Samen reisden ze verder naar Betlehem.”
(Ruth 1: 7-19, BasisBijbel)

Omstandigheden kies je niet, wel hoe je ermee om gaat

Ruth krijgt een flinke tegenslag te verwerken, ik kan me goed voorstellen dat ze er kapot van was. Ik moet er niet aan denken dat mijn vriend zou sterven… Maar Ruth besluit te vertrouwen op God, ze besluit de God van Naomi te volgen. Ze weet niet waar ze terechtkomt, ze weet niet wat er van haar leven zal komen, maar ze is dapper.

Aan de slag!

Het verhaal van Ruth is een bijzonder verhaal, van tegenslagen naar opnieuw opbloeien! Ik wil je uitdagen om het Bijbelboek Ruth eens door te lezen deze week. Het zijn maar 4 hoofdstukken 😉

Wat voor levenslessen leer jij van Ruth? Schrijf ze eens op, of post ze op Facebook of Instagram! Ik ben benieuwd wat we van elkaar kunnen leren!

Deel deze overdenking

  1. Nelleke schreef:

    Prachtig verhaal
    God is trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap