Leven door de Geest

22

okt

Martina Fraanje

Een paar jaar geleden ging er bij de Dodenherdenking op de Dam iets grondig mis. Een man schreeuwde en door de angst die erop volgde, ontstond er chaos en werden mensen onder de voet gelopen. Ramsey Nasr schreef er een treffend gedicht over waarvan de laatste regel luidt: Vlak voor mijn voeten valt een hoogbejaarde in zijn soldatenpak. Hij huilt. Ik kijk. Waar alles mag, is ieder vogelvrij. 
In de brief aan de Galaten roept Paulus zijn broeders en zusters op om hun vrijheid niet te misbruiken. Hij wijst een andere weg: het leven door de Geest.

Het thema vrijheid is erg belangrijk in de brief van Paulus aan de Galaten. De apostel schrijft aan een groep gelovigen afkomstig uit de heidenvolken, een volk dat God niet kende en andere goden vereerde. In het volgen van Jezus hebben ze een nieuwe vrijheid ontdekt. Ze voelen zich echter aangetrokken tot de regels en wetten van het Oude Testament en willen die gebruiken om een vroom leven te leiden. Paulus waarschuwt hen dat niet op deze manier te doen. Ze zijn toch juist vrij geworden. De genade van God redt hen en niet de gebondenheid aan de wet. Die kunnen ze toch niet op een volmaakte manier naleven. Door te vertrouwen op God ontvangen ze genade en dat maakt hen echt vrij.

Schijnvrijheid

Er is ook een andere neiging onder de Galaten en dat is om hun vrijheid te misbruiken. Onder het mom van vrijheid, kun je losgaan, lijkt men te denken. Paulus geeft er voorbeelden van. Er is sprake van vreetpartijen, ruzie, geroddel – de gemiddelde soapserie steekt er bleekjes bij af.
Dat is geen echte vrijheid, waarschuwt Paulus. Vrij zijn is niet alles doen wat je maar wilt. Dat is een schijnvrijheid waarin je eigenlijk slaaf bent van je eigen begeerten die allerlei kwade dingen voortbrengen, schrijft hij. Het is maar al te herkenbaar. Jouw zogenaamde vrijheid kan een ander kapotmaken. Van de gevolgen van het slaafs najagen van de eigen begeerten zonder de ander te respecteren getuigt bijvoorbeeld de campagne #metoo waarin een schrikbarend hoog aantal vrouwen aandacht vraagt voor het seksueel misbruik dat hen is aangedaan.

Vrucht dragen

Hoe moet je dan wel leven? In hoofdstuk 5 schrijft Paulus:

Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. 
– Galaten 5:16 (NBV)

Het leven door de Geest brengt goede en mooie vruchten voort: liefde, vreugde en ​vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Het gaat er niet om wat wel en niet mag. Het gaat om afstemmen op wat God wil uit liefde. Stel je eens voor dat er een wet zou zijn die zou zeggen dat je zachtaardig in het leven moet staan. Het zou niet werken. Zachtaardigheid is iets dat van binnenuit komt, vanuit een vernieuwd hart dat God en de ander zoekt.

Goede aarde

Deze vruchten van de Geest laten zich dus niet afdwingen door wetten. Maar wat zou het leven ervan opbloeien! Stel je voor wat er zou veranderen in als we deze vruchten gaan voortbrengen. Ze vloeien voort uit het leven door de Geest. Hoe draagt een boom vrucht? Niet doordat er iemand tegen hem staat te schreeuwen dat hij vrucht moet dragen of omdat het in een wetboek staat. Een boom draagt vrucht omdat hij geplant is in goede grond, wortels heeft die water vinden, omdat hij voeding krijgt en zonlicht. Zo is het ook met het leven door de Geest. Je hebt voeding nodig, geduld, en vertrouwen. God is het die vruchten laat groeien in je leven door jouw leven door de Geest.

Geest van Jezus

Verlang je ernaar, leven door de Geest? Keihard je best doen gaat je waarschijnlijk niet helpen. Het gaat hier niet om de regeltjes volgen. Het is de Geest van Jezus die heeft gezegd dat je in hem moet blijven om vruchten  te dragen. Het is de Geest van God die in je is gegeven en die in je werkt, die je helpt te geloven en zijn weg te gaan. Hoe kun jij dicht bij Hem leven en zijn werk in je laten doen?

Aan de slag!

Leven door de Geest laat je goede vruchten voortbrengen. Wees er eens attent op vandaag in jouw leven en dat van anderen. Waar is God aan het werk?

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel voor deze mooie blog Martina!
  In Galaten 5:13 en 14 staat :

  Broeders en zusters, jullie zijn door God geroepen om vrij te zijn. Maar jullie mogen die vrijheid niet gebruiken om maar te doen waar jullie zin in hebben. Nee jullie moeten elkaar liefdevol dienen. Want de hele wet van Mozes wordt samengevat met deze woorden: “ Houd net zoveel van je medemens als van jezelf”.

  Liefde vervult de wet, en uit liefde voor God, jezelf en anderen leef je de regels na die God heeft gegeven.

 2. Gerry schreef:

  Ik vond vergelijking van zachtmoedigheid /zachtaardigheid zo mooi.
  Dat is niet iets wat je doet maar komt omdat Gods Geest in je woont en werkt . PRACHTIG.
  Dankjewel Martina!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap