Ik heb zo’n druk leven! – Een les van Jezus in prioriteiten stellen

20

dec

Hadassa

“Ik wil graag leren hoe ik kan plannen en goede prioriteiten kan stellen.” Ik zit op mijn eerste afspraak met een coach, die mij hopelijk met al mijn problemen kan helpen. Nu ik net met een nieuwe baan en studie ben begonnen, is de orde en structuur af en toe ver te zoeken. De drukte slokt me op. Iedereen lijkt iets van me te willen. En het lukt niet meer om tijd te hebben voor wat ik echt belangrijk vind. Ik vind het maar een uitdaging om goed om te gaan met drukte. Daarom zoek ik goede voorbeelden, bijvoorbeeld Jezus.

Jezus had vaak van zulke volgeboekte dagen. Mensen die van alles van Hem vroegen. Die aandacht van Hem wilden. Die tijd van Hem opeisten. Marcus beschreef in zijn evangelie zo’n volgeboekte dag uit het leven van Jezus:

“Ze gingen op weg naar Kafarnaüm, en op de eerstvolgende sabbat ging Jezus naar de synagoge en onderwees er de mensen. Ze waren diep onder de indruk van zijn onderricht, want hij sprak hen toe als iemand met gezag, niet zoals de schriftgeleerden.”
(Marcus 1:21, NBV)

Jezus geeft onderwijs in de synagoge en veel mensen zijn diep onder de indruk van Hem. Maar niet iedereen. Een man met een onreine geest begint naar Hem te schreeuwen. Jezus legt de man het zwijgen op en stuurt de geest weg. Na deze confrontatie gaat de dag verder. Jezus gaat met Simon mee naar huis. Daar ontmoet Hij Simons zieke schoonmoeder, die Hij geneest. Na deze enerverende, wonderlijke dag, is de drukte nog niet afgelopen:

“’s Avonds laat, toen de zon al was ondergegaan, brachten de mensen alle zieken en bezetenen naar hem toe; alle inwoners van de stad hadden zich bij de deur van het huis verzameld. Hij genas vele zieken van allerlei kwalen en hij dreef veel demonen uit, maar stond ze niet toe om iets te zeggen, want ze wisten wie hij was.”
(Marcus 1: 32-34, NBV)

De zon is al ondergaan, als Jezus nog bezig is met de mensen die naar Hem toekomen. Jezus neemt tijd voor hen. Hij geneest hen en drijft geesten uit. Het is een volle dag. Met veel mensen die wat van Hem willen. Van alles van Hem vragen. Na zo’n lange dag, zou je zeggen dat Jezus wel een goede nachtrust verdient. Dat Hij wel even tijd voor zichzelf mag nemen. Maar het is opvallend wat Jezus dan doet:

“Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek om daar te bidden.”
(Marcus 1:35, NBV)

Na een kort nachtje besluit Jezus om, voor het licht geworden is, op te staan. Hij zoekt een eenzame plek om te bidden. Om God op te zoeken. Jezus besluit, hoe druk de vorige dag ook was, om te doen wat Hij belangrijk vindt. Blijkbaar is bidden belangrijker voor Hem dan een goede nacht maken.

Geweldig vind ik het, wat Jezus doet. Hij weet heel goed waar zijn prioriteiten liggen. Hij weet goed wat Hij belangrijk vindt en zorgt zelf voor een moment om daar de tijd voor te nemen. Want niemand anders zal dit voor Hem doen. Dat blijkt al snel, want het blijft niet lang rustig.

“Maar Simon en de anderen die bij hem waren, gingen hem vlug achterna, en toen ze hem gevonden hadden zeiden ze tegen hem: ‘Iedereen is naar u op zoek!’ Toen zei hij: ‘Laten we ergens anders heen gaan, naar de dorpen hier in de omtrek, zodat ik ook daar het goede nieuws kan brengen. Daarvoor ben ik immers op weg gegaan.’”
(Marcus 1: 36-38, NBV)

Jezus stuurt zijn leerlingen niet weg. Hij gaat met hen op pad, zodat Hij het goede nieuws kan vertellen. Want daar is Hij voor gekomen. Opnieuw weet Jezus duidelijk wat Hem te doen staat. Hij weet waar Hij voor gekomen is en waar zijn focus op ligt.

Er valt veel te leren van hoe Jezus zijn leven indeelde. Hij wist goed waar de focus in zijn leven lag. Hij wist wat zijn prioriteiten waren. Vervolgens zorgde Hij ervoor dat Hij zijn tijd daaraan besteedde. Want niemand anders zou dit voor Hem doen. En zijn belangrijkste prioriteit? God.

Aan de slag!

En nu jij! Hoe ga jij om met de drukte in je leven? Denk na over de volgende punten:

1.Bepaal je focus
Waar focus jij je op in je leven?

2. Bepaal je prioriteiten
Hoe staat het met jouw prioriteiten?

3. Deel je tijd goed in
Hoe zorg je dat jij tijd besteedt aan je prioriteiten?

Succes! En als het niet lukt, kijk weer naar Jezus. Hij heeft een goed voorbeeld gegeven!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap