Boekreview – #notsoperfect

20

dec

Inge Kooiman

Het boek van deze maand is #notsoperfect van Eline Hoogenboom, met als ondertitel: Durf te falen. Want waarom leggen we als vrouwen de lat vaak zo hoog? Waarom vinden we het zo moeilijk om te falen en raken we in paniek wanneer het leven tegenzit? In dit boek neemt Eline je mee in haar persoonlijke zoektocht en verhaal.

Misschien ken je Eline wel van Huis van Belle, ze richtte deze website op om christelijke tienermeiden te empoweren. Ook adviseert ze ondernemers en organisaties op het gebied van (online) branding. Het boek is een combinatie van haar eigen ervaringen in falen, interviews met vrouwen over hun manier om met falen en tegenslagen om te gaan en boeken die Eline over dit onderwerp heeft gelezen.

In haar zoektocht beschrijft ze meerdere facetten van het leven, van daten tot het omgaan met social media, van identiteit tot burnouts. Na elk hoofdstuk is er ook een pagina met vragen waar je mee aan de slag kunt. Ik vond het heel leuk dat Eline via Instagram zoveel verhalen heeft verzameld en deze ook in een aantal hoofdstukken heeft verwerkt. Zo vroeg ze aan haar volgers of zij weleens onzeker worden van social media. Of wanneer het voor hen goed gaat in het leven, waar voldoet een perfect leven eigenlijk aan?

Het boek leest makkelijk weg en persoonlijk vond ik het niet héél diep gaan qua literatuur die Eline aanhaalt, maar elk hoofdstuk zet je aan het denken en heeft mooie eye-openers. Ze deelt in het boek echt haar eigen verhaal en gedachten. Over de perfecte plaatjes die je in je hoofd kan hebben (en die we allemaal hebben, hoe vaak vergeten we dat wel niet?), over falen, de perfecte plaatjes op Instagram, over twijfels en zorgen, over de diepe dalen. Daar is Eline heel open en kwetsbaar in. Het is vooral ook een boek dat volstaat met genade, zoals het boek ook afsluit: “Een imperfect leven is aan de zijde van God. Dicht bij Hem blijven en genieten van Zijn aanwezigheid. De vrijheid voelen van niet meer hoeven voldoen aan je zelf opgelegde wetten. Vrijheid en vrede die geen mens heeft gekend, mag jij ervaren.”

Je bestelt het boek via Bol.com. Veel leesplezier!

Deel deze overdenking

 1. Martanja schreef:

  Vond je het niet diep gaan? Boek is juist onwijs kwetsbaar én diepgaand: heel overdacht, je wordt echt uitgedaagd om na te denken in de tekst (niet alleen op die werkbladen) en er zit ook superveel stof tot nadenken in. We hebben echt een ander boek gelezen….

 2. Swenne Bijzet schreef:

  Wat vond je niet héél diep aan het boek? En wanneer gaat een boek voor jou dan wel héél diep?

 3. Anne schreef:

  Ik vond het boek ook lekker lezen, maar ook heel erg persoonlijk en juist super diepgaand. Ik vind dat het veel meer bevat dan een paar eye openers, maar wie weet ben ik zelf dan ook wel niet zo diepgaand?! (Zeker als je alle oefeningen doet, kun je zelf kiezen hoe ver je gaat) En alhoewel natuurlijk het boek over falen gaat, vond ik er wel veel meer inzitten dan wat jij nu hier omschrijft.

 4. Suzanne schreef:

  Ik vond het een prachtig boek. En zeker óók diepgaand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap