Leer een belangrijke les van Koningin Wasti!

12

nov

Sanne van Heukelum

De meeste preken over het bijbelboek Esther gaan over Esther zelf en over hoe zij het Joodse volk redt. Maar het boek begint met het verhaal van koningin Wasti, de vrouw van Ahasveros. Er zijn twee belangrijke lessen die we uit dit eerste hoofdstuk kunnen halen. Als eerste: je mag opkomen voor jezelf. En ten tweede: er is troost als dingen niet goed gaan. Vandaag gaat het over het eerste en over de waarde van jou als vrouw en dat jij ‘nee’ mag zeggen.

Het was feest. Ahasveros vierde een grootst feest voor de hele stad en ondertussen gaf Wasti een feest voor de vrouwen. Op dag zeven (tja, dat was de tijd dat een feest niet één dag duurde, maar gewoon ze-ven (!) dagen :-)) wilde Ahasveros dat Koningin Wasti langskwam:

“.. om aan de volken en de vorsten haar schoonheid te tonen. Zij was namelijk knap om te zien.”
– Esther 1: 11b (HSV)

Maar zij weigerde te komen toen hij haar dat beveelde. Wasti weigerde als een pop gebruikt te worden, alleen om haar schoonheid te laten zien. Ze weigerde om haar eigen feest dat gaande was te verlaten en haar eigen gasten alleen te laten, om de mannen te vermaken.

Helaas kostte dat haar haar positie. De koning en zijn adviseurs waren bang als ze dit ongestraft lieten, dat alle vrouwen ineens hun man niet meer zouden gehoorzamen. En daarom werd koning Wasti verstoten. Kun je je het inbeelden? Je komt voor jezelf op, je weigert iets te doen wat je zelf niet wil, en daarvoor word je ontslagen. Of misschien in een andere geval verlies je een vriendschap. Of je verliest zelfs je relatie. Misschien heb jij ook momenten meegemaakt dat je moest opkomen voor jezelf en weigeren je te laten gebruiken. En soms komt dat je duur te staan. Maar het is heel goed om dat wel te doen. God heeft jou gemaakt zoals je bent. Ondanks de mogelijke gevolgen is het altijd goed om je grenzen aan te geven.

Als vrouw ben je volgens Jezus even veel waard als mannen. Vrouwen zijn gemaakt omdat het niet goed was dat de man alleen was (Genesis 2). Er werd gezegd dat de vrouw een ‘helper’ was, maar dat is nooit bedoeld als minderwaardig of ongelijkwaardig (*). Jezus zelf toont dat vrouwen er net zo goed bij horen: Hij at niet alleen met mannen, maar ook met vrouwen. In Lukas 8 lezen we dat ook vrouwen meegingen met Jezus en zijn discipelen. En ook de Heilige Geest is voor vrouwen bedoeld. In Handelingen 2 (HSV) lezen we het volgende:

En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw jongemannen zullen visioenen zien en uw ouderen zullen dromen dromen.
(vers 17)

De Heilige Geest is net zo goed voor dochters als voor zonen. Wij horen ook bij de profetie! We zijn als vrouw in Gods ogen een parel. Hij houdt van ons. En wij mogen onze grenzen aangeven. Wij mogen ‘nee’ zeggen.

Misschien heb je ooit geen ‘nee’ gezegd en heb je daar nu spijt van. Of merk je nu nog steeds de gevolgen daarvan. Ik wil je aanmoedigen om daar met iemand over te praten. Iemand die voor je kan bidden en je kan helpen. Blijf er niet alleen mee rondlopen. God heeft het anders bedoeld. We mogen als mannen en vrouwen verschillend zijn, en daarvan ook genieten. Maar het mag nooit ten koste gaan van jou of jouw gevoel. Ik hoop dat koningin Wasti jou mag inspireren om ‘nee’ te zeggen, wat er ook van afhangt. Niets is het waard om over jouw grenzen heen te gaan.

Koningin Wasti verloor haar koningschap. Je kan zo trots op jezelf zijn dat je ‘nee’ tegen iets hebt gezegd, en dan word je er zo voor gestraft. Maar dit moest gebeuren. Wil je weten waarom dit juist iets goeds was? Lees dan de overdenking van morgen ook!

Aan de slag!

Lees het verhaal van koningin Wasti in Esther 1. Bedenk voor jezelf waar jij komende week ‘nee’ tegen mag zeggen.


Bron: * Studiebijbel

Deel deze overdenking

  1. Cathy schreef:

    Vandaag had ik mijn grenzen aan gegeven. Ik gaf iemand niet mijn huiswerk van mijn opleiding. Ik wilde me niet laten gebruiken. Ik twijfelde of ik daar goed aan had gedaan en dan lees ik dit vervolgens. Wauw. Dankjulliewel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap