Laat jij je verleiden door blinkende beelden en rokerige ovens?

21

okt

Nathanja

Laatst las ik het prachtige boek ‘Ontworteld’, van Stefan Paas en Siebrand Wierda, over Daniël. Een hoofdstuk dat er voor mij uitsprong was hoofdstuk 3: het verhaal over de vrienden van Daniël, blinkende beelden en rokerige ovens. Een lastig en confronterend verhaal, maar ook inspirerend en indrukwekkend!

Gehoorzaamheid aan God boven trouw aan de koning

Ze gingen voor het beeld staan dat de koning had laten maken. Toen riep een dienaar van de koning: ‘Dit zegt de koning! Luister allemaal. Waar jullie ook vandaan komen, welke taal jullie ook spreken: luister goed! Straks horen jullie muziek van fluiten, harpen en andere instrumenten. Dan moeten jullie knielen en heel diep buigen voor dit gouden beeld. Wie dat niet doet, wordt onmiddellijk in een grote brandende oven gegooid.’ Daarna klonk de muziek. En alle mensen knielden en maakten een diepe buiging voor het gouden beeld. Maar Sadrach, Mesach en Abednego deden niet wat de koning gezegd had.
– Daniël 3:4-8 (BGT)

Best een heftig verhaal, vind je niet? Koning Nebukadnezar heeft een gigantisch gouden beeld laten maken. Hij pakt de inwijding van het beeld groot aan en laat allerlei muzikanten en belangrijke mensen komen. Iedereen buigt zich neer, behalve de drie vrienden, waarna ze worden aangeklaagd. Voor iedereen is het duidelijk wat voor gevolgen deze aanklacht zal hebben: de vrienden zien een vreselijke dood tegemoet. 

De tekst vertelt niet waarom de vrienden eigenlijk niet buigen voor het beeld van de koning. Vroeg jij je dat misschien ook af? Wat maakt het nou uit? Even buigen voor dat beeld en je bent ervan af. Is dat echt het risico waard om in een oven gegooid te worden? Maar ook al vertelt de tekst niet waarom ze niet buigen, voor ons als lezers is dat duidelijk. Ze gehoorzamen de eerste twee geboden van God, om geen andere goden te vereren en geen beeld te laten maken. Al eerder in het boek Daniël komt naar voren dat Daniël en zijn vrienden het veel belangrijker vinden om trouw te blijven aan God, dan gehoorzaam te zijn aan de koning.

Het beeld niet mooi genoeg, het vuur niet eng genoeg

Een vers dat ik zo prachtig vind uit dit verhaal is: ‘De drie mannen zeiden tegen de koning: ‘Voor ons is dat wel duidelijk. De God die wij dienen, kan ons redden uit uw macht. Maar zelfs als hij ons niet redt, dan nog zullen wij uw goden niet dienen. En we zullen ook niet buigen voor uw gouden beeld.’ (Daniël 3:16-18, BGT)

Wat een geloof hebben deze mannen! Of God hen nou redt of niet, niets zal hen overtuigen om God af te wijzen. Nebukadnezar wist precies hoe hij op de mensen in moest spelen. Hij bood hen niet alleen de schoonheid van het gouden beeld, maar zette hier ook de angst voor de brandende oven naast. Maar deze mannen hielden stand, want zij wisten wie hun God was. Voor hen was het beeld niet mooi genoeg en de oven niet eng genoeg. 

Geen blinkende beelden of rokerige ovens, maar een kruis

Niet alleen Nebukadnezar snapte hoe de mensen in elkaar zaten. God doet dat ook. Maar waar Nebukadnezar een gouden beeld opricht om de mensen te manipuleren om hem te dienen, kiest God voor een andere aanpak. Hij richt geen gouden beeld op, maar een kruis. Een kruis als liefdesverklaring aan de mens.

Ook God ziet onze verlangens en kent onze angsten. Maar Hij pronkt niet met blinkende beelden en dreigt niet met rokerige ovens. Hij stuurt Zijn Zoon om onze verlangens te bevredigen en angsten weg te nemen. Ik moedig je aan om God te vragen om de moed om altijd voor Hem te blijven staan. Ook als de beelden of ovens om je heen je verleiden om anders te doen.

Aan de slag!

Luister naar het liedje ‘Another in the fire’ en dank God dat Hij altijd bij je is. 

Bron: “Ontworteld” – Stefan Paas en Siebrand Wierda

Deel deze overdenking

  1. L. schreef:

    En het is misschien als je probeert dat je God meer vreest dan de andere dingen, dat je dan bent van, ik zal dus wel moeten, anders wordt God boos of onblij. (Niet dat ik dat momenteel probeer, maar toch.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap