Laat je geld naar God toe rollen – over je tienden geven

26

mei

Eva van de Kraats

Het einde van de maand is bijna aangebroken en iets in mij maakt dan toch een sprongetje. Misschien wel een hele grote, want mijn salaris wordt weer bijna gestort. En ik vind dat toch wel heel erg fijn. Zeker omdat er nog een winkelsessie gepland staat en ik heel graag die witte sneakers voor dit seizoen wil hebben. Het liefst ook nog een zomers jurkje erbij, want hé, die wil je hebben na die wintermaanden. En zo ratelen mijn gedachten door en doen de cookies hun werk, want al het leuks wat ik al had gezien, zit nu in mijn hoofd. 

Een paar salarissen terug ging dit echt zo bij mij. Ik heb toen een heerlijke shopsessie gehad en kwam inderdaad met leuke dingen thuis. En ja, ook met die witte sneakers! Zondag in de kerk werd de offerande aangekondigd en ging het over je tienden geven. En geloof mij, de Bijbel staat vol met teksten over het geven van je tienden. Deze tekst werd die zondagochtend aangehaald: 

“Breng al de tienden naar het voorraadhuis, zodat er voedsel in Mijn huis is. Beproef Mij toch hierin, zegt de HEERE van de legermachten, of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen, en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn.” 
(Maleachi 3:10, HSV) 

Nu vraag ik mij af: als jij dit leest, wat vind je dan van deze belofte? Zet het je aan tot geven of ben je toch nog niet helemaal overtuigd genoeg om je geld aan God te geven? Laat me je even wat meer vertellen over het geven van je tienden! 

 1. Het geven van geld aan God gaat tegen je gevoel in  
  Er is altijd wel iets in je wat kan bedenken; ‘’Ik heb mijn geld hiervoor nodig.”, of: “Kom ik dan wel rond deze maand?” En wat dacht je van: “Ik wil ook kunnen sparen!” En door al die gedachten kan je in je hart arglistigheid ontdekken: je hart zal altijd een bezwaar paraat hebben. Dat bezwaar klinkt ook nog eens nuchter, verstandig en zelfs christelijk. Jeremia spreekt over de arglistigheid van je hart: 
  “Het hart van de mens is bedrieglijker dan alle andere dingen. Het is door en door slecht. Wie kan werkelijk weten wat er diep in zijn hart is? Ik, de Heer, weet wat er in het hart van een mens is. Ik ken ieders diepst verborgen gedachten.” (Jeremia 17: 9-10, BasisBijbel)
 2. Je leert beseffen dat je geld niet van jou is 
  Klinkt ook niet echt gezellig, maar laat het mij je uitleggen. Je tienden geven is een vorm van volwassen leren omgaan met God. Je geeft een stukje van je geld aan Hem. En dan komt dat kleine, drammerige stemmetje wat zegt: “Maar het is mijn geld. Het is van mij.” 
  En wat als je die gedachte loslaat en gaat beseffen dat je door God een salaris hebt, door de gaven en talenten die Hij in jou gelegd heeft. Is het dan nog steeds jouw salaris? Jouw salaris is van God en hij vraagt je maar één tiende van dit geheel te geven. 90% van het geheel is voor jou!
 3. Geld geven is vertrouwen op God 
  Het is een makkelijke gewoonte om eerst voor jezelf alles op orde te hebben en daarna pas aan het Koninkrijk van God te denken.  Daar schuilt een stukje angst in voor de dag van morgen. Want ja, we zijn bang dat we tekort komen. Jezus zegt hier iets over in Mattheüs. 
  “Jezus zei tegen zijn leerlingen: ”Daarom zeg Ik jullie: maak je nergens zorgen over. Niet of je wel eten en drinken zal hebben. Ook niet of je wel kleren zal hebben om aan te trekken. Het leven is toch belangrijker dan het eten? En het lichaam is toch belangrijker dan de kleren? Kijk eens naar de vogels. Ze zaaien niet, ze maaien niet en ze bewaren geen voorraden in schuren. Jullie hemelse Vader geeft ze te eten. Jullie zijn toch veel belangrijker dan de vogels?” (Mattheüs 6: 25 – 26, BasisBijbel)  

En kijk nu nog eens naar de tekst van Maleachi. God zegt: stel mij op de proef, geef en ik zal de sluizen van de hemel voor je openen. En die belofte is meer dan waar! Onze pastor zegt regelmatig: “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand tekort is gekomen na het geven van je tienden.” Daar ligt een grote kern van waarheid, want God voorziet!  

Aan de slag!

De machtigingskaart heb ik die zondag ingevuld en ik werd er weer bij stilgezet dat het goed is om eerst mijn geld naar God toe te brengen en daarna pas zelf ervan te gaan genieten.  En ja, ik ga het toch zeggen. Ik wil jou ook uitdagen om dit te gaan doen. Geef je tienden aan God deze maand. En niet alleen deze maand, maar ook de maanden die gaan volgen! Spannend is het sowieso, maar geloof mij, op een gegeven moment wordt het een hele fijne gewoonte. Blijf jezelf en God herinneren aan de tekst van Maleachi. Daag God ook uit als je onzeker bent over het geven van je tienden; Hij zal voorzien! Durf jij het aan? Laat je geld maar rollen!  

Deel deze overdenking

 1. Johanna schreef:

  Yessss, hoe tof is het om te bedenken dat alles van God is en je in vertrouwen 10% aan Hem terug mag geven! Ik zie het als een statement naar God en het rijk van de duisternis, waarmee je laat zien dat God op de eerste plaats staat 💥

 2. Noémi schreef:

  Deze post heeft me t laatste zetje gegeven om Vriendin van Zij Lacht te worden. Herkenbaar dat we denken ‘ik moet eerst zelf rondkomen’ of in mijn geval ‘ik ga wel geven als ik straks echt n baan heb’ maar zo zal er altijd een reden blijven om je geld allemaal voor jezelf te houden. Ik besef me steeds meer dat je in alles van God afhankelijk bent en ook mag zijn, dat ik het niet allemaal zelf op een rijtje hoef te hebben of hoef te regelen. ❤

 3. WdK schreef:

  Hoi, ik zie dat dit een ouder artikel is, maar het is voor ons vandaag een bemoediging om toch eerst te geven. Ervaring heeft geleerd dat het waar is dat God ruim voorziet. (En toen ik een maand niet gaf, stond ik aan het eind vd maand een paarhonderd gulden (een tijdje geleden dus 😉 ) in het rood. Nooit vergeten. Bedankt voor jullie artikel.

 4. Amanda schreef:

  Nu in 2023 lees ik dit pas. Mooi stuk. Ik heb al eens een mooi beginnetje gemaakt door echt 10 procent te geven, daarna kwam ik zo in de knoop (verhuizing en nodige kosten) dat ik dit hierna even stop gezet had. Ik kon mijn energierekening niet meer betalen. Inmiddels heb ik wel weer een baan. Maar de ene na de andere tegenslag komt langs, boete, dan weer ineens de belastingdienst die even een maandsalaris aan teveel betaalde toeslagen (door hun verkeerde berekening) wil terugvorderen. En geen spaargeld achter de hand. Sta rood. Daar kan alleen een tiende vanaf als ik mijn huur niet meer betaal, maar dat pikken ze denk ik niet van de Woningstichting. In deze gevallen vind ik het geven van tienden wel moeilijk en heb ik inderdaad ook zoiets van “dat komt wel als ik weer rond kan komen en over heb”. In mijn geval dus geen luxe keuzestress over mooie sneakers of kleding. Dan was de keuze voor mij veel makkelijker geweest 🙂

  • Eva schreef:

   Hi Amanda,
   Bedankt voor je reactie! Wat eerlijk ook van je om dit te delen. Het mooie van de Bijbel is dat er ook veel verhalen worden genoemd waarbij het geven van iets kleins net zo goed gewaardeerd wordt door God dan het geven van je 10de. Ieder geeft naar zijn eigen vermogen. Je zou bijvoorbeeld ook een 10de van je tijd kunnen geven, door dat in te zetten voor een goed doel of voor de kerk. Uiteindelijk gaat het om jouw houding naar God en naar anderen toe, niet om hoeveel geld je geeft. En ik hoop en bid dat je financiële situatie ook mag veranderen, zodat je hier zelf minder stress en meer vrede bij mag ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap