Laat het los, laat het gaan…! 6 tips in leren loslaten

11

feb

Gastblogger

Ik zie mijn lieve kleine nichtje nog in de huiskamer meezingen met haar favoriete prinses Elsa: “Laat het los, laat het gaan, het roer moet om, ja dat moet…” Met grote gebaren zet ze de zinnen die ze zingt kracht bij. Ik geniet ervan als ik haar zo enthousiast mee hoor zingen. Maar wat een krachtige woorden komen er uit de mond van zo’n lief schattig meisje. Iets moeten loslaten lijkt soms wel het moeilijkste wat er is, tenminste zo ervaar ik dat vaak. Ik vind het soms best lastig om ‘iets’ los te laten en te vertrouwen op God die alles in zijn hand heeft.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik hield (en houd soms nog) graag alles onder controle en regelde het liefst de dingen zo dat alles liep zoals ik dacht dat het goed was. Ik wilde niet alleen controle houden over alles, maar stelde ook steeds hogere eisen aan mezelf. Daarnaast wilde ik niemand teleurstellen en probeerde ik iedereen te “behagen”. Maar de dwang naar controle zorgde ervoor dat ik op een bepaald moment juist de controle verloor en alleen nog maar huilend op de bank zat.

Controle willen houden, zorgen maken over allerlei zaken zoals gezondheid, financiën, je kinderen, ze drukken ons neer en ontnemen ons de vreugde.

Ik kreeg vele handvatten aangeboden die mij ook zeker geholpen hebben, maar wat mij het meest boven alles uitgetild heeft, is het feit dat ik toen God mocht leren kennen. Dat leren kennen van God gaat tot op de dag van vandaag steeds door, en daardoor leer ik ook steeds beter los te laten.

1. Ga in op de uitnodiging van Jezus.

 Kom maar naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van problemen! Ik zal je rust geven.
(Mat.11:28, BasisBijbel)

Doordat ik inging op de uitnodiging van Jezus begon voor mij destijds de weg naar herstel.  Ik ervaar steeds opnieuw dat ingaan op deze uitnodiging een stap is die je niet eenmalig zet, maar elke keer weer. We worden soms zo opgeslokt door allerlei beslommeringen in ons dagelijks leven, dat we geen ‘tijd’ maken voor deze stap en zelf door blijven worstelen met onze zorgen en problemen.

Ga vandaag nog in op zijn uitnodiging om bij Hem te komen, en zeg:

“Jezus hier ben ik, ik kom naar U en verlang er naar om Uw rust te ervaren.”

2. Geef al je zorgen aan God, laat los…

Geef al je zorgen en problemen aan God, want Hij houdt van u en zorgt voor u.
(1 Petr. 5:7, HTB)

Geef waar jij je zorgen over maakt aan God. Belijd je behoefte om zelf controle te willen houden. Spreek eventuele angsten uit naar God, door ze in het licht te brengen, geef je de duivel geen voet meer op dit terrein. Vraag God om hulp om Hem te vertrouwen. Op het moment dat jij je kwetsbaar opstelt naar God en de dingen loslaat, kan Hij er mee aan de gang. God wil je de kracht geven om los te laten.

3. Stop met streven en blijf in Hem.

Stop met streven en weet dat ik God ben.
(Psalm 46:10, vertaald uit NASB)

Ik streefde ernaar geliefd te worden gevonden. Maar er zijn vele dingen waar we naar kunnen streven. Ergens naar streven lijkt misschien een goed voornemen, maar God zegt in zijn woord dat we moeten stoppen met streven. Het enige wat wij hoeven doen is in Hem te blijven (lees eens Joh. 15). We mogen rusten in het volbrachte werk van Jezus.

4. Prijs God, zing een loflied. 

Zelfs dan zal ik tóch nog juichen over de Heer, blij jubelen over God die voor mij zorgt.
(Hab. 3:18 Basis Bijbel)

Habakuk leert ons dat het goed is om je hart te delen met God en Hem daarna te prijzen, ook al zit je nog in een dal. Lofzingen naar God maakt je hart vrolijk, je belijdt zijn goedheid en trouw. Hierdoor maak je het loslaten gemakkelijker.

 5. Blijf vertrouwen.

Vertrouw met je hele hart op de heer, en vertrouw niet op je eigen wijsheid.
(Spr. 3:5 Basis Bijbel)

Vaak vertrouwen we meer op onszelf en koesteren we de leugen dat we het zelf allemaal het beste kunnen regisseren. Het leren vertrouwen van God is vaak een levenslang proces. Stapje bij beetje leren we Hem steeds beter kennen en wordt het ook gemakkelijker om Hem te vertrouwen. Schrijf voor jezelf eens op waar God je bij geholpen heeft, waarin Hij heeft laten zien dat Hij te vertrouwen is. Dit kan helpen om het inzicht te krijgen dat God echt te vertrouwen is.

6. Zoek God in alles.

U zult mij vinden als u Mij zoekt en het oprecht van Mij verwacht.
(Jer. 29:13 HTB)

Wanneer we leren loslaten, controle opgeven en geloven dat God alles in Zijn hand heeft, gaan we ondervinden dat Hij trouw is en zijn plan en wil voor ons leven goed is. Zoek Hem en houd de Heer voor ogen bij alles wat je doet en Hij baant voor jou een weg. (Spr 3:6 GNB)

Een weg die leidt naar rust en ontspanning.  “Laat het los, laat het gaan!”

Aan de slag!

Lees de bovenstaande tips nog eens rustig door en laat ze op je inwerken.

Je kunt eventueel, als je het lastig vindt om woorden te geven aan de dingen die je los wilt laten, deze op papier schrijven. Leg ze daarna heel bewust één voor één neer, als of je het als ware aan de voeten van Jezus neerlegt.

Luister eens naar dit prachtige lied van Kees Kraayenoord, dat zou je kunnen helpen bij de eerste stap.

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Bedankt lieve Carola,? voor deze bemoedigende woorden ??. Ook ik ervaar loslaten als een van de moeilijkste dingen in het leven ? maar zoals je zo mooi schrijft, God geeft ons hoop en wij hebben de zegen om Hem te mogen vertrouwen :’)? Gods rijke zegen voor jou en jouw gezin ??.

 2. Rinda Benschop schreef:

  Het is zo waar! Goed geschreven.

 3. J van der Steen schreef:

  God is goed. Dit geschrevene is helemaal van toepasssing op wat ik meemaak momenteel. Loslaten kan ik maar niet…ik wil zo graag maar het lukt niet. Ben bemoedigd door al hetgeen ik heb gelezen…hoe echt los te laten, de controle in handen van God te geven…vrij te zijn.
  Ik bid dat God mij de kracht zal geven om op dit punt te komen…..niet ik maar Hij.

 4. Jouke schreef:

  Walgelijk het kost je meer dan dat je lief is. Ik had beter nooit geboren moeten worden. I.p.v. de keuze voor hem te moeten maken.

  • Kitty Cohnen schreef:

   Lieve Jouke,
   Ik heb jou lief ook al ken ik je niet…..maar ik herken de pijn achter jou korte reactie…….Mijn leven was zeer zeker niet makkelijk, veel operaties, post natale depressie, vader met dementie, moeder en schoonvader met kanker….maar er waren ook mooie momenten….
   Ik had echt niet geboren moeten zijn (mijn ouders gebruikten voorbehoedsmiddel) en ook ik heb vaak gedacht waarom ben ik toch geboren ? Gedurende mijn leven heb ik ook de hand van god gezien in situaties en nog was het moeilijk……het is een weg en die weg is niet altijd makkelijk……maar stukje bij beetje kom ik dichterbij en leert hij mij op hem te vertrouwen, hij heeft mij zelfs genezen en heb het proces bewust mogen meemaken……daarbij laat hij mij dingen leren en verwerken……het is een lang proces geweest maar ik vind steeds meer innerlijke rust die ongekend is………geef niet op en praat tegen hem, word boos, verdrietig en vraag hem om hulp maar vooral, praat en je zult versteld staan wat onze god kan…..

 5. Rita schreef:

  Lieve Carola,

  Wat ben ik Dankbaar en Blij dat je dit gedeeld hebt …. het is zo duidelijk en herkenbaar……. zo Bemoedigend. en Bevrijdend …….dank je wel!!!

  Ook bedankt voor het prachtige lied: KOM BIJ MIJ!

  Ik heb er heel veel aan gehad….. Dank je wel!!!

  De Zegen van onze GOD en VADER voor jou!!!

 6. J schreef:

  Ik heb hier heel veel steun aan
  Dank je wel voor het plaatsen van deze tekst

 7. Aron de Blois schreef:

  Hallo Carola,

  Bij deze wil ik je graag bedanken! Op zoek naar een manier om los te laten kwam ik deze website tegen. Dankjewel voor de bemoedigende woorden en de Bijbelse handvaten! Punt 5 kwam echt bij mij binnen. Als er een ding de afgelopen tijd duidelijk is geworden is het dat ik de touwtjes graag zelf in handen houd. Stukje bij beetje kan ik het nu aan God uit handen geven.

  God’s zegen gewenst!

  Aron de Blois

 8. Heidy schreef:

  Hoi ik wou even laten weten dat de basibijbel en vooral het boek niet gebaseerd zijn op de grondtekst en ik zou jullie willen aansporen ook de hsv bij elke tekst te zetten ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap