Interview met inspirerende vrouw // Bertina Bartlett

10

feb

Anne-Saar Kunz

Open en kwetsbaar zijn in een wereld die steeds meer gaat draaien om perfectionisme. Bertina Bartlett (30) – in het dagelijks leven fotograaf en coach – ziet het als een uitdaging. Wil je in al je volheid leven dan is kwetsbaarheid een must. Tenmidden van het kijk mij gelukkig zijn op social media zoek ik naar een balans. Want ik ben er van overtuigd dat kwetsbaarheid veel krachtiger is dan het voordoen van perfectie.

Op het moment dat ik haar verhaal las op Instagram, wist ik – deze vrouw moet ik interviewen. Ik geloof dat elke vrouw iets eigens, iets bijzonders heeft. En daar moeten we ons bewust van zijn. Niet eindeloos maar vergelijken. Maar staan voor wie je bent, en groeien naar wie je wil zijn.

“Vanaf nu ben ik kwetsbaar en open. Dat is een deel van wie ik ben, en ik geloof dat ik dit moet doen. Er ligt zoveel kracht in kwetsbaarheid.” Deze woorden van Bertina blijven bij me hangen. Dapper en oprecht. Dat is Bertina. Want voordat ze deze woorden kon uitspreken, moest ze een hele weg afleggen.

“Het afgelopen jaar zijn er veel dingen gebeurd in het leven van mij en mijn man. Dingen die je van tevoren niet kan overzien. Daar kwam bij dat het in onze relatie ook slecht ging. We hadden veel ruzie. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat het niet meer langer ging. Eind augustus kreeg ik een instorting. En ik wist: ik ben nu echt overspannen, er moet iets veranderen.”

Eerlijk zijn

“Ik kon niet meer. Ik was ziek en kon niet meer uit bed. Het was voor mij duidelijk: er moet iets veranderen. Ik besloot in therapie te gaan. Tijdens deze therapie besefte ik dat ik een voorliefde heb voor kwetsbaarheid en dat zelf te zijn. Dat wilde ik zo graag, maar ik kon het niet. Als iemand aan mij vraagt hoe het gaat, dan kan ik niet gelijk zeggen dat het goed gaat, als dat niet zo is. Want laten we eerlijk zijn: het leven is soms leuk, maar soms ook niet. Maar dat vond ik lastig, omdat ik dan het gevoel heb dat ik dan misschien negatief overkom. Van mijzelf kreeg ik dus ook nooit de vrijheid om open op zo’n vraag te reageren. Totdat ik – tijdens de therapie – besloot het roer om te gooien. Waarom ook niet? Vanaf nu ben ik kwetsbaar en open. Dit moet ik doen. Maar dan ook overal. Privé, in mijn werk en dus ook online. En ja, tuurlijk vond ik het spannend en zie ik gevaar. Want: Wat als? Wat als mensen mij een zeurpiet vinden? Wat als ik mijn volgers verlies? En toch. Ik wil gewoon dat mensen weten wie ik ben – ook online. Ik moet eerlijk zijn naar mijzelf. Het is tijd om een andere kant te laten zien.”

Sleutel tot genezing

“En dit, dit had ik nodig. En nee, ik kon het niet alleen. Wanneer ik terugkijk op de afgelopen maanden zie ik duidelijk dat God erbij was. Wel is het een verhaal van contrasten. Dagen lag ik huilend op bed. Ik kon niet meer bij mijzelf komen – en daarbij ook niet bij God. Ik voelde me eenzaam. Maar toch – ondanks dat – had ik altijd het idee dat dit Gods plan was. Dit was de sleutel tot mijn genezing. Hier moest ik doorheen.”

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid was het thema van het jaar 2017 voor Bertina. “Ik heb er veel over nagedacht. Ik vond het idee van open en eerlijk zijn altijd maar eng. (Sommige) mensen begrijpen je niet. Maar nu zie ik kwetsbaarheid alleen maar als kracht. Het brengt je dichter bij jezelf, daardoor kan je fouten toegeven en zo kan je groeien. Want echt, we mogen groeien. Kwetsbaarheid is veel krachtiger dan het voordoen van perfectie. Het gaat altijd goed? Nee, wees even eerlijk. Het gaat niet altijd goed, en dat is prima. Daar leren we van, daar groeien we van. Ik weet het zeker: er ligt kracht in kwetsbaarheid.

En daarom lieve vrouwen. Luister naar jezelf. Stop met zoeken naar bevestiging en vergelijk je niet continu met anderen. Streef niet het allermooiste perfecte plaatje na. Struikel maar gewoon, dat is zo goed voor je. God heeft genade met ons, dus waarom zouden wij dat niet hebben? Als je milder voor jezelf kan zijn, kan je dit ook voor anderen zijn. Een win/win voor iedereen!”

Bertina Bartlett is getrouwd met haar American boy Aaron. Sinds 2013 is zij actief fotograaf en sinds een aantal jaar coacht ze o.a. fotografen en beginnende ondernemers. Ze houdt van authenticiteit en is een echt mensenmens. Jezelf zijn is het beste wat je kan doen in dit leven is een van haar mottos. Neem eens een kijkje op haar Instagram of website!

Foto: Aaron Barlett

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap