De kracht van tegeltjesteksten. Ervaar jij die nog?

12

feb

Esmeralda van Dijke

Tegeltjesteksten. Je kent ze wel. Bijbelteksten met een prachtige inhoud waardoor ze op bordjes, posters, T-shirts en kaarten verschijnen. Teksten die enorm bemoedigend kunnen zijn en die je steun of nieuwe kracht geven. Een tekst die je net wat meer hoop of moed geeft, waardoor je toch weer door kunt gaan. Er is niets mis mee, ik vind het juist mooi, maar ik betrapte mezelf erop dat ik, juist omdat die teksten overal te vinden zijn, niet meer stil sta bij de ware betekenis en kracht van de tekst. Tijd om eens stil te staan bij een welbekende tekst uit Jesaja én de inhoud hiervan.  

Het is al weer een jaar geleden dat ik op reis was met een zendeling, Bram Krol, door de afgelegen gebieden van Nepal om het evangelie van Jezus te verspreiden. Het was een adembenemende, indrukwekkende reis, maar ook een fysiek zware reis. Op een dag hadden we een voettocht van vierenhalf uur voor de boeg, sjouwend met onze bagage, van de ene bergrug naar de ander. Net voor we vertrokken ontving ik een berichtje van papa, wat op zich al bijzonder was omdat er bijna geen bereik was in dat gebied, hij schreef het volgende:

Wie op de Heer vertrouwt zal niet moe worden maar zijn kracht vernieuwen als een Arend. Goedemorgen sunshine. Laat het zendingsbloed maar door je aderen stromen. Dat God jullie mag zegenen!

Wauw, hier is een tegeltjestekst uit Jesaja 40: 30-31.

Zelfs jonge mensen zullen moe worden en uitgeput raken. Zelfs jonge mannen zullen struikelen en vallen. Maar mensen die op de Heer vertrouwen, zullen nieuwe kracht krijgen. Ze zullen opstijgen als een arend. Ze zullen lopen, maar niet moe worden. Ze zullen verder gaan, maar niet uitgeput raken. (BasisBijbel)

Jonge mensen zullen vermoeid worden, jonge mannen zullen struikelen, máár mensen die op de Heer vertrouwen zullen nieuwe kracht krijgen. Besef je wat hier staat? Dringt het tot je door? Hoe vaak voel je je moe, uitgeput en denk je dat je toe bent aan een vrije dag? Ik denk dit wekelijks, blijkbaar heb ik niet genoeg geleerd van de intense voettocht. De tekst werd namelijk een gebed tijdens de reis en ondanks dat ik vermoeid was kreeg ik bij elke heuvel opnieuw nieuwe kracht, als een arend. Het was de mooiste, meest indrukwekkende voettocht die ik ooit gemaakt heb. Een met de natuur, een met Jezus en een met de kracht die ik kreeg van de Heer. Alleen was het mij nooit gelukt, maar met de Heer kunnen we alles! Dat brengt me gelijk bij een volgende tegeltjestekst:

Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
(Filippenzen 4:13, BasisBijbel)

Hoe vaak sta jij stil bij de ware betekenis van de welbekende Bijbelteksten? Geven ze je troost en nieuwe kracht of loop je er aan voorbij omdat je de tekst ‘toch al kent’? Ik hoop dat dit je motiveert om opnieuw stil te staan bij de bekende teksten, dat ze je mogen bemoedigen, nieuwe kracht mogen geven en je laten stralen voor de Heer. Wij zijn niet alleen op aarde, Jezus gaat met ons mee, elke stap op de intense weg, en Hij wil ons de kracht geven zodra we op Hem vertrouwen! Ik wens je Gods zegen, of zoals de christenen in Nepal elkaar begroeten: Jai Massih!

Aan de slag!

Welke tegeltjesteksten hangen er bij jou in huis en welke teksten heb jij als achtergrond op je telefoon of laptop? Ontvang je er nog de kracht uit die je in het begin kreeg of is de meerwaarde naar de achtergrond gezakt? Herlees vandaag de teksten, laat de ware betekenis bij je inzinken en ervaar de kracht, liefde en hoop van Jezus!

Laat je bemoedigen door dit bekende opwekkingslied en stijg op als een arend!

Deel deze overdenking

  1. Christa schreef:

    Mooi Esmeralda!

  2. Kim schreef:

    Wat prachtig, dankjewel!! ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap