Laat God jouw bericht op ‘gelezen’?

13

sep

Gastblogger

Stel: je stuurt een berichtje naar een vriendin. Je ziet dat ze je berichtje heeft gelezen, maar je krijgt niet meteen een antwoord. Wat dan? Je kunt denken dat ze je negeert of dat ze geen zin heeft om te antwoorden. Misschien heeft ze je berichtje vluchtig gelezen en heeft ze nog geen tijd gehad om te antwoorden. Misschien weet ze het antwoord nog niet. Afhankelijk van jullie band en hoe je je voelt kunnen er verschillende reacties ontstaan. Maar wat als je God iets vraagt en je moet wachten op een antwoord? Een tijd geleden moest ik een belangrijke beslissing maken. Om zeker te zijn dat ik de juiste keuze zou maken vroeg ik aan God om me te leiden, ik verdiepte mij in zijn Woord en verwachtte spoedig een antwoord! Maar… het enige wat God tegen me zei was: “Wacht op mij.” Dat was het! Geen tijdstip, geen richting, enkel wachten.

Wees geduldig en houd moed

Mijn eerste reactie was: nog meer bidden, nog meer lezen. Elke dag vroeg ik God om een oplossing, piekerde ‘s avonds over wat het toch kon zijn. Deed ik iets fout? Op een ochtend las ik in mijn Bijbel:

Zie, de landbouwer verwacht de kostbare vrucht van het land, en heeft daarbij geduld totdat het de vroege en late regen zal hebben ontvangen.
– Jakobus 5:7 (HSV)

Boeren moeten van nature veel geduld hebben: er wordt vanaf het voorjaar gezaaid, maar er kan pas tegen het najaar worden geoogst. Wat als een boer iets in de grond stopt en vervolgens élke dag naar het veld gaat kijken om te kijken of er al iets groeit? Hij zou elke keer teleurgesteld zijn met de kale grond en misschien beginnen te denken dat het nooit meer zal gaan bloeien.

Dit vers deed mij beseffen dat God me echt wel had gehoord: Hij was er bij toen ik dit zaadje had gezaaid. God liet me zien dat ik niet kon loslaten omdat ik dacht dat God me niet op tijd zou antwoorden. Ik dacht dat ik harder moest werken, een plan B bedenken, terwijl God zei: “Vertrouw erop dat Ik er mee bezig ben. De dag dat je zaait is niet de dag dat je oogst.”

Waar ben jij geworteld?

De landbouwer uit dit vers weet dat er diep in de aarde allemaal dingen aan het gebeuren zijn, zelfs als hij dit niet kan zien. Die tijd onder de grond is belangrijk: hier vormt het plantje wortels diep in de aarde zodat het alle weersomstandigheden kan doorstaan. Zo werkt God ook, soms laat Hij ons bewust in een periode van onwetendheid zodat we op Hem gaan leunen in plaats van onszelf. Hij wil ons diep wortelen in zijn liefde zodat wij élke storm of droogte kunnen doorstaan.
En uiteindelijk is Hij een goede Vader: Hij heeft alles op zijn tijd mooi gemaakt. (Prediker 3:11, HSV)

Aan de slag!

 1. Plant je zaadje
  Vertel God waar je mee zit, bedank Hem voor wat je al hebt en wat Hij nog gaat doen.
 2. Geef het water
  Probeer elke dag even tijd te maken om stil te zijn en je Bijbel te lezen.
 3. Heb geduld en houd moed!
  Vertrouw erop dat God je tot in detail kent. Hij heeft je gehoord, je mag blijdschap hebben en geloven dat God er mee bezig is.


Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Evangeline Habarurema, oprichtster van @kriebelsessies. Evangeline is een studente Cultuurmanagement uit Antwerpen, die gek is op illustreren, cappuccino drinken in de zon, werken met kinderen en openhartige gesprekken.
Zij lacht door de dagelijkse knipoogjes van God: die kleine glimpjes die het leven nét iets mooier maken.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Evangeline! Een bemoediging!
  Op Gods tijd, Hij weet , Hij ziet, Hij voorziet.
  Daar mogen we op vertrouwen en iets wat mij ook helpt om in zulke omstandigheden steeds te zeggen: Ik vertrouw U Heer! 🤲🏻🙌🏻
  Dat geeft rust.

 2. Jannette schreef:

  Voor mij ook n grote bemoediging op precies t goede moment!
  Ik vind t zo moeilijk om Hem te vertrouwen. Maar Hij weet het en is ermee bezig!
  Dankjewel Evangeline!

 3. A.H schreef:

  Merci de cette reflecion bien reflechie et encourageante. Soit Patient au temps opportun Dieu te repondra et il ne tardera pas.
  A. Haba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap