‘Gegeven en genomen’ – God loven met Job

14

sep

Alina van Rijn

Daar lig ik dan, in mijn kraambed in het ziekenhuis. Mijn pasgeboren baby dicht tegen mijn hart aangedrukt. Ik mocht zojuist aan mijn moeder vertellen dat ze weer oma was geworden. Maar zij had ook nieuws voor mij. 2 uur voor de geboorte van mijn dochter, overleed mijn oma. Waar mijn dochter vandaag voor het eerst haar ogen mocht openen, moest mijn oma die van haar sluiten. De blijdschap over onze mooie, gezonde dochter moest plaatsmaken voor rouw en verdriet. Maar de diepgewortelde dankbaarheid in mijn hart bleef fier overeind staan en ik mocht het met heel mijn hart uitspreken met Job: ‘De HEERE heeft gegeven en de HEERE heeft genomen; de Naam van de HEERE zij geloofd!’ (Job 1:21b)

‘‘De HEERE heeft gegeven en de HEERE heeft genomen; de Naam van de HEERE zij geloofd!’

Ten diepste heb ik Job nooit begrepen. Hij verloor alles! Op één dag raakte hij alles kwijt. De eerste bode die die dag naar Job kwam, vertelde hem dat al zijn runderen en ezelinnen waren gestolen en al het personeel, op één na, gedood was. Alsof dat nog niets is, komt de volgende bode al aangesneld. De eerste bode was nog niet eens uitgepraat of de volgende komt melden dat al Job zijn schapen en personeel verteerd waren door vuur uit de hemel. Terwijl deze bode nog sprak, kwam daar de volgende bode aan. Ook deze met slecht nieuws. Ook al Job zijn kamelen waren gestolen en zijn personeel gedood. En toen kwam de vierde bode. Deze bode moest het afschuwelijke nieuws brengen dat al Job zijn kinderen waren gestorven. Vreselijk…

Job’s dieren, Job’s personeel. Dit was zijn volledige bezit. En dit alles was weg. Maar daarnaast verloor hij ook al zijn zonen en dochters. En dan tóch de woorden van vers 21 kunnen uitspreken. ‘De naam van de HEERE zij geloofd!’ Zou ik het kunnen zeggen? Zou jij het kunnen zeggen? Wanneer je in één ruk alles zou kwijtraken, je nauwelijks kunt ademhalen of het volgende rampbericht komt jouw kant op. Zou je staande kunnen blijven en de naam van God kunnen loven?

Alles is van Hem

Al ons bezit is door Hem geschonken. Van Hem gekregen. Is het dan dus ons bezit of Gods bezit? Hebben wij überhaupt wel ergens recht op? Is alles niet van Hem die hemel, aarde en alles wat er leeft schiep? Want in dat besef leefde Job. Dat alles wat hij had, ja zelfs zijn kinderen, eigendom zijn van God. En heeft Hij dan niet het volste recht om dat ook weer van ons af te nemen? En dan toch toont Hij zijn genade door ons te overladen met zijn zegeningen. Een dak boven ons hoofd, familie en vrienden. Of bijvoorbeeld heel simpel die fijne ventilator die mij verkoeling geeft op deze warme dag.

Allemaal rijke zegeningen van God waar we van mogen genieten, maar laat je bezit niet het belangrijkste zijn in jouw leven. Laat dat degene zijn die jou al die bezittingen geeft. Laat God het belangrijkste zijn in je leven. Want dat helpt als je toch iets of iemand kwijt moet raken. Het is in zijn hand.

Hij laat niet los

Ik denk weer aan mijn lieve dochter, de Heere heeft haar gegeven. Ook denk ik aan mijn lieve oma, de Heere heeft haar ‘genomen.’ Nee, Hij heeft haar ‘opgenomen’ in zijn eeuwige heerlijkheid. En in die wetenschap kan ik niet anders dan God te loven. Misschien moet jij ook wel iemand missen die jou heel dierbaar was. En voelt het zelfs misschien alsof God diegene van je heeft afgenomen. Ik ken je situatie niet. Ik ken de omstandigheden niet. Wel ken ik die ene God die jou nooit zal loslaten. Want ook toen Job daar middenin de puinhopen van zijn leven zat, was God bij hem. Hij die jou middenin je rouw en verdriet wil zegenen met ontelbaar veel zegeningen.

Want ook Job werd weer gezegend met nóg meer bezit dan hij al had. Hij werd zelfs weer gezegend met de vreugde van het krijgen van kinderen. (Job 42:10-17)
Je leest het niet in het Boek Job. Maar ik kan me voorstellen dat hij diezelfde woorden uit Job 1:21 op dat moment nogmaals zal hebben uitgesproken. Misschien zelfs net de volgorde zal hebben aangepast: ‘De HEERE heeft genomen en de HEERE heeft gegeven; de Naam van de HEERE zij geloofd!’

Aan de slag!

  • Hoe belangrijk is bezit voor jou? Staat God bij jou op nummer 1? Breng dit in gebed bij God.
  • Tel je zegeningen! Schrijf ze eens op en laat je verrassen door de grote hoeveelheid zegeningen die je van God ontvangen hebt.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap