Laat de kinderen tot mij komen

06

sep

Emilia

In juli heb ik het voorrecht gehad om voor 4- t/m 6-jarigen kinderen te mogen zingen en hen mee te nemen naar het hart van de Vader. Ze mochten een kijkje nemen. Daar waar sommige hun ogen uitkeken en zichtbaar geraakt werden door de Liefde van God, waren er ook kinderen aan het worstelen, omdat ze eigenlijk geen idee hadden wat ze er mee aan moesten. Het was een fantastische, maar bijzondere week! De week erop mocht ik de 14- t/m 16-jarigen laten proeven van de Liefde van God. Hun reactie was wat anders, maar het principe was hetzelfde. De één werd vervuld en de ander wist er geen raad mee. Zelf stond ik bij de ingang en mocht ik zien wat de Liefde van de Vader met deze jonge mensen kan doen. Wow, is het enige wat uit mijn mond kwam.

Te jong?

Jezus zegent de kinderen
De mensen brachten hun kleine kinderen naar Jezus toe. Ze wilden dat Hij hun de handen op zou leggen en voor ze zou bidden. Maar de leerlingen stuurden hen weg. Maar Jezus zei: “Laat die kinderen met rust. Laat ze naar Mij toe komen en houd ze niet tegen! Want het Koninkrijk van God is voor mensen zoals zij.” En Hij zegende de kinderen. Daarna reisde Hij verder. (Mattheüs 18:13-15)

Want het Koninkrijk van God is voor mensen zoals zij. Pittige woorden als ik dit zo lees. Zelf heb ik geen kinderen. Wat ik wel weet, zijn de woorden die ik heb moeten aanhoren toen ik zelf kind was: ‘Kan ze dat wel? Ze is nog jong, ze weet nog niet zoveel. Je bent nog wel jong hoor.. Je hebt ook nog niet zoveel meegemaakt. Ik heb voor die andere persoon gekozen, die doet het al wat langer.. Wil je oppassen? Nou, je bent nog wel heel jong hoor..’
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van afwijzingen die ik kreeg toen ik kind was. Iets wat ik nog goed kan herinneren. Op de momenten dat ik wilde meewerken aan het Koninkrijk van God werd dat in twijfel getrokken gezien de leeftijd die ik toen had. Ga eens na bij jezelf, herken je dit? Voor mij was het in ieder geval erg pijnlijk. God zag die pijn en al gauw kwam er iemand met de volgende tekst naar mij toe:

Niemand mag op jou neerkijken omdat je nog jong bent. Zorg ervoor dat je in alles een voorbeeld bent voor de gelovigen: door je woorden, je manier van leven, je liefde, je geloof en je zuiverheid. (1 Timotheüs 4:12)

Amen!

De nieuwe generatie

Hoeveel zijn we eigenlijk nog bezig met onze nieuwe generatie? Hoeveel zorg is er voor hen? Worden ze onderwezen? Zijn er speciale kinder-, tiener- en jongerendiensten? Zien wij ze wel? Hoe vaak denken wij na over de nieuwe generatie?

Terwijl we in onze eigen generatie leven, merken we ook dat er een nieuwe generatie opkomt. Een generatie die brutaler, respectlozer en misschien wel veel verwender is. Een generatie die de moeilijkheden van het leven nog niet begrijpt, een generatie die geen echte discipline kent. In welke generatie we ook leven, de nieuwe generatie heeft vaak nog veel te leren. Tenzij het gaat om sociaal media en elektronica, dan hebben we aan de nieuwe generatie een goeie!

Jezus is in de Bijbel heel duidelijk over de nieuwe generatie. Het Koninkrijk van God is voor mensen zoals zij. Hij zegt zelfs: Laat ze naar Mij toekomen. Jezus is vrij duidelijk met Zijn woorden hier. Hij wil de kinderen bij zich hebben, maar leiden we hen nog wel naar Hem toe? Ik hoop dat je samen met mij mag meepraten, dat we een diep verlangen kennen om mee te werken aan het Koninkrijk van God en dat we ons best willen doen om de Heer niet teleur te stellen? We willen misschien wel onze talenten laten zien, dienstbaar zijn en iets teruggeven aan God van wat Hij gegeven heeft. Maar zien we niet iets over het hoofd? Want wie is de belangrijkste?

Op dat moment kwamen de leerlingen naar Jezus toe en vroegen Hem: “Wie is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?” Jezus riep een kind naar Zich toe. Hij zette het kind midden in de kring en zei: “Luister goed! Ik zeg jullie: als jullie niet veranderen en gaan geloven als een kind, zullen jullie het Koninkrijk van God niet kunnen binnengaan. Mensen die net zo willen zijn als een kind, zijn de belangrijkste mensen in het Koninkrijk van God. En als je gastvrij bent voor een kind omdat je bij Mij hoort, ben je eigenlijk gastvrij voor Mij. (Mattheus 18:1-5)

De kerken lijken haast leeg te lopen, de koppies worden steeds grijzer. De frisse wind die eerder eens waaide, lijkt misschien wel stil te liggen. Een stilte voor de storm, want de nieuwe generatie komt eraan! Paulus spreekt over twee vrouwen van geloof, Loïs en Eunice. Zij onderwezen Timotëus van jongs af aan in de Boeken. Dat gaf hem ontzettend veel wijsheid over hoe hij zich staande kon houden. De nieuwe generatie krijgt steeds meer op hun bordje. En wij kunnen hen leren hoe zij staande kunnen blijven!

Aan de slag!

Jezus vraagt om de kinderen bij hem te brengen. Jonge kinderen of oudere kinderen, Laat de kinderen tot Mij komen, spreekt de Heer. Hij spreekt niet specifiek over je eigen kinderen, want dan zou ik niet in dit verhaal horen. Hij spreekt over een generatie waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn. Jezus wil de kinderen iets geven en ons door hen heen iets leren, zoals Hij dat in Mattheüs 18 en in juli, bij die kinderen daar deed. Hoeveel ruimte geef jij God om door kinderen heen te kunnen werken? Of je nou moeder bent of niet, kinderwerker of niet, geef jij ruimte aan en heb jij oog voor de nieuwe generatie?

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

  1. Vivian schreef:

    Vivian padmore ,
    Duidelijk makkelijker en snelle zoeken naar de juisten tets. Alleluja Amen.
    05-09-2020
    02:53

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap