Geen ‘moeten’ maar ‘willen’

07

sep

Gastblogger

“Ga je mee naar de stad?” “Nee sorry, ik moet nog huiswerk maken, volgende week heb ik een belangrijke toets.” “Ga je mee een eindje wandelen?” “Nee sorry, ik moet mijn stage nog voorbereiden”. “Sorry, ik weet dat we twee weken geleden de afspraak al hadden gepland, maar ik moet echt nog te veel voor school doen, dus kunnen we de afspraak uitstellen?” Steeds vaker hoor ik mensen om mij heen die het heel erg druk hebben met van alles en nog wat, en helaas doe ik daar vaak vrolijk aan mee. Maar heeft God dit wel voor ons bedoeld? Wil hij wel dat wij stressvol en prestatiegericht zijn?

Ik word er vaak helemaal gek van, waarom moet Nederland zo prestatiegericht zijn? Waarom wil de maatschappij dat ik alles perfect doe? Waarom moet ik van mijzelf altijd alles helemaal perfect doen? Waarom is iedereen trots op je als je een 9 voor een tentamen haalt, en zijn ze teleurgesteld als je met een 6 slaagt? Ik begin steeds meer te merken dat we, en ik doe daar evengoed aan mee, de lat vaak veel te hoog leggen. We moeten de beste cijfers van de klas halen, we moeten een goed betaalde baan hebben met veel aanzien, we moeten er goed uitzien, we moeten meegaan met de nieuwste trends. Maar moeten wij dit ook echt? Moeten wij ons helemaal in een burn-out werken?  Moeten wij oververmoeid thuis komen te zitten omdat we de druk niet meer aan kunnen? Moeten wij onze agenda helemaal vol plannen, want stel nou dat je een moment ‘niets te doen’ hebt, dat is toch nutteloos? Dan heb je toch gefaald?

38 Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. 39 haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. 40 Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het u niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen.’ 41 De Heer zei tegen haar: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. 42 Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’
Lucas 10:38-42

In dit bekende stuk zie je heel duidelijk twee verschillende rollen, de rol van Marta en de rol van Maria. Marta wil alles goed doen, ze heeft haar huis helemaal op orde gemaakt en blijft nog steeds  druk bezig wanneer Jezus is gearriveerd. Ze zorgt ervoor dat niemand iets tekort komt en houdt het overzicht. Omdat ze zo druk bezig is met dienen vergeet ze naar Jezus’ woorden te luisteren in tegenstelling tot haar zus Maria. Maria is, zodra Jezus binnen kwam, aan Zijn voeten gaan zitten om vervolgens aandachtig naar Zijn woorden te luisteren. En dan wordt Marta boos, ze is zich helemaal aan het uitsloven, is druk bezig iedereen het beste te geven, loopt haar voeten uit haar lijf, heeft handen te kort en haar zus zit gewoon niets te doen!? Maar, doet Maria echt niets? Zij heeft juist voor het beste deel gekozen, zij luistert naar de woorden van Jezus, zij is niet bezorgd en zij maakt zich niet druk om alles wat nog moet gebeuren.

Dat is dus de beste plek die er maar is, aan de voeten van Jezus, luisterend naar Zijn stem, zonder je bezorgd en druk te maken over alle dingen die nog moeten gebeuren. Jezus wil dat je juist geniet van alles wat je doet, want wanneer je een te volle agenda hebt, wanneer je teveel aan je hoofd hebt, wanneer je te graag alles goed wilt doen, dan heb je geen ‘tijd’ en ‘plek’ meer in je hoofd voor jouw Koning. Dan word je opgeslokt door de Nederlandse prestatiemaatschappij en word je ongelukkig, en als er iets is dat de Vader niet wil dat zijn dochter is, dan is het wel ongelukkig zijn.

Ik bedoel niet te zeggen dat het niet goed is om je best te doen, om mensen te dienen, om dingen goed te willen doen, maar je moet je niet te druk maken met alles. Er moet geen ‘moeten’ aan vast zitten. Geniet van de dingen die je doet en doe het omdat je het wil, omdat het je energie geeft, omdat het je dichter bij God brengt, omdat je er blij van wordt en niet omdat het ‘moet’ van de maatschappij, omdat het moet van school, omdat het moet van je ouders, omdat het moet van jezelf.

Prediker 3:22
Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is wat hem is toebedeeld. Want wie zal hem van iets laten genieten na zijn dood?

Prediker 9:7-12
7 Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. 8 Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. 9 Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven. 10 Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet, want er zijn geen daden en gedachten, geen kennis en geen wijsheid in het dodenrijk. Daar heb je altijd naar op weg. 11 Ik heb onder de zon opnieuw gezien dat niet altijd een snelle hardloper de wedloop wint, een sterke held de oorlog, dat hij die wijs is niet altijd zijn brood heeft, en hij die inzicht heeft de rijkdom, hij die bekwaam is het respect. Zij allen zijn afhankelijk van tijd en toeval. 12 Nooit weet de mens wanneer zijn tijd gekomen is: zoals vissen verraderlijk worden gevangen door de fuik en de vogels door de val, zo wordt de mens verrast door de verraderlijke tijd, wanneer die als een klapnet op hem valt.

Prediker wordt vaak gezien als een deprimerend boek, maar hierin staan juist hele mooie teksten geschreven. Er wordt juist beschreven dat je mag genieten van het leven dat God je heeft gegeven. Wanneer je geniet van de dingen die je doet en je rust neemt om aan de voeten van de Heer te luisteren, zal de druk en lasten van je schouders afzakken en kun je als een vrolijke koningsdochter je weg vervolgen.

Aan de slag

Kijk eens kritisch naar je agenda, staat elke minuut van deze week volgepland? Heb je tijd om te genieten van de dingen die je doet, van de mooie natuur om je heen? Neem jij je rustmoment aan de voeten van Jezus? Lees deze week eens het boek Prediker door en zie dat je van dit leven mag genieten.

Psalm 118:24
Dit is de dag die de HEER heeft gemaakt, laten wij juichen en ons verheugen.

Deze tekst is geschreven door Marieke. Ze is 22 jaar, woont in Zwolle en zit bij CSV Ichthus Zwolle. Zij zit nu in het 3de jaar van de opleiding Werktuigbouwkundige. Zij Lacht van creatief zijn, taarten bakken en prutsen met haar pas gekochte lasergraveerder.

Download de dagtekst en deel ‘m op Facebook, Instagram of Pinterest! 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooi Marieke! Geniet van deze mooie dag?

 2. Ina schreef:

  Een mooie start voor een nieuw seizoen.
  Zeker alle studenten wens ik van harte de rust in Hem! als de agenda’s weer vollopen, maar voor ons allemaal is het nodig te wortelen in de rust en bij de stille wateren van Gods Woord te zitten.
  ‘Plan’ het in je agenda…

 3. Iris schreef:

  Deze tekst uit Prediker heb ik net gisteravond ook gelezen. Bedankt voor deze mooie blog Marieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap