Kracht van kwetsbaarheid

14

jul

Alina van Rijn

Toen ik 2 jaar geleden besloot om mijn eigen blog te beginnen, vond ik dat reuze spannend. Ik stond op het punt om de meest kwetsbare aspecten van mijn leven op te schrijven en die te gaan delen. Ik wilde niet meer meedoen met de ‘alles gaat zo goed’ en ‘kijk eens naar mijn perfecte leven’-mindset waar het in deze wereld en op social media zo vaak om draait. En dat het ook gewoon oké is als het even niet goed gaat. Want niemands leven is perfect. Iedereen kent gebrokenheid. Maar je kwetsbaar opstellen is niet makkelijk. Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Wat zegt de Bijbel eigenlijk over kwetsbaarheid?

Je kwetsbaar opstellen

Het woord kwetsbaarheid heeft een negatieve lading. Vaak word het woord kwetsbaarheid in één adem genoemd met woorden als zwak, broos, weerloos en teer. En zeg eens eerlijk, zo wil je toch niet graag worden omschreven! Niemand wil bestempeld worden als weerloos en zwak. Ik denk dat het daarom ook zo moeilijk is om je kwetsbaar op te stellen tegenover mensen. En je hoeft ook niet altijd het achterste van je tong te laten zien. Maar wat is daar de reden van? Is het omdat je bang bent voor het oordeel van andere mensen? Dat je je misschien niet kwetsbaar durft op te stellen tegenover mensen kan zoveel redenen hebben. Maar mag ik vragen hoe dat zitten tussen jou en God? Durf jij je kwetsbaar op te stellen tegenover God? En wat is de meerwaarde daarvan?

‘Vertrouw op Hem te allen tijde, volk; stort uw hart uit voor Zijn aangezicht. God is voor ons een toevlucht.’
– Psalm 62:9 (HSV)

Stort je hart maar uit

God roept in psalm 62:9 zijn volk op te allen tijde op God te vertrouwen. Te allen tijde, dat wil zeggen: altijd. In zowel je kracht als je ‘zwakheid’. God vraagt hen ook om hun hart voor Gods aangezicht uit te storten. Hij roept hen op om alles wat in hun hoofd en hart is voor God neer te leggen. Alles was in je hoofd en hart is. Je dromen, je vreugde, je verdriet, je zorgen en je zonden. Waarom? Omdat Hij jouw schuilplaats is. Omdat Hij jouw hoofd en hart kent als geen ander. En daarom mag je het ook zeggen: ‘Heer, het lukt me niet meer!’
Want weet je, Hij heeft het allang gezien.

Kracht in zwakheid

Ik durf te zeggen dat er juist ontzettend veel kracht uitgaat van kwetsbaarheid. Want hoe sterk ben je wel niet als je durft te zeggen dat je zwak, teer, broos of weerloos bent. Dat het leven dat je leeft niet altijd over rozen gaat. En dat je juist in de zwakheden sterk mag zijn. Sterk in Christus. Lees 2 Korinthe 12 vers 7 t/m 10 er nog maar eens op na.

‘Bedankt dat je dit durfde te delen. Heel herkenbaar.’ Zo luidde één van de reacties op mijn blogpost die ik met een bonkend hart en bezwete handjes online plaatste. Zie je wel, dacht ik. Ik ben niet de enige. En met dat besef kon er heling plaatsvinden. Heling door kwetsbaarheid. Lieve vrouw, durf je kwetsbaar op te stellen naar de mensen bij wie jij je veilig voelt. Maar bovenal: durf je kwetsbaar op te stellen naar God. Jouw schuilplaats.

Aan de slag!

Luister het eerlijke en kwetsbare lied ‘Truth be told’ – Matthew West.

Deel deze overdenking

 1. Zsuzsanna schreef:

  Precies wat ik even nodig had. Dank!

 2. José schreef:

  “In jouw zwakheid ben IK sterk”
  Power wanneer je je kwetsbaarheid laat zien. Dan laat je je afhankelijkheid van ABBA zien. En dat maakt je sterk💪 Gelukkig is het in Gods Koninkrijk zo totaal anders dan in het aardse leven.

 3. Diana schreef:

  Mooi geschreven stuk, Alina
  Begrijp ik nu goed, dat je ook een eigen blog hebt waar je op schrijft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap