Te Koop: Volledige Inboedel, Moet Weg, nu met gratis bijvrouw’ – over Mattheus 13:45

14

aug

Renske Hoste

Zie je hem al zitten, daar bij de stadsmuur? De gaten in het enige kledingstuk dat hem nog rest, zijn levensonderhoud de beschimmelde resten van andermans tafel? Hoor je het gefluister van de mensen die langslopen, de voorbijwaaiende zinnetjes roddelpraat?

“….was eerst zo rijk….verzamelaar…”

“…en een goeie ook…”

“kijk ‘m nu!…diep gezonken”

“waar gaat het heen met de mensheid?”

Ze zeggen dat het hem in de bol is geslagen. In niet mis te verstane termen is het hem duidelijk gemaakt. Door zijn vrouw, zijn familie, zijn collega’s. Ze hebben gelijk natuurlijk. In enkele weken is hij afgegleden van een rijke parelhandelaar naar klaploper, van top-notch businessman naar laagste van de samenleving. Maar lijkt hij te lijden onder zijn ondergang? Integendeel. Hij lijkt gelukkiger dan ooit tevoren. De mensen die hem eerst een tikkeltje vreemd vonden, zijn er nu van overtuigd: hij is gek. Niet eens met een beetje geniaal, nee, gewoon gek.

Het begon allemaal toen hij op een dag kwam binnengestormd met de ontdekking van de eeuw: een uitzonderlijk waardevolle parel die de stad werd binnengebracht door een buitenlandse koopman. Hij moest en zou hem hebben, maar de koopman vroeg een zeer hoge prijs. Met pijn in het hart verkocht de handelaar eerst wat minder dure parels. Niet genoeg. Toen zijn duurdere parels. Niet genoeg. Toen zijn meubels (niet genoeg), zijn slaven (niet genoeg), zijn huis (je raadt het al).

Pas toen hij alles kwijt was, kon hij zich de waardevolle parel veroorloven. Sindsdien zit hij daar in het stof, met de parel in zijn handen geklemd. Af en toe kijkt hij ernaar en begint zijn gezicht te stralen. Hij zit daar maar op zijn plekje, nog nooit tevredener, terwijl zijn voormalige vrienden voorbijlopen en op hem neerkijken. Onbegrijpelijk, toch?

Dit verhaal wordt in Mattheus 13:45-46 door de Heer Jezus verteld:

Het Koninkrijk van God lijkt ook op een koopman die mooie parels zocht. Op een dag vond hij een prachtige, dure parel. Hij ging naar huis, verkocht alles wat hij had en kocht die parel.

Deze gelijkenis maakt deel uit van een serie van zeven gelijkenissen die de Heer Jezus in dit hoofdstuk vertelt. Deze specifieke gelijkenis gaat over het koninkrijk van de hemel. Ik zie het levendig voor me: een soort oud-Oosterse Marktplaats met renners die op topsnelheid kleitabletjes uitwisselden met ‘Beste …, ik ben geïnteresseerd in uw advertentie ‘Volledige Inboedel, Moet Weg, nu met gratis bijvrouw’.’ Maar –alle gekheid op een stokje- wat kunnen wij leren van deze gelijkenis? Je zou er drie lagen in kunnen onderscheiden:

  • Laag 1: God is de koopman
  • Laag 2: Israël als slecht voorbeeld
  • Laag 3: Gratis, maar toch een keuze

God is de koopman die de zeer waardevolle parel vond. Deze parel bracht Hem ontzettend veel vreugde, zoveel dat Hij hem alles waard vond. Hij gaf alles over om dit item te bezitten – alles. Want wat was God meer waard dan zijn eigen Zoon? Precies. Overgegeven aan anderen om het grootste goed te kopen…én door te geven!

Let op, want het volk Israël is op dit punt al behoorlijk de fout in gegaan. Zij kregen deze parel cadeau van de HEER, in de vorm van een eeuwig verbond. Toch ontvingen ze liever andere dingen: een gouden kalf, afgoden van andere volken, mooie vrouwen, goud. De Israëlieten hadden niet alles over voor deze parel, daarom is dit cadeau nu ook voor de heidenen.

Deze parel is nu dus voor jou. Cadeautje van je hemelse Vader, en niet zomaar een. Bij dit cadeau verbleekt alles, dus wat heeft het nog voor zin om de andere parels die je hebt vast te houden? Wat heeft het nog voor zin andere parels te blijven zoeken? Makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik maar al te goed. Het is moeilijk om je zicht te houden op de parel in je handen als je in je oude kloffie bij de stadspoort honger zit te lijden. Het is moeilijk om dingen op te geven in een maatschappij waar ontvangen de boventoon voert. Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk om de koopman in deze gelijkenis – de Heer God – te volgen. Hij geeft immers het goede voorbeeld!

Aan de slag!

Ik heb expres niet genoemd wat de parel precies is, omdat ik denk dat dit cadeau voor iedereen anders is. Wat vind jij het prachtigste gedeelte van het kennen van God? Waar geniet jij het meest van?

Kijk naar deze parel in je handen als andere dingen er verleidelijker uit gaan zien. Kijk naar je cadeau, de prachtige parel die je hebt en vergelijk dit met de verleiding, de afgod, datgene wat zo graag die plaats wil innemen. Vraag je af: is dit echt mooier dan wat ik al heb? Handel naar het antwoord wat je krijgt.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap