Waar haal jij jouw waarde uit? God zegt vandaag tegen jou: Ik ben de God van Jakob

13

aug

Inge Kooiman

Lieve vrouw. Jouw waarde hangt niet af van het aantal ballen dat je hooghoudt. Jouw waarde is niet te vinden in jouw werk en hoe goed je daar in bent. Jouw waarde hangt niet af van de grootte of de styling van jouw huis. Jouw waarde is niet hetzelfde als jouw succes. Jouw waarde vind je niet in een droomman. Jouw waarde is niet te vinden in de keren dat jij faalt en je een mislukkeling voelt. En ook niet in de ruzie waar je maar niet uitkomt. Jouw waarde is ook niet de ziekte die jou in zijn greep heeft. Jouw waarde is ook niet hetzelfde als het aantal instagramvolgers dat je hebt. Jouw waarde is ook niet jouw bikini-lichaam. Of je er nu blij mee bent of niet. Jouw waarde hangt niet af van het aantal dagen in de maand dat jij je zwart voelt. En ook niet van het aantal blije dagen. Jouw waarde hangt ook niet af van het aantal keer dat je in zonden bent gevallen. Het bepaalt niet jouw waarde.

Het is soms zo makkelijk om dat te vergeten, hé?

Je weet het wel – in al deze dingen vind je jouw waarde niet, maar als je echt eerlijk naar jezelf kijkt… Hoe vaak laat jij je beïnvloeden door de vrolijke, mooie foto’s van anderen op Instagram? Hoe vaak vergelijk je jezelf met andere vrouwen? Hoe vaak haal jij je waarde uit aardse zaken? Uit je successen? Of uit de dingen waar je in faalt? Uit de keren dat het niet lukt en je jezelf naar beneden haalt?

Hoe vaak geef jij jezelf nog eens een schop na: Zie je wel, wat stel ik nu voor? Zij heeft het allemaal veel beter voor elkaar?

13 Toen zei Mozes tegen God: “Maar als ik tegen de Israëlieten zeg: ‘De God van jullie voorvaders heeft mij naar jullie toe gestuurd,’ dan vragen ze mij misschien: ‘Hoe heet Hij dan?’ Wat moet ik dan tegen hen zeggen?” 14 Toen zei God tegen Mozes: “Mijn naam is IK BEN. Zeg tegen de Israëlieten: ‘IK BEN heeft mij gestuurd. 15 De Heer, de God van jullie voorvaders, de God van Abraham, Izaäk en Jakob, heeft mij naar jullie toe gestuurd.’ Dat is voor eeuwig mijn naam. En zo wil Ik voor altijd worden genoemd. 16 Ga. Roep de leiders van het volk Israël bij elkaar en zeg tegen hen: De Heer, de God van jullie voorvaders, de God van Abraham, Izaäk en Jakob, is naar mij toe gekomen. Hij heeft gezegd: ‘Ik heb heel goed gezien wat er in Egypte met jullie gebeurt. 17 Ik zal jullie uit de slavernij in Egypte redden. Ik zal jullie brengen naar het land van de Kanaänieten, Hetieten, Amorieten, Perezieten, Hevieten en Jebusieten. Ik zal jullie naar een prachtig en vruchtbaar land brengen.’
(Exodus 3:13-18)

Dit gedeelte vindt plaats bij de berg Horeb. God verschijnt daar in een brandende braamstruik aan Mozes en geeft Hem de opdracht om de Israëlieten te bevrijden uit Egypte. Mozes stribbelt tegen: ‘wat moet ik dan zeggen?’
En God geeft hem het antwoord dat Hij de IK BEN is. En Hij voegt daar aan toe: ‘Ik ben de God van jullie voorvaders, de God van Abraham, Izaäk en Jakob.’

Wauw! God zegt hier dat Hij de God van Jakob is. Hij noemt zichzelf niet de God van Israël (de nieuwe naam van Jakob), maar Hij gebruikt zijn oude naam. De Jakob die bedroog en bedrogen werd. De Jakob die verdriet had, werd beproefd. God zegt dat Hij zijn God is!

Zo bijzonder! Want denk je eens in: Als jij God zou zijn en je zou je willen bekendmaken aan jouw volk… Zou je je dan niet voorstellen als de God van Israël? De God van de vernieuwde Jakob, hij die veranderde in de worsteling bij Pniël?

Dat zou vrij logisch zijn, toch? Je wilt je beste beentje voorzetten. Maar dat is niet wat God tegen Israël zegt.

Hij zegt als het ware: Als je wilt weten wie ik ben… Ik ben de God van Jakob. Ik ben de God die jouw kant(en) kent, waarvan je wilt dat niemand deze ziet. Ik ben niet de God van successen, Ik ben de God van jouw struggles. Ik zie niet alleen jouw instagram-perfecte-wereld, Ik ben de God die midden in jouw verdriet wil zijn. En Ik heb Mijn Zoon naar deze wereld gestuurd om de weg terug naar Mij te bereiden.

Mijn naam is niet alleen JHWH – IK BEN. Tegen de Israëlieten zei Ik dat Ik de God van hun voorvaders ben: de God van Abraham, Izaäk en Jakob. Dat is voor eeuwig Mijn Naam en vandaag zeg Ik het ook tegen jou.

Wanneer je je ongehoord voelt, overweldigd, klein in een hoekje, onwaardig, vol met twijfels… Ik wil je laten weten dat Ik je zie. Wanneer je twijfelt, je afvraagt wat jouw plek is… Ik wil je laten weten dat Ik je zie. Wanneer je je afvraagt of je wel genoeg bent… Ik wil je laten weten dat Ik je zie. Ik zie een waarde in jou, die nooit zal vervagen en nooit zal overgaan.

Ik wil je laten weten dat Ik jou zie. Ik ben jouw God, in de zwarte nacht en wanneer de leeuwen jou aanvallen. Ik ben bij je en Ik zal over je waken. Ik ben bij je, ook wanneer het niet goed gaat.

Ik ben jouw God. En jij bent Mijn dochter. Een Koningsdochter. En niets of niemand zal deze waarde van jou kunnen afnemen, want het is jouw identiteit en Ik hou van jou. Van je successen, maar ook van je falen. Blijf Mijn hand vasthouden, lieverd. Blijf Mijn woorden lezen. Ik ben jouw God.

Ik zie jou.

Ik ben de God van Jakob.

Dát is jouw waarde.
Dat is jouw identiteit.
Je bent een Koningsdochter en zo geliefd.

Aan de slag!

Lees het cursieve gedeelte hierboven nog eens rustig door en laat deze woorden op je inwerken.

– Naar deze toespraak van Steven Furtick  

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Thanx lieve Inge! Inderdaad ondanks dat ik het weet…deze kwam binnen.
  Ik ervoer ook echt even in mijn wir war van diverse gedachten dat de Heilige geest mij leidde om even te gaan zitten en deze overdenking rustig te lezen. Bam…die kwam binnen. Maar zo dankbaar! Wat een liefdevolle Vader hebben we. Nogmaals bedankt
  Blessings ?

  • Inge schreef:

   Hi Carola! You’re welcome! Zo mooi om te lezen hoe de Geest je leidt! Ik hoop en bid dat de liefde van de Vader de basis is voor jou in de komende dagen! Liefs, Inge

 2. Christy Boorsma schreef:

  Geweldig!! Ik probeer dit elke dag te lezen (lukt niet altijd).Ik voel me ook vaak down en dit helpt me heel erg

  • Inge schreef:

   Hey Christy! Wat mooi dat je dit (bijna) elke dag leest, het was voor mij ook zo’n eye-opener! Marian haalt in haar comment een mooi lied aan en ik wil deze woorden ook aan jou geven:
   Heer, U bent altijd bij mij
   U legt Uw handen op mij
   En U bent voor mij, en naast mij en om mij heen.
   Elke dag.

   Liefs, Inge

 3. Marian schreef:

  Dank je wel, Inge! Deze tekst had ik echt even nodig nu ik merk dat ik in mijn werk aan het afhaken ben. Vanmorgen ook al zo’n mooi lied in de kerk:
  Heer, U bent altijd bij mij
  U legt Uw handen op mij
  En U bent voor mij, en naast mij en om mij heen.
  Elke dag.

  • Inge schreef:

   Hoi Marian,

   Bijzonder dat alles zo bij elkaar komt! Ik hoop dat het lied & de overdenkingen van deze week je zullen bemoedigen deze week! Ga met Hem, Hij is om jou heen.

   Liefs, Inge

 4. MarilYn schreef:

  Prachtig mooi!

 5. Stefanie schreef:

  Prachtig! Bedankt, Inge! ?

 6. Elly schreef:

  Dank je wel, Inge. Heel mooi.

 7. Bo schreef:

  Zo waar ?

  Ps: het kwam me al zo bekend voor ?Check out deze korte clip van elevation:
  https://youtu.be/Jqp2cPlK8oI

 8. MaRjan schreef:

  Zo mooi! Gister ditzelfde stuk gelezen in de 20-dagen-overdenkingen en juist het ‘IK BEN’ sprak me zo aan. Kan het nog niet helemaal verwoorden voor mezelf en vanochtend óók over de Alfa en de Omega. En nu als kers op de taart, weer hetzelfde!

  Prachtig geschreven & bedankt dat je ‘t met ons deelt!

  Gods Zegen gewenst! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap