Doe mij maar zo’n ‘eilandje van rust’

15

aug

Stefanie

Ik weet niet of ik gelukkig zou zijn op een onbewoond eiland. Ik ben een mensenmens en het lijkt me niets om een lange tijd helemaal alleen op een eiland te zitten. Tegelijkertijd zou ik best eventjes weg willen naar een mooi, afgelegen eiland. Genieten van de rust en wandelen door de mooie natuur. Ik vind het heerlijk om me zo nu en dan even terug te trekken uit de drukte van het dagelijks leven. Want laten we eerlijk zijn, het leven anno 2017 is druk. Er wordt van alle kanten aan ons getrokken: werk, familie, vrienden, kerk, sport, verenigingen. En alsof dat nog niet genoeg is, moeten we ook nog eens dag en nacht bereikbaar zijn. Welkom in de 24/7 maatschappij, waar drukte centraal staat en rust ver te zoeken is.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik was echt toe aan vakantie. Het feit dat je voor een bepaalde periode even helemaal niets hoeft, is heerlijk! Iedereen heeft het nodig om zichzelf op te kunnen laden. We zijn er nu eenmaal niet voor gemaakt om aan een stuk door te werken. Zelfs God had behoefte aan een rustdag.

… Zo maakte God de hemel en de aarde en alles wat daarop leeft en groeit. Op de zevende dag was alles af en maakte God niets meer. Op de zevende dag rustte God uit van al zijn werk. God zegende de zevende dag en maakte er een heilige dag van, omdat Hij toen uitrustte van het maken van de hemel en de aarde.
(Genesis 2:1-3)

Na zes dagen kiest God ervoor om een rustdag te nemen. Ik geloof niet dat God ons verplicht om een rustdag in te stellen. Ik geloof wel dat het goed is om heel bewust momenten van rust in te plannen in onze vaak zo drukke agenda’s.

“Gezien de drukte en het lawaai van onze tijd, geloof ik dat het ‘t waard is om op zoek te gaan naar ‘eilandjes van rust’ waar je Gods nabijheid kunt ervaren.” Susanna Bigger

Susanna Bigger raakt met deze quote precies de juiste snaar. Juist in deze drukke maatschappij waar er van alle kanten aan ons wordt getrokken en waar we dag en nacht bereikbaar moeten zijn, moeten we op zoek gaan naar die zogenoemde ‘eilandjes van rust’. Het is zo belangrijk om juist in de drukte Gods nabijheid en rust te zoeken.

Het strand en het bos zijn mijn twee favoriete plekken om lekker te wandelen en m’n hoofd leeg te maken. Je kunt wel stellen dat dit mijn ‘eilandjes van rust’ zijn. In de natuur, Gods schepping, lijk ik me meer verbonden te voelen met God. Hij heeft de aarde, de hemel en de zee gemaakt, en alles wat daar in is. Alleen al het feit dat Hij dit met zoveel zorg heeft geschapen, wekt bij mij een gevoel van verwondering op. Hoe bijzonder is het dat ik van die prachtige schepping mag genieten?!

Aan de slag!

Bedenk voor jezelf hoe jij meer rust in je leven kunt creëren, zodat je in Gods nabijheid kunt zijn. Wat zijn jouw ‘eilandjes van rust’? Misschien heb jij wel voor jezelf een rustdag ingesteld, omdat dit jou helpt om heel bewust rust te nemen. Misschien houd jij er, net als ik, van om te wandelen in de natuur, vind je het fijn om een goed boek (de Bijbel bijvoorbeeld ;-)) te lezen of begin je elke ochtend in alle rust de dag door tijd vrij te maken voor God. Ik wil je aanmoedigen om tijdens deze vakantie op zoek te gaan naar iets wat bij jou past, zodat je straks als het drukke leven weer begint extra kunt genieten van Gods aanwezigheid in jouw ‘eilandjes van rust’.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

Deel deze overdenking

 1. Nathalie schreef:

  Mooi stukje, ik heb vaak behoefte aan meer van die eilandjes van rust.
  Ik vraag me af waar je uit opmaakt dat we niet per se een rustdag hoeven te houden. In de wet staat immers:
  “Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken.” (ex. 20:8-9)
  Ben benieuwd hoe je hierover denkt, voor mij komt het namelijk wel over als een gebod, niet iets om wettisch aan vast te klampen maar wel om in acht te nemen.

  Fijne dag!

  • Patricia schreef:

   Dat vroeg ik mij ook al af. Er is geen sterkere grond dan de bijbelse grond waarin wij de door God ingestelde rustdag kunnen vinden! Als je begint met deze dag in ere te houden dan heb je een mooi begin van de week, of einde van de week, het is maar hoe je het bekijkt ;-). Gr. Patricia

   • Stefanie schreef:

    Hoi Nathalie en Patricia, het klopt inderdaad dat God de sabbat voor de Joden heeft ingesteld. Voordat God de wet geeft wordt er niet gesproken over het houden van een sabbat. Ik heb het voorbeeld van God gegeven die na zes dagen een rustdag neemt, omdat het een mooi principe is dat we mogen navolgen, we hoeven ons er inderdaad niet wettisch aan vast te klampen. Vanuit verschillende teksten in het nieuwe testament (waaronder Handelingen 15:10-11, 19-20 en ook Romeinen 13) maak ik op dat de geboden en de wet niet voor ons heidenen (niet-Joden) gelden. Maar als iemand vanuit een bepaalde overtuiging wel de sabbat op zaterdag in ere wil houden of in plaats daarvan de zondag als rustdag wil nemen (ook al staat er over dit laatste niets in de Bijbel), dan is die persoon daar uiteraard helemaal vrij in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap