Koningen die regeren over Israël, wat kunnen we van hen leren? – Deel 1

06

sep

Marije Brandwijk

Er zijn bepaalde bijbelboeken die misschien niet zo aantrekkelijk zijn om te lezen, want ja, wat heb je er voor jezelf aan om allerlei dingen te lezen over koningen van Israël, oorlogen en geslachtsregisters? Ik snap je helemaal. Maar toch, het is ontzettend interessant en bijzonder hoe God ook juist hierdoor tot je wil spreken. Als je eenmaal echt in de geschiedenis van het volk duikt en verschillende verbanden gaat zien, dan gaat er een wereld voor je open. Vandaag wil ik je in deel 1 van deze serie meenemen naar ongeveer 900 v. C. om te kijken wat wij daar nu ook nog van kunnen leren. Deze overdenking gaat over profetieën die uitkomen en beloftes die worden gedaan. Je zult zien dat mensen de fout in gaan, maar één ding blijft vast en zeker: God is nog steeds dezelfde onveranderlijke God is Hij altijd was en is.

Even terug naar het begin, voordat het volk verdeeld werd in twee rijken. We gaan terug naar toen het volk nog onderverdeeld was onder de twaalf stammen van Jacob. Die stammen hebben veel met elkaar meegemaakt: een lange tijd in de woestijn, hard werken in Egypte, vervolgens komen ze door Gods hand in Kanaän (het huidige Israël) terecht.

Het volk verdeeld 

Veel mannen zijn koning geweest over het volk, voordat het verdeeld werd in twee rijken. Salomo is de laatste koning, hij heeft heel veel bezittingen en wijsheid. Hij heeft veel goeds gedaan, zoals herbouwen van de tempel in Jeruzalem (2 Kronieken 9). Als hij sterft, wordt zijn zoon Rehabeam koning. De bevolking was het er niet mee eens dat zijn vader zoveel belasting vroeg, daarom vragen ze Rehabeam om vermindering. Maar Rehabeam weigert om te luisteren naar het volk en er komt een splitsing. Aan de ene kant hebben we het volk Juda met als leider Rehabeam en aan de andere kant het volk Israël met als leider Jerobeam, een vroegere vijand van zijn vader. Waar het volk eerst zo saamhorig was, is het nu verdeeld.

Een profetie vervuld

Zelfs dit had God in de hand, want er was een profetie hierover gedaan in 1 Koningen 11:30-39. Ik vind het zo bijzonder om door de Bijbel heen te zien wat er allemaal met elkaar samenhangt en waar profetieën vervuld worden. Ik kan er echt verwonderd van zijn hoe God alles in de hand heeft en leidt als ik dit lees. In deze profetie van de profeet Ahia spreekt God tegen Jerobeam. Hij zou 10 delen van het land krijgen ten opzichte van 2 stukken voor Rehabeam. Maar let op, zoals vers 38 het zegt krijgt Jerobeam de overwinning niet zomaar:  

Als je luistert naar alles wat ik je opdraag, mij gehoorzaamt en doet wat goed is in mijn ogen door mijn voorschriften en geboden in acht te nemen zoals mijn dienaar David dat deed, dan zal ik je terzijde staan en je koningshuis bestendigen, zoals ik dat ook voor David heb gedaan. Ik zal Israël aan jou geven. 
– 1 Koningen 11:38 (NBV)

Jerobeam krijgt hier een duidelijke belofte aangereikt, hij kan heel machtig worden over het land. God spreekt hier direct tegen hem door middel van een profeet, hoe zwart op wit kun je het krijgen, zou je denken?  Jerobeam moet luisteren naar Gods opdrachten, Hem gehoorzamen en leven naar hoe God het wil door middel van zijn voorschriften en geboden. Dat is niet eenvoudig natuurlijk, maar verdient God dat niet? Hij heeft hen al zoveel geven.

Duidelijke belofte aan de koningen van Israël

De verschillende koningen die over het land Israël regeren, krijgen vaak dezelfde belofte: als ze bij God blijven, zullen ze gezegend worden en overwinningen behalen. Maar er is altijd ook een grote waarschuwing: als ze dat niet doen, zullen ze dat ook zeker merken.
De hele koningentijd staat eigenlijk vol met koningen die de fout in gaan, waarna er een nieuwe koning volgt die het weer beter probeert te doen. Het ziet uit naar een koning die wél kan regeren zonder fouten: Koning Jezus.  De Koning die altijd de wil van de Vader doet, het volk in die waarheid door het leven leidt. De Koning die onveranderlijk is.

Wat kunnen we van hen leren? 

  • God zegent de mensen die luisteren naar wat Hij hen opdraagt te doen. In de voorgangers van de koningen die nu regeren konden we dit ook al zien. Jerobeam had dus genoeg voorbeelden gehad.
  • God gebruikt allerlei mensen en omstandigheden om uiteindelijk zijn plan met het volk te voltooien. Zoals we bijvoorbeeld in deze geschiedenis zien, word Ahia gebruikt als profeet om de boodschap door te geven. Later is het geen toeval dat de omstandigheden zo zijn dat de profetie ook echt uitkomt. Het is zelfs zo dat hoe vaak het volk weer afdwaalt God toch de Koning geeft waar ze zo naar verlangen: Jezus. 

Morgen zien we meer over de onveranderlijke God in deel 2 van deze serie. Hierin wordt duidelijk wat Jerobeam met de belofte heeft gedaan die hij gekregen heeft en hoe het verder afloopt met het koninkrijk wat nu verdeeld is. 

Aan de slag!

  • Wanneer heb jij Gods zegen gezien toen je iets deed wat God van jou vroeg?
  • Ga op zoek in de Bijbel naar Gods beloften die ook voor jou vandaag van toepassing zijn.  Geloof me, het zijn er meer dan je denkt!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap