Kom tot bloei!

17

mei

Gastblogger

Op het moment dat ik deze overdenking schrijf, is de tuin mijn kantoor en geniet ik met volle teugen van het begin van de lente. De zon die mijn huid streelt, de vogels die vrolijk tsjilpen, de vlinders die voorbij fladderen, de geur van bloemen die opkomen. Al mijn zintuigen worden geprikkeld en ik proef en geniet van de goedheid van God. Ik hou van de lente, en dat in de natuur zichtbaar wordt wat God belooft; “Ik zal je tot bloei brengen.”

Helemaal letterlijk vinden we deze belofte niet terug in de Bijbel, wel staat er: ‘Hierin wordt Mijn Vader verheerlijkt, dat U veel vrucht draagt en Mijn discipelen bent.’ (Johannes 15:8, HSV)

Het staat in het stuk waar Jezus de gelijkenis vertelt van de ware Wijnstok en de ranken. Hoe toepasselijk dat ik me momenteel bevind onder de druivenstruiken bij mij in de tuin. Kan jij er ook van genieten hoe Jezus voorbeelden vanuit het dagelijks leven gebruikt om duidelijk te maken hoe bepaalde zaken werken in Gods koninkrijk?

Niets is wat het lijkt

Ik merk geregeld dat Gods Woord voor mij gaat leven door de manier waarop bepaalde zaken in de natuurlijk verlopen. Zo spreekt de Heilige Geest vaak tot mij als ik buiten in de natuur ben. Zo ook op dit moment, als ik stil ben en geniet van alles wat ik om mij heen zie.

Kijkend naar de druivenstruiken zie ik dat ze er droog en doods uitzien. Maar schijn bedriegt. Als ik heel goed kijk zie ik dat er allemaal hele kleine knoppen aan de takken gekomen zijn. Het zijn nu nog maar kleine knopjes, maar spoedig zullen ze groeien en tot bloei komen. Over een tijdje komen er allemaal bladeren aan en zal het prieel waar onder ik mij nu bevind bedekt zijn en zorgen de bladeren voor een natuurlijk zonnescherm. Langzaam zullen de trossen druiven zich vormen en van de zomer mooi paars verkleuren. Als ik de Heilige Geest vraag wat Hij mij hiermee wil zeggen, ervaar ik in mijn binnenste de les dat ik vooral niet moet zien wat voor ogen is. Zoals God eens tegen Samuel sprak: Let er niet op hoe hij eruitziet (…) Het gaat immers niet om wat je ziet. Want een mens kijkt hij de buitenkant is, maar Ik kijk hoe het innerlijk is.’ (1 Samuel16:7, BB)

Voor het oog zien deze struiken er dor en doods uit, maar binnenin is er een sapstroom op gang gekomen wat ervoor gaat zorgen dat deze struik helemaal tot bloei gaat komen.

Jezus’ liefde als sapstroom

De sapstroom vergelijk ik met Jezus’ liefde die door ons heen wil stromen. Die liefde kan rijkelijk stromen als wij verbonden blijven in Hem. Zoals Hijzelf ook zo mooi uitlegt in het voorbeeld van de ware Wijnstok: ‘Ik ben de ontspruitende wijnstok en jullie zijn mijn takken. Als je in vereniging met mij als je bron leeft, zal de vruchtbaarheid uit je binnenste stromen.’ (Johannes 15:5, vertaald vanuit TPT)

Ik lees dit als een uitnodiging van Jezus om in verbondenheid met Hem te leven. Hij is de Bron van ons bestaan, de oorsprong van alles wat leeft. Jezus verlangt ernaar om Zijn liefde door ons heen te laten stromen. Hij zegt dan ook: ‘Ik hou van jullie allemaal met dezelfde liefde als de Vader van mij houdt. Je moet voortdurend mijn liefde je hart laten voeden.’ (Johannes 15:9, vertaald vanuit TPT) Jezus weet hoe goed zijn liefde voor ons is. Zijn liefde is het voedsel voor ons hart wat wij nodig hebben. Het zorgt ervoor dat alles wat dor en doods lijkt, hersteld wordt en tot leven komt. Dat maakt ook dat ik de lente een profetisch beeld vind van wat Jezus in ons leven kan en wil doen. Zo ook in jouw leven! De sapstroom van Jezus’ liefde stroomt niet alleen door jou heen, om je te herstellen waar nodig, maar zal dus ook uit je binnenste stromen en zichtbaar worden voor de mensen om je heen. Je zult dus tot bloei komen en vrucht dragen.

Tot eer van de Vader

Verbonden blijven met Jezus is het dagelijks onderhouden van een persoonlijke relatie met Hem. Dat doe je onder andere door Gods woord te lezen en door gebed. Een relatie wat gekenmerkt wordt door liefde. Liefde die Jezus jou wil geven, die je mag ontvangen en door mag geven aan een ander.

De vrucht die je mag dragen is de vrucht van de Heilige Geest; liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Vrucht, ongeacht je omstandigheden. Vrucht tot eer en glorie van de Vader, want Hij wordt hiermee verheerlijkt.

Aan de slag!

Bid je mee? Lieve Jezus, Dank U wel dat U met Uw liefde door ons heen wilt stromen als wij verbonden blijven in U. U bent het die door ons heen de vrucht in ons leven uitwerkt. Wij kunnen niks zonder U. Ook vandaag kies ik ervoor om dichtbij U of beter gezegd verbonden in U te zijn. Dat ik tot bloei mag komen en het de Vader zal verheerlijken. Amen.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap