Kom laten wij aanbidden!

25

dec

Gastblogger

Ik had nooit zo veel met Kerst, ik vond het vooral druk en stressvol en vol verplichtingen. Tot tien jaar geleden toen ik met Kerst terugging naar Bethlehem, en daar ontmoette ik Jezus. Op een zondagmiddag een maand voor die bewuste Kerst, had al over Hem gehoord. Elf dopelingen hoorde ik over Jezus getuigen, hun gezichten straalde. Iets aan hun verhalen en de blijdschap die ze uitstraalden trok mij enorm aan. “God bent U er dan ook voor mij?” Sinds dié dag wilde ik maar één ding: op zoek gaan naar Jezus! Zo kwam het dat ik die bewuste Kerst in 2008 terugging naar Bethlehem (back2bethlehem). Daar vond ik Jezus, en ik kon niet anders dan Hem aanbidden. Jezus is het waard om te aanbidden, want Hij alleen is waardig! Ga je mee naar Bethlehem om onze Koning te ontmoeten en Hem te aanbidden?

Net op tijd vonden Jozef en Maria een plaats om te overnachten. Het was enorm druk in Bethlehem door de volkstelling die werd gehouden. De plaats waar ze mochten verblijven, was allesbehalve ideaal – de plek waar de beesten verblijven, maar beter iets dan niets. Maria voelde het laatste uur de weeën sterker worden, het zou niet lang meer duren of haar Zoon zou geboren worden. Al snel volgden de weeën elkaar op en beviel ze van haar zoon, Gods Zoon. Maria kon haar ogen niet van Hem afhouden en haar hart werd vervuld met liefde voor haar baby. Hij kreeg de naam Jezus.

Op het moment dat Jezus geboren werd, verscheen er een heldere ster aan de hemel, wijze mannen uit het Oosten zagen dit. Zij wisten dat dit een teken was dat een Koningskind geboren was en gingen op zoek.

Zoek en je zult vinden

“En zie, de ster die zij in het oosten gezien hadden, ging hun voor, totdat hij boven de plaats kwam te staan waar het Kind was.”
(Mattëus 2:9b, HSV)

De wijze mannen waren eerst naar het paleis van koning Herodes gegaan, maar daar vonden ze niet wat ze zochten. Nee, Jezus was niet te vinden in een paleis, maar doodsimpel in een verblijfplaats voor de dieren. Hiermee laat Hij zien hoe laagdrempelig Hij als Koning der Koningen te benaderen is.

Net als deze wijze mannen, ging ik tien jaar geleden op zoek naar Jezus. Ik ging, net als hen naar Bethlehem, en daar vond ik waar ik naar op zoek was. God belooft het ons ook in Zijn woord:

“Jullie zullen Mij zoeken en Mij vinden, als jullie met je hele hart naar Mij verlangen.”
(Jeremia 29:13, BasisBijbel)

De zoektocht van de wijze mannen begon toen ze de stralende ster zagen, en er een verlangen kwam om op pad te gaan om dit Koningskind eer te bewijzen. Mijn zoektocht begon de maand voor Kerst toen ik al die blije en stralende gezichten van de dopelingen zag, en er een verlangen aangewakkerd werd om te (onder)zoeken naar Jezus. Ik dacht altijd dat ik alles had wat mijn hartje begeerde, maar ondanks dat ik dit dacht, ervoer ik vaak een leegte binnenin mij die ik niet kon verklaren. Een leegte die maar niet opgevuld leek te kunnen worden, tot ik Jezus vond!

Wees verheugd!

“Toen zij de ster zagen, verheugden zij zich met zeer grote vreugde.”
(Mattëus 2:10, HSV)

Wat een jubelstemming moet het geweest zijn als je dit zo leest! De kriebels in hun buik, die ze wellicht ervoeren bij de gedachte, dat ze nu elk moment het Koningskind zouden zien. Ik herken die kriebels wel. Ik had die kriebels ook toen ik bij de back2bethlehem-kerstdienst op mijn stoel ging zitten. Ik was gekomen met verwachting en die werd beloond met grote vreugde.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij verheugd met zeer grote vreugde omdat God zelf als kleine baby naar de aarde kwam om jou en mij te redden?

Aanbid Hem

“En toen zij in het huis kwamen, vonden zij het Kind met Maria, Zijn moeder, en zij vielen neer en aanbaden Het.”
(Matteüs 2:11a, HSV)

Op het moment dat de mannen binnen kwamen en Jezus zagen, moet hun vreugde wel compleet zijn geweest. Daar zien ze dan eindelijk de Koning waar ze naar op zoek zijn. Het moment dat ze Hem zien vallen ze neer en aanbidden Hem. Toen ik Jezus ontmoette, ervoer ik dat er een vuur van vreugde in mijn hart ontstond, en langzaam werd de leegte, die ik grotendeels van de tijd ervoer, opgevuld. Ik kon ook niet anders dan Hem aanbidden – en nog steeds wil ik Hem alleen aanbidden.

Kniel vandaag neer bij de kribbe, ontmoet jouw Koning en aanbid Hem, want Hij alleen is waardig! Aanbidding gaat niet over ons, hoe wij ons voelen, hoe wij dingen ervaren of beleven, maar ware aanbidding is gericht op God. Het gaat over God en zijn liefde. Aanbidding is Hem verheerlijken en prijzen, Hem zeggen hoe groot Hij is en hoe geweldig Zijn liefde voor ons is. Hem prijzen dat Jezus hier op aarde kwam en de weg ging van de stal naar het kruis, zodat wij voor eens en voor altijd met de Vader verzoend zijn.

De wijze mannen gaven Jezus dure cadeaus, wij mogen komen met lege handen. Het enige wat Hij van ons wil is ons hart, zodat Hij het kan vullen met zijn liefde!

Aan de slag!

Zoek vandaag in alle drukte van Kerst een moment om te knielen bij de kribbe, om een ontmoeting te hebben met Jezus. Kniel neer en aanbid Hem.

Kom, nu is de tijd: aanbid Hem.
Kom, nu is de tijd: ontmoet jou God.
Kom, zoals je bent, aanbid Hem.
Kom, zoals je bent en geef je hart.
Kom.

Opwekking 539

Laat je ook inspireren door dit lied vandaag!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap