Geslachtsregisters: wat heb ík hieraan?

26

dec

Gastblogger

‘Blegh, weer zo’n geslachtsregister. Boring!’ Misschien herken je deze gedachte wel. Je kijkt ernaar, leest het zo snel mogelijk gedachteloos door en begint pas echt weer geconcentreerd verder te lezen na het geslachtsregister. ‘Wat hebben we nou aan al die geslachtsregisters?!’ Deze gedachten had ik ook al die keren dat ik het geslachtsregister in Mattheüs 1 passeerde. Maar eigenlijk is dit geslachtsregister heel bijzonder en heeft het ons iets heel moois en belangrijks te vertellen!

Vijf vrouwen

In het geslachtsregister in Mattheüs 1:1-17 zijn namelijk vijf vrouwen terug te vinden: Tamar, Rachab, Ruth, Bathseba (“de vrouw van Uria”) en Maria. Dit is heel bijzonder, aangezien in de meeste geslachtsregisters in de Bijbel alleen maar mannen staan. Het is dus heel bijzonder dat er hier ook vrouwen genoemd worden! Maar waarom worden juist deze vrouwen hier genoemd?

Jezus’ geboorte uit zondige vrouwen

Mattheüs noemt dus vijf vrouwen in het geslachtsregister van Jezus. En wat voor vrouwen! Ruth en Rachab, beiden heidense vrouwen. Tamar en Bathseba, beiden vrouwen die kinderen baarden na overspel gepleegd te hebben. En dan als laatste Maria, een hele gewone vrouw (zoals jij en ik) die zwanger is van Jezus!

Uit dit geslachtsregister kunnen we dus de volgende conclusie trekken: Jezus werd geboren uit een geslacht van overspelige vrouwen, hoeren en heidenen. Hij werd geboren uit een geslacht van zondige vrouwen. Vrouwen zoals jij en ik. Vrouwen die verkeerde dingen doen of hebben gedaan. Vrouwen die het verkeerde pad op zijn gegaan. Gods verlossingsplan werd vervuld door deze vrouwen heen. Hoe bijzonder!

Jezus’ omgang met zondige vrouwen

Uit het geslachtsregister blijkt de bijzondere omgang van God met zondige vrouwen. Dit doet mij denken aan het volgende overbekende Bijbelgedeelte:

“Eén van de Farizeeërs nodigde Jezus uit om bij hem thuis te komen eten. Jezus kwam in het huis van de Farizeeër en ging aan tafel. Er kwam een vrouw naar Hem toe. Iedereen wist dat ze een hoer was. Ze had gehoord dat Jezus bij die Farizeeër in huis was. Ze had een kostbaar kruikje vol dure parfum bij zich. Ze knielde huilend bij Jezus neer en liet haar tranen op Zijn voeten vallen. Daarna droogde zij ze af met haar haren. Ze kuste Zijn voeten en zalfde ze met de parfum. En Hij zei tegen haar: “Ik vergeef je dat je ongehoorzaam aan God bent geweest.””
(Lukas 7: 36-38, 48, BasisBijbel)

Ook hier gaat het weer over een vrouw die bekend staat als een hoer. Een vrouw zoals de vrouwen in het geslachtsregister van Jezus in Mattheüs 1. Ook hier, in Lukas 7, zie je weer een bijzondere omgang tussen Jezus en een zondige vrouw. De vrouw hoort waar Jezus deze dag de maaltijd zal gebruiken en zij besluit Hem op te zoeken. Moedig! Ze staat bekend als hoer, veracht onder de mensen. Maar zij laat zich hierdoor niet tegenhouden om Hem op te zoeken. Zij neemt een kruikje vol dure parfum mee en gaat op weg naar Jezus. Ze vindt Hem en knielt neer aan zijn voeten. Ze wast zijn voeten met haar tranen en droogt ze af met haar haren. Ze kust zijn voeten en smeert ze in met het dure parfum. En wat is de reactie van Jezus? Hij zegt: “Je zonden zijn je vergeven.” Huh?! Wat?! Ze komt zomaar binnen lopen en gaat aan de voeten van Jezus zitten om ze te wassen en zalven… En het enige wat Hij tegen haar zegt is dat haar zonden haar vergeven zijn? Dat kan toch niet zomaar…?! Misschien zijn dit wel jouw gedachten bij dit Bijbelstuk. Als je Lukas 7:39-47 leest, zie je dat dit dezelfde gedachten zijn als die van de Farizeeën. Ze snappen niet dat Jezus de vrouw toelaat om zijn voeten te wassen en dat Hij haar niet veracht en wegstuurt. Hij is Jezus, Hij zou toch moeten weten wat voor zondige vrouw dit is?! Natuurlijk weet Hij dit en juist daarom reageert Hij zo ontzettend liefdevol. Hij houdt van alle vrouwen, ook van jou en mij. Wij zijn niks beter of slechter dan de vrouw in dit bijbelgedeelte. En Hij wil niks liever dan dat jij aan zijn voeten komt zitten. Hij wil ook jouw zonden vergeven.

Jezus spreekt: “Je zonden zijn je vergeven.”

Ik geloof dat Jezus vandaag hetzelfde tegen jou zegt als tegen alle eerder genoemde vrouwen in deze overdenking: “Je zonden zijn je vergeven.” Jezus wil jou vergeven zoals de vrouw in Lukas 7. Jezus wil zijn plan door jou heen vervullen zoals door de vrouwen in het geslachtsregister in Mattheüs 1. Misschien denk je nu: “Ja maar hallo, weet je wel wat voor vreselijke dingen ik heb gedaan?! Jezus wil echt niks met mij te maken hebben hoor.” Ja, ik weet dat wij vrouwen vreselijke dingen kunnen doen: vreemdgaan, roddelen, liegen en noem het maar op. Maar Jezus zegt zelf in Lukas 7 tegen de hoer die aan zijn voeten neerknielt dat haar zonden zijn vergeven. Zou Jezus dit dan ook niet tegen jou willen zeggen als jij neerknielt aan zijn voeten?

Aan de slag!

Heb jij nog zonden die je graag aan Jezus zou willen belijden? Kniel dan in gebed neer aan zijn voeten. Stort je hart voor Hem uit. Vertel Hem eerlijk wat er in je leeft en van welke dingen die je hebt gedaan je heel erg baalt. En geloof dat Hij je deze dingen wil vergeven zoals Hij de vrouw in Lukas 7 vergeeft. En dank Hem ten slotte voor de vergeving van zonden die je hebt mogen ontvangen.

Deze gastblog is geschreven door Kimberly van Dijk, naar aanleiding van een opdracht in het ebook van Zij Lacht: ‘Stil bij de Vader, een gids voor vrouwen die op zoek zijn naar een manier van stille tijd die bij hen past.’

Deel deze overdenking

  1. Maarten vd Vloed schreef:

    Mooi geschreven Kimberley!

  2. Nynke schreef:

    Heel mooi kimberly!!!
    Amen!
    God wil ons vergeven als we maar op hem vertrouwen! Halleluja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap