Knappe vrouw gezocht! – Koning Ahasveros vs Koning Jezus

18

mei

Corline Hoefnagel

Welkom in het paleis van Perzië. Er is een fantastisch groot feest aan de gang. Geen feest van een dag, maar een feest van wel 187 dagen. Dat is ongeveer een half jaar. Georganiseerd door de koning himself. De tafels puilen uit van heerlijk eten. Op elke mannenschoot zit een prachtige vrouw. De knechten lopen af en aan om de wijn bij te schenken en er is geen dranklimiet. Want iedereen moet kunnen zien hoe veel koning Ahasveros heeft, hoe schitterend zijn koninkrijk is.

Koningin Vasti

De vrouw van Ahasveros, genaamd Vasti, zit in een ander gedeelte van het paleis. Ze feest ook. Niks schiet haar hier te kort. Maar, schuilt er achter het masker van glitter en glamour niet heel veel eenzaamheid? Voelt Vasti zich nog echt geliefd door haar man, of behandelt hij haar enkel als bezit?

Het gaat in elk geval goed mis…

Tegen het einde van het feest besluit de koning in een dronken bui Vasti te roepen. Zodat hij aan al zijn gasten kan laten zien hoe knap zijn vrouw is. Maar Vasti komt niet. Koning Ahasveros is woedend. Hij is de machtigste man ter wereld en hij is niet gewend dat mensen tegen hem ingaan.

Grote gevolgen

“Wat moet ik doen?”, vraagt hij aan zijn adviseurs. “Je moet haar verstoten”, antwoorden de adviseurs. “Want de koningin is een voorbeeld voor alle vrouwen van het land. Straks zullen de vrouwen haar voorbeeld volgen en ook tegen hun man opstaan. Dan loopt alles uit de hand.”

Toen zei Memuchan ten overstaan van de koning en de vorsten: Niet alleen tegen de koning heeft koningin Vasthi zich misdragen, maar ook tegen alle vorsten en tegen alle volken in alle gewesten van koning Ahasveros. Het antwoord van de koningin zal namelijk alle vrouwen bereiken, zodat ze minachtend zullen neerkijken op hun man.
– Esther 1: 16-17a (HSV)

Ahasveros luistert naar zijn adviseurs, zoals altijd trouwens. In dit bijbelgedeelte lees je hoe makkelijk hij te manipuleren is. Het lijkt erop dat Ahasveros weinig eigen keuzes maakt. Op advies verstoot hij zijn vrouw. En, op advies, laat hij vervolgens ook nog eens aan alle gewesten van zijn rijk een brief sturen.

En hij zond brieven aan alle gewesten van de koning, aan elk gewest in zijn eigen schrift en naar elk volk in zijn eigen taal, dat elke man heer en meester moest zijn in zijn huis en overeenkomstig de taal van zijn volk moest spreken.
– Esther 1:22 (HSV)

Schoonheidswedstrijd

Dan komt koning Ahasveros tot bezinnen. Hij krijgt berouw over het lot van Vasti. De adviseurs van de koning reageren op de neerslachtige houding van Ahasveros. Het is nou eenmaal gebeurd. Het leven gaat door. Er moet een nieuwe koningin komen. Daarom bedenken ze een plan.

Er zal een schoonheidswedstrijd georganiseerd worden. Je kan je er niet zelf voor opgeven, je moet ervoor geselecteerd worden. Als je geselecteerd bent, mag je één nacht met de koning doorbrengen. Na die nacht mag je alleen niet terug naar huis. Je komt dan te wonen in het vrouwenharem. De kans dat je nog eens bij de koning terug mag komen, is erg klein.

Hoe het leven eraan toe gaat in zo’n vrouwenharem, is niet heel duidelijk. Op het moment dat je het vrouwenharem binnentreedt, houdt in elk geval je oude leven op te bestaan. Je bent vanaf dat moment de bijvrouw van de koning. Ondanks de luxe is zo’n positie niet om jaloers op te zijn. De rest van je leven zal je namelijk een eenzaam en kleurloos leven leiden in het vrouwenharem. Moet je je eens voorstellen wat het dus betekent als je geselecteerd wordt voor die ‘schoonheidswedstrijd’…

Ahasveros vindt het plan van zijn adviseurs onmiddellijk goed. Opnieuw zie je dat de koning zelf weinig ideeën heeft, maar overneemt wat anderen hebben bedacht.

Knappe vrouw gezocht(?)

Eén van de geselecteerde meisjes moet de nieuwe koningin worden. Koning Ahasveros zal het knapste meisje kiezen tot zijn vrouw. Wat is hij hierin het tegenbeeld van de Koning die boven hem staat. De Koning der koningen. Zou die Koning ook een knappe bruid willen?

Wat een opluchting! Gelukkig niet. Wie zou dan ooit Gods bruid kunnen worden? Wij zijn toch verre van schoon, verre van volmaakt? Maar God is juist gekomen voor mensen die verre van schoon zijn.

Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is.”
– Lukas 19:10 (HSV)

Zondige bruid gezocht

Wat bijzonder, God kijkt dwars door onze buitenkant heen naar ons hart. En zelfs al is ons hart helemaal vies van de zonden, dan nóg wil Hij ons tot zijn bruid nemen. Niet voor even, maar voor eeuwig. Kan jij je dat voorstellen? Jij en ik – de bruid van de allerhoogste Koning?

Jezus’ bruid is niet schoon, niet knap. Jezus’ bruid is vies. Doordrenkt van zonde. Hij moet haar helemaal schoonwassen.

Gebruikt worden in Gods plan

De knechten van koning Ahasveros gaan het hele Perzische rijk door, op zoek naar de perfecte bruid. Ze vinden een prachtige kandidaat: Hadassa. Zij wordt later door God gebruikt. Het Joodse volk, dat uitgemoord dreigt te worden, mag ze redden.

De knechten van God gaan ook de hele wereld door. Op zoek naar Jezus’ bruid. Maar ze zoeken niet naar perfecte mensen. Ze zoeken naar imperfecte, zondige mensen. Losers. Mensen die worden veracht door de hele samenleving. Want juist díé mensen wil God tot zijn bruid nemen. En juist díé mensen wil Hij gebruiken om zijn wereld te redden. Hoe kan God jou gebruiken in zijn plan?

Aan de slag!

 • Pak een vel papier. Maak twee kolommen. Schrijf in de ene kolom kenmerken van de bruid die koning Ahasveros zocht. Schrijf in de andere kolom kenmerken van de bruid die koning Jezus zoekt. Als je bedenkt wat voor soort bruid Jezus op het oog heeft, wat betekent dit dan voor jouw gedrag naar andere mensen toe?
 • Luister naar het lied: wedding day

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Wow. Ontzettend bedankt. Zo mooi :’) onze lieve Heere Jezus :’ ‘) 🤍🙏✨…

 2. Gerry schreef:

  Wat een prachtig lied. Dat de Here God onze bruidegom is en wij zijn bruid. En op de trouwdag we (ik) helemaal vrij gemaakt worden door Hem. Wat een PRACHTIG beeld.
  Dankjewel Corline !!!!!!!

 3. Yael schreef:

  Toffe blog!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap