Kijk om je heen in verwondering!

20

feb

Annika

Drie jaar geleden stond ik boven op een berg in Canada. Om me heen zag ik niets anders dan sneeuw en rots. We waren die ochtend vroeg vertrokken en na een tocht van vijf uur, belandden we op een afgelegen plek, die alleen te voet of per helikopter te bereiken was. Ik herinner me dat ik op de punt van een rots stond, om me heen keek en alleen maar wildernis zag. Op dat moment voelde het alsof ik aan het einde van de wereld was, ver weg van alle moderne beschaving en er niets was wat tussen mij en God in stond. Alsof Gods enorme grootheid haarscherp gereflecteerd werd door de bergen om me heen, door de sneeuw en door de wolken, die langzaam voorbij dreven. Op dat moment voelde ik me heel erg klein…

Dan voel ik me klein, in vergelijking met alle enorme, indrukwekkende natuur die ik om me heen zie. Altijd als ik onderstaande uitspraak van Jezus lees, moet ik denken aan dat moment op die bergtop, drie jaar geleden.

Op dat moment kwamen de leerlingen naar Jezus toe en vroegen Hem: “Wie is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?” Jezus riep een kind naar Zich toe. Hij zette het kind midden in de kring en zei: “Luister goed! Ik zeg jullie: als jullie niet veranderen en gaan geloven als een kind, zullen jullie het Koninkrijk van God niet kunnen binnengaan. Mensen die net zo willen zijn als een kind, zijn de belangrijkste mensen in het Koninkrijk van God. (Matteüs 18:1-4, Basisbijbel)

Geloven als een kind. Er zijn ongetwijfeld heel veel, goed onderbouwde theologische verhandelingen geschreven over wat ‘geloven als een kind’ precies inhoudt. Maar als ik met m’n nuchtere boerenverstand erover nadenk, is er een woord dat er in me opkomt: Verwondering. Kinderen kijken met verwondering naar de wereld om zich heen. Nog niet afgestompt door jarenlange ervaring, zijn ze in staat om de wereld echt in zich op te nemen. Een paar weken geleden was ik een avondje samen met een paar vrienden, die net een zoontje hebben gekregen. Een ontzettend leuk jongetje, dat de hele avond om zich heen ligt te kijken. Het lijkt wel of hij alles wil zien, niets aan zijn aandacht ontsnapt.

Ik weet wel, dat is onderdeel van het natuurlijke leerproces van een kind, het is normaal dat kinderen dat doen. Maar toch…

Wat zou er gebeuren als wij, net als kinderen, met meer verwondering naar de wereld om ons heen zouden kijken? Er wordt weleens gezegd dat je door zijn kunstwerken de kunstenaar kunt leren kennen. Ik denk dat dat misschien ook wel zo is, als we om ons heen kijken en Gods schepping zien. Of het dan de bergen zijn, die laten zien hoe groot en machtig God is. Of het dan ecologie  is, die laat zien hoe God over alles heeft nagedacht, zo goed dat alle diersoorten en planten hun eigen plekje in de voedselketen hebben. Of het dan een lammetje in de wei is, dat laat zien hoeveel aandacht God heeft voor het kleine. David schreef:

Aan de hemel is te zien hoe machtig God is.

Het heelal vertelt dat God alles heeft gemaakt.

Elke volgende dag spreekt daarover.

Elke volgende nacht laat dat weer zien.

Het is een taal zonder woorden.

Er is geen stem te horen.

Toch klinkt hun boodschap over de hele aarde.

De hele wereld hoort ervan.

(Psalm 19:2-5, BasisBijbel)

 En psalm 104 zegt:

Wat heeft U alles toch mooi gemaakt, Heer!

Alles zit zo knap en zo wijs in elkaar!

De aarde is vol met de prachtige dingen die U heeft gemaakt.

De grote wijde zee,

vol met ontelbare dieren, kleine en grote.

Daar varen de schepen,

daar spelen de zeemonsters  die U heeft gemaakt.


Alle dieren vertrouwen er op

dat U hun op tijd te eten geeft.

Wat U hun geeft, eten ze op.

U geeft hun altijd meer dan genoeg.

(Psalm 104:24-28, BasisBijbel)

Iedereen heeft zijn eigen beeld van God. En iedereen heeft een eigen manier om God te leren kennen. Voor mij is een van die manieren de natuur om me heen. Ik probeer om me heen te kijken met verwondering. Verwondering over Gods schepping, onder de indruk van alles wat Hij gemaakt heeft. Laten we niet vergeten om af en toe als een kind naar de wereld om ons heen te kijken, en te genieten van alles wat onze Vader gemaakt heeft!

Aan de slag!

Op welke manieren zie jij Gods grootheid terug in de wereld om je heen? Zie je dat net als ik in de natuur? Of misschien juist wel in de mensen om je heen, of in gebeurtenissen?

Zoek vandaag God op de manier die het beste bij jou past, of ga op zoek naar een manier die je fijn vindt.

Deel deze overdenking

  1. kimvroom schreef:

    Mooiiiiiiiii Annika dankjewel :D!

  2. Jan van Egmond schreef:

    Verwondering
    Ik ben er ook mee bezig. Het is zoiets als erdoor in beslag genomen worden. Het gaat als het ware met jou op de loop. Het wordt Kerst. In hoeverre verwonderen we ons over Jezus, de geboren Koning. Ik verwonder me over het feit, dat mijn nieuwe zijn, daar ligt in de kribbe, een vlekkeloos kind, geboren om mij te redden. Wonderlijk he, goed om lang te kijken naar deze goddelijke baby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap