Kijk hoe de wilde bloemen groeien!

24

feb

Nienke Alblas

‘Look at how the wildflowers grow’ stond op het kaartje dat ik kreeg van een vriendin van mij. “Ik vond het wel bij jou passen,” was de toelichting die ze gaf. Ik bedankte haar en hing de kaart op in mijn huis. Een tijdje later zat ik naar de kaart te staren die ik aan mijn muur had gehangen. Hoe groeien wilde bloemen? Waarom moeten wij daarnaar kijken? Ik vroeg het aan de vriendin die het kaartje gegeven had. Ze zei dat ik in de Bijbel op onderzoek uit moest gaan. De tekst op de kaart is gebaseerd op een uitspraak die Jezus deed in Lucas 12. Hij roept ons op om ons geen zorgen te maken, omdat God voor zijn schepping zorgt. En dus ook voor jou! Jezus zei het volgende: 

Let op de lelies, hoe zij groeien. Ze werken niet en spinnen niet, en Ik zeg u dat zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid niet gekleed ging als één van deze. Als God nu het gras op het veld, dat er vandaag is en morgen in de oven geworpen wordt, zo bekleedt, hoeveel te meer u, kleingelovigen! En u, vraag niet wat u eten of wat u drinken zult, en wees niet verontrust. Want naar al deze dingen zoeken de volken van de wereld. Uw Vader echter weet dat u deze dingen nodig hebt. Maar zoek het Koninkrijk van God en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven.
– Lukas 12: 27-32 (HSV) 

De groei van lelies 

Natuurlijk is het niet zo dat lelies zo maar gaan groeien en bloeien. Voor een plant om te groeien moet het eerst geplant worden en verzorgd worden. Vaak denken we erover na wat wij moeten doen om de plant te laten groeien. Dat is een hele mooie manier om naar je hart en naar de groei van de Heilige Geest in ons te kijken. Maar in dit geval roept Jezus ons op om de bloem te zijn. Om zelf als wilde bloemen te zijn. God is hier de tuinier. Hij doet het werk, niet wij.  

Eerst plant hij ons op de juiste plek. Het is belangrijk voor een plant om genoeg zon te krijgen, maar niet te veel. Daarnaast word je op het juiste moment geplant. Het is per bloem verschillend in welke tijd ze tot bloei komen, maar dus ook verschillend wanneer het zaadje in de grond gestopt moet worden en wanneer het zal gaan groeien. Ook de snelheid van het groeien verschilt. God zorgt voor zijn schepping en laat bloemen ontstaan en groeien op plekken waar wij het niet verwachten. Misschien is het alleen al om ons even te bemoedigen met de schoonheid van de natuur. 

Schoonheid van de natuur 

In het Bijbelstuk uit Lukas geeft Jezus aan dat de bloemen in hun natuur het mooist zijn. Nog mooier dan koning Salomo, een hele rijke koning. Wat ik altijd mooi vind aan bloemen is dat ze er zijn in zo veel verschillende soorten en maten. Elke bloem heeft zijn eigen periode van bloei en manier van verzorging. Is dit niet ook zo met mensen? Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan anderen. Sommige bloemen kunnen niet zo goed bij elkaar in de buurt staan. Vaak geniet ik ervan wanneer ik dit soort kleine lessen van de Heer herken in de natuur.  

Zoek eerst het koninkrijk van God 

Het is makkelijk om je zorgen te maken. Net als dat het makkelijk is om te zeggen dat je dat niet zou moeten doen. Door de tijd heen leer je vaak om je minder zorgen te maken. Voor mij gebeurde dat vooral toen ik na periodes van zorgen en gebed ging zien dat God herstelde en voorzag. Dit vergrootte mijn vertrouwen in Hem en in de daarop volgende moeilijkere situaties was het voor mij makkelijker om te vertrouwen op God. Toen ik mij veel zorgen maakte, vroeg ik God vaak om een oplossing voor mijn problemen. Later zag ik dat ik op die momenten vaak beter kon vragen om meer vertrouwen op Hem. We zijn geroepen om eerst Jezus te zoeken, Zijn Koninkrijk, en dan zal de rest volgen.  

Aan de slag! 

Kijk naar hoe de wilde bloemen groeien. Kijk rond in je huis, uit je raam of loop buiten een rondje. Hoe groeien de wilde bloemen die je tegenkomt? 

Wilde bloemen ontstaan op plekken waar ze misschien worden gezien als onkruid, groeien op plekken waar we het niet verwachten en zijn mooier dan wij ze zelf zouden kunnen maken. 

Deel deze overdenking

  1. Hannie schreef:

    Nu zo nodig! Dank je voor dit schrijven♡

  2. Yael schreef:

    Mooie blog Nienke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap