Omdenken: keuzes & Gods leiding in jouw leven

13

apr

Inge Kooiman

Keuzes, keuzes, keuzes. Om gek van te worden af en toe. Elke dag weer. Kleine, maar ook grote. De ene keer vind ik ze vrij makkelijk en is een keuze zo gemaakt, maar wat doe je wanneer je voor je gevoel op een kruispunt in je leven staat? Op het moment dat er meerdere deuren voor je geopend lijken te zijn? Wat doe je als de ene keuze de andere lijkt uit te sluiten?

De wereld om ons heen geeft ons zoveel mogelijkheden. Er zijn zoveel studies, banen, huizen om in te wonen, kerken om je bij aan te sluiten… En af en toe lijkt het wel alsof christenen nóg meer keuzes te maken hebben: je wordt gevraagd om kinderwerker te worden bij jou in de kerk. Je kunt goed gitaar spelen en je wordt gevraagd om de samenzang te begeleiden. Ze zoeken ook nog iemand voor de evangelisatiecommissie en in het kerkblad stond ook nog een dringende oproep dat er nu écht leiders voor de jeugdkring op moeten staan, anders kan volgend jaar de jeugdclub niet meer doorgaan.

Herken je dat? 🙂 Of je bent juist op zoek naar een kerk om je bij aan te sluiten en dat is nog lastiger dan je dacht… Je bent op zoek naar een leuke man en je vraagt je af of je hem op date moet vragen. En dan vraag je je ook nog af of die leuke man wel in Gods plaatje voor jou past… Je wilt ook nog alle vriendschappen bijhouden, je denkt na over een nieuwe woning en je partner moet solliciteren omdat zijn contract over een paar maanden afloopt.

Oké oké, nu som ik wel heel veel keuzes in één keer op en het is een beetje overdreven… Maar herken je het? Welke kant wil je op gaan? En de vraag die ik persoonlijk dan nog belangrijker (én lastiger) vind: Welke richting wil God dat ik op ga?

Wat doe jij als je voor een lastige keuze staat?

Vaak worden er grote woorden gebruikt, wanneer het over het maken van keuzes gaat: ‘God zal deuren voor je openen, Hij zal je laten zien welke keuze je moet maken.’ Zelf vind ik dat soms nogal verwarrend, want wanneer heb ik God nu goed verstaan? Er kan zoveel ruis op de lijn zitten. Twijfels, verwarring, onrust, allerlei argumenten om de stap niet of wel te nemen… Logisch, want de duivel wil ons ook verwarren en van ons pad afbrengen. Als hij één ding niet wil, is het dat wij in onze volle bestemming gaan wandelen!

Want we strijden niet tegen mensen, maar tegen de onzichtbare leiders, machten en heersers van deze donkere wereld. Dus tegen de duivelse geesten in de geestelijke wereld.
Efeze 6:12

Een tijdje terug hoorde ik een opmerking dat we deze gedachtegang ook mogen omdraaien en die gedachte vond ik eigenlijk wel erg mooi: Zou God een deur sluiten, als deze deur van Hem is?

Omdenken

Het zette me aan het denken: zouden we, in plaats van te bidden voor open deuren, juist niet mogen bidden voor gesloten deuren?

1. ENG!

Want dat vraagt nogal wat: Bidden om open deuren, dat is een stap. Wanneer je vraagt of God de deuren die niet van Hem zijn wil sluiten, dat vraagt pas om vertrouwen! Volg je ‘m nog? 😉

Is dit dan dé gebedsformule? Nee, dat denk ik niet. Het kan soms ook dat Gods antwoord stil blijft en er is nog zoveel meer te schrijven over keuzes maken en eigen verantwoordelijkheid. Maar deze omdenkvraag schudde wel mijn denkwereld even omver:
Hoe ver gaat mijn vertrouwen eigenlijk in God? Durf ik te bidden voor gesloten deuren?

En die vraag wil ik vandaag ook bij jou neerleggen, als een vraag om vandaag even op te kauwen:
Hoe ver gaat jouw vertrouwen? Ben je er van bewust dat Hij jouw liefhebbende Vader is, ook in het maken van keuzes?

Aan de slag!

Hoe ga jij om met keuzes? Lijken er zoveel deuren geopend te zijn, zoveel wegen om in te slaan? Denk vandaag eens na over deze manier van omdenken: vertrouw ik God volledig, ook in het maken van belangrijke keuzes? En als je er achterkomt dat je dat nog best lastig vindt: hoe kun je daarin groeien?

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel voor deze mooie blog Inge!
  Uit ervaring merk ik dat als je op God vertrouwt dat ook een enorme rust geeft! Ik moest denken aan het volgende lied:
  God wijst mij een weg als we zelf geen uitkomst zien, langs wegen die geen mens bedenkt maakt Hij mij Zijn wil bekend, Hij geeft nieuwe hoop, nieuwe liefde , nieuwe kracht , als ik mijn Hand in Zijn hand leg wijst Hij mij de weg! En daar mogen we ècht op vertrouwen! 💖

 2. Kim schreef:

  Dankjewel Inge en ook dankjewel Renee voor jullie mooie bemoedigende woorden. Liefs & Gods zegen

 3. Lisa schreef:

  Precies wat ik nodig had!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap