Hey, jij powervrouw! Wees dapper!

12

apr

Esmeralda van Dijke

Ben jij een dappere vrouw? Een powervrouw? Ik vind dappere vrouwen tof, ze zijn een inspiratiebron voor hoe ik in het leven sta. Ik ben twintig jaar oud, maar ik vind het stiekem nog steeds fantastisch om ’s avonds voor het slapen gaan te lezen uit het prentenboek Goodnight stories for rebel girls, een boek dat vol staat met verhalen over inspirerende en dappere vrouwen. Ik voel me er zelfverzekerder door, ik krijg er een kick van. Maar wat is dapperheid eigenlijk? Hoe krijg je dapperheid? De Bijbel staat vol met dappere mensen, én dappere vrouwen. Tijd voor een lesje over dapperheid.

In de Van Dale wordt het woord dapper omschreven als ‘zonder vrees’, ‘onverschrokken’ en ‘flink zijn’. Kan jij leven zonder angst? Ben je onverschrokken? Als je door dit te lezen al in paniek raakt en bedenkt dat je nooit dapper zal zijn, I feel you. Ik dacht dat ik vrij dapper was, maar onverschrokken en zonder angst? Dat gaat hem niet worden. En dan te bedenken dat wij in Hebreeën 12 worden opgeroepen om dapper te zijn.

Wees dus flink en pak jezelf aan.
Hebreeën 12:12, BasisBijbel

Klinkt als een uitdaging, toch? Of klinkt het als een onmogelijkheid? Hoe moet ik dan dapper zijn? God roept ons op om dapper te zijn en het is een troost om te weten dat God je nooit een opdracht geeft die je niet waar kan maken. In het volgende vers vinden we namelijk een bemoediging over hoe we dapper kunnen zijn.

Leef zoals God het wil. Dan zal je geloof niet zwakker worden, maar juist sterker. Net zoals zwakke benen die goed gebruikt worden, sterker worden.
Hebreeën 12:13, BasisBijbel

Kijk, een antwoord! We hoeven niet in ons eentje dapper te zijn, God helpt ons! Leven zoals God het wil, hoe moet dat dan? In de rest van het hoofdstuk uit Hebreeën 12 wordt er een uitleg gegeven hoe je kunt leven zoals God dat wilt. Wat een bemoediging. God roept ons op om dapper te leven én vertelt ons hoe we dit kunnen bereiken.

Mensen in deze tijd houden er van om dapper en moedig te zijn. Zo las ik op de website van CIP dat het meest gelezen Bijbelvers van 2017 het volgende was:

Vergeet niet wat Ik tegen je heb gezegd: ‘Wees vastberaden en vol vertrouwen!’ Wees dus nooit bang. Want Ik, je Heer God, ben met je, waar je ook gaat.”
Jozua 1:9, BasisBijbel

Besef je wat hier staat? Besef je waar mensen het meest naar gezocht hebben? Mensen zochten naar een manier hoe zij dapper kunnen zijn. Het is blijkbaar een hot item en in dit vers vonden ze de bemoediging die zij zochten, namelijk dat de Heer God áltijd met ons mee gaat en ons dapperheid geeft.

De Bijbel staat vol met bemoedigingen over hoe wij dapper kunnen zijn en hij staat vol met verhalen over dappere vrouwen. Zoals de geschiedenis van Esther, een Joods weesmeisje wat, met gevaar voor eigen leven, de opdracht krijgt om koningin te worden van een koninkrijk wat over honderdzevenentwintig gewesten regeerde om zo het Joodse volk te redden. Esther maakt de keuze niet halsoverkop, ze was afhankelijk van God en ging eerst vasten voor ze over ging tot actie. God gaf haar de kracht om dapper te zijn. Of wat denk je van Chloë? Een vrij onbekende zakenvrouw uit Korinthe, die haar huisgenoten op pad stuurt om Paulus te contacten dat het niet goed gaat in de gemeente en dat zij zich zorgen maakt. Chloë, een dappere vrouw, een vredestichter, die zich inzette voor de eenheid van haar kerk.

Voel jij je al dapper? Voel jij je al een powervrouw? Weet dat je het niet alleen hoeft te doen – God gaat áltijd met je mee, Hij zal je de kracht geven zodat jij dapper kunt zijn. Als je het even niet ziet zitten, hoef je alleen de Bijbel maar open te slaan om opnieuw bemoedigd te worden door alle powervrouwen die jou voor zijn gegaan. Samen met God kan jij een dappere vrouw zijn in deze wereld. We kunnen misschien geen koninkrijk regeren zoals Esther, maar ook de onbekende Chloë maakte een verschil in deze wereld. Wees een powervrouw, wees dapper, you go girl!

Aan de slag!

Luister dit lied van Mandisa over het leven van Esther én hoe Esther besloot om dapper te zijn voor de Koning. Soms moet je gaan als je niet uitgenodigd bent, soms moet je spreken wanneer het niet jouw beurt is, soms moet je gaan ook als iedereen zegt dat je moet blijven, som moet je dingen vragen als je een antwoord wilt en soms moet je buiten de menigte gaan staan. Onthoud dit: je bent geboren om dapper te zijn! Ik hoop dat dit je mag inspireren om een powervrouw te zijn. Be blessed!

Deel deze overdenking

  1. Petra schreef:

    Bedankt voor je mooie overdenking Esmeralda!

  2. Margje schreef:

    Hoi Esmeralda,
    Mooi om te lezen dat er zovelen zoeken naar kracht in hun leven. Daar ben ik dus niet de enige in. Dat God meegaat op deze weg. Hij is naast,voor achter en rondom ons! Wat een liefdevolle krachtige God !
    Dank voor je overdenking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap