Kerst & Chanoeka – laat zo je licht maar schijnen!

22

dec

Gastblogger

Is er iemand bekend met het kinderliedje: ‘laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen God is goed’? Een simpele tekst die tot leven komt als we kijken naar Kerst en Chanoeka. In Israel vieren we deze week het feest van de toewijding (Chanoeka) en aankomend weekend vieren velen Kerst. Twee feesten waarbij de wonderen van God centraal staan. Twee vieringen die uitkijken naar het Licht van de wereld.

Kerst – Jezus werd geboren

Met kerst gedenken we dat Jezus, onze Messias, werd geboren. Het verhaal lijkt soms so simpel, slechts een arm kind in een kribbe. Of is het veel meer dan het lijkt? De herders gaan in ieder geval meteen op reis om dit Kind te bewonderen en God alle eer te geven voor de geboorte van dit bijzondere Kind. In Lukas 2:32 spreekt Simeon over Jezus als het licht om de heidenen te verlichten. Jezus is het Licht van de wereld. Als we de Bijbel lezen zien we dat meer en meer mensen dat gaan belijden.

De tijd vordert, Jezus groeit op in Joodse gebruiken en ontvangt onderwijs in de synagoge van andere rabbijnen. Totdat ook Hij steeds meer zelf gaat spreken. En dan lezen we in Johannes 10:22-23 dat Jezus het feest van de toewijding vierde en daarvoor onderweg was naar de tempel. Verder wordt er niets over uitgelegd behalve dat het winter was. Waar staat dit feest voor? En waarom vierde Jezus dit?

Chanoeka – feest van de toewijding

In het Hebreeuws noemen we dit feest Chanoeka, het feest van de toewijding. Jezus vierde dat zo’n 150 jaar nadat dit feest was ingesteld. Het wonder van Chanoeka vond plaats in een tijd waarin Israel bezet was door de Grieken. Zij eisten van de Joden langzaam maar zeker de Joodse tradities achterwege te laten en mee te gaan in de Griekse gebruiken. Dat ging zo ver dat de Tempel in Jeruzalem ontheiligd werd zodat de Joden veel van de geboden van God niet meer konden uitvoeren. Een klein groepje onder leiding van Judah kwam in opstand en verdreven de machtige Grieken uit Jeruzalem. De tempel was verwoest en de menorah brandde niet meer.

Dat laatste was iets waar Judah zich zorgen om maakte. Het was immers een gebod om de menorah te laten branden, zoals beschreven in Exodus 27:20. Er werd een heel klein beetje olie gevonden om de menorah weer aan te steken. Gedacht werd dat het net genoeg zou zijn voor een dag, maar de menorah bleef maar liefst acht dagen branden. De Joden prezen God, Hij was met hen geweest in deze strijd en zij hadden gehoorzaamheid getoond door middel van dat kleine beetje olie. Het was een antwoord op velen gebeden.

Laat je licht schijnen

En zo, 150 jaar later, viert Jezus het feest van de toewijding net als alle andere Joden. Johannes geeft slechts het feit dat Jezus dit feest vierde, maar het heeft diepe betekenis. Jezus heeft zijn hele leven toegewijd aan het dienen van God. Hij bleef gehoorzaam en trouw aan Zijn Vader. In Johannes 8:12 roept Jezus ook ons op om een licht te zijn in deze wereld. Schijn maar. Laat maar zien waar je voor staat. Gevolgd door de belofte: ‘Wie Mij volgt zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben’. God is daar. Ben jij daar ook? Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen: God is goed!

Aan de slag!

Symbolisch zetten de Joden de kaarsen voor Chanoeka in een raamkozijn of voor de voordeur, om te getuigen van het grote wonder dat Hij heeft gedaan. En zodat anderen uitgenodigd worden op onderzoek uit te gaan. Wie is die God die zij aanbidden?

Steek gedurende de kerstdagen een speciaal kaarsje aan om het Licht van de wereld te gedenken en als herinnering om iedere dag weer opnieuw een licht te zijn voor de mensen om ons heen. Vraag aan God om het licht in jou aan te steken.

Deze blog is geschreven door Sarah Rokach. Vanaf volgend jaar kunnen jullie meer mooie blogs van haar verwachten, want ze is een van onze nieuwe schrijfsters!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap