Ben jij een kruisdrager? Kom achter Jezus aan!

21

dec

Alina van Rijn

‘Kruisdrager’; iemand die een (zwaar) kruis draagt, velerlei lijden ondervindt. Ben jij zo iemand? Ik wel. En ik denk eigenlijk dat jij dat ook bent. Want ieder huis heeft zijn kruis. Iedereen draagt een bepaalde last met zich mee. We zijn allemaal kruisdragers.

Wat is jouw kruis? Waar ga jij onder gebukt? Zonde? Ziekte? Rouw? Verslaving? Om eerlijk te zijn wil ik niet altijd dat kruis maar meesjouwen. Het is namelijk soms zo vreselijk zwaar. Het doet vaak zo’n zeer. Maar er is nu eenmaal lijden in de wereld. En er is nog nooit een mens geweest die alleen maar fluitend door het leven is gegaan. We leven in een gebroken wereld, en die gebrokenheid heeft rechtstreeks invloed op ons als mens. Sterker nog, wij zelf zijn de oorzaak van deze gebrokenheid. (Lees Genesis)

Ik ben een kruisdrager. Jij bent dat hoogstwaarschijnlijk ook. Die zware lasten dragen we met ons mee. En dat is soms gewoon vreselijk zwaar en moeilijk. Ik ken nog een kruisdrager. Als het goed is ken je Hem ook. Zijn naam is Jezus.

En terwijl Hij Zijn kruis droeg, ging Hij de stad uit naar de plaats die Schedelplaats genoemd wordt en in het Hebreeuws Golgotha.
– Johannes 19:17 (HSV)

Jezus; dé Kruisdrager

Jezus was ook een kruisdrager. Hij droeg het zwaarste kruis. Hij droeg de schuld van de gehele mensheid. Hij droeg het kruis om daaraan te moeten sterven voor de schuld van jou en mij. Het kruis dat wij in geen eeuwigheid op ons hadden kunnen nemen.

Ons levenskruis kan zwaar zijn. Haast niet te tillen. Maar maakt het dragen van een levenskruis ons ook niet juist afhankelijk van Hem? Want zouden we Hem, met de wind in de rug, niet voorbijgaan? En in dat licht kun je, hoe gek het ook klinkt en hoe erg het ook schuurt, wel in vertrouwen dat kruis dragen. Waarom? Omdat Zijn nabijheid het dragen van jouw levenskruis lichter maakt. Simpelweg omdat Hij zoveel sterker is dan alles wat zo zwaar op ons kan drukken. En omdat op het moment dat Hij jou thuishaalt, jouw lijden van vandaag, mijlenver achter je ligt. En je door Zijn kruisdood in eeuwigheid mag leven met Hem.

‘Geliefden, het kruis is niet uit veren samengesteld, ook niet met fluweel bedekt, het is zwaar en voor onwillige schouders kneuzend; maar het is geen ijzeren kruis, al schildert uw vrees het met een ijzerkleur; het is slechts een houten kruis, en gij kunt het dragen; want de Man van smarten heeft het getorst.’
– Charles Spurgeon

Aan de slag!

Luister vandaag dit lied.

Deel deze overdenking

 1. Annemarie schreef:

  Soms wil je antwoord…ik kreeg antwoord door middel van dit stukje.
  Zo mooi, herkenbaar en wáár.
  Dank je wel!

 2. Pieternella schreef:

  Het is elke dag weer een strijd om het los te laten en het in Zijn handen te leggen maar het OOK TE LATEN. Ik ben zo moe van al het leed van de zonden. Ik weet dat Hij met mij is en niet loslaat, maar steeds weer die aanvechtingen. Paulus zegt ook ; ik heb de goede strijd gestreden de kroon wordt bewaard in de hemel en eens zal het ECHT vrede zijn. Zo uit zien naar het kerstfeest —-Verlossingsfeest.
  Dank voor je bemoedigend schrijven.

  Pieternella

 3. Anne schreef:

  Prachtig stuk, erg mooi. Ik haal altijd veel uit jouw stukken, wat een zegen zijn ze. Een kruis dragen kan zwaar zijn, maar Jezus loopt mee en zijn last is licht. Bedankt!

 4. Evelien schreef:

  Een dag te laat met de reactie op jouw overdenking…
  Dank Alina voor de treffende woorden en de tip voor het prachtige lied. Het kruis is zwaar maar de last nooit groter dan wat je kunt dragen.. soms voelt dat niet zo..soms lijkt het of je ergens onderweg bent blijven steken of je jezelf of de weg bent kwijtgeraakt.. De angst om jezelf te verliezen…We mogen het in Zijn hand leggen. Hij bewaart onze tranen in een kruik, Hij neemt de last van onze schouders en draagt
  ons . Gods zegen !

 5. Tom schreef:

  Beste lezer
  Ik realiseerde dat ik Yahushua was in me vorige lichaam… ik zie aura’s
  Ik zie vorige levens van mensen informatie komt bij mij binnen .. ik dacht het komt van god de vader .. wij zijn allemaal GOD het bewustzijn ! Nu zit ik met enorme pijn in mijn brein ..
  Niemand kan mij helpen want niemand begrijpt het..

  Ik ga dood van binnen .ben me moeder kwijt en me Oma.. geen van overige familie begrijpt mij

  Ik haat heel deze Onzin wereld.. alles draait om geld? Zijn we echt zo manipuleert ingesteld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap