Kan je falen in het uitvoeren van Gods plan voor jou?

26

mrt

Nienke Alblas

Ik wist het zeker. Dit werd mijn nieuwe baan, ik zou fulltime aan de slag gaan als tekstschrijver voor een webwinkel. Tijdens mijn sollicitatieproces had ik regelmatig gebeden: ‘Heer, waar wilt U dat ik ga werken? Wat kan ik voor U betekenen? Laat mij alleen komen waar U mij wil hebben. Geef de mensen die de beslissing moeten maken over mijn functie de wijsheid om de keuze te maken die U verlangt.’ Ik werd aangenomen. Vol goede moed begon ik aan mijn nieuwe baan. Dit was waar ik moest zijn. Of toch niet?

Na twee weken begon ik me te realiseren dat ik niet gelukkig was op mijn werk. Maar dit was toch Gods plan? Moest ik langer doorzetten? Ik was erg in de war. Had ik gefaald in het uitvoeren van Gods plan? Ik had er toch voor gebeden? In mijn hart heerste angst om te stoppen, omdat ik bang was om Gods plan te falen. Na gesprekken, gedachten en gebed besloot ik de sprong te wagen. Na ruim twee weken werken zei ik mijn proeftijd op. Met volle angst ging ik vooruit. Is Gods plan nu mislukt? Hoe ga je daarmee om? 

Faalangst en perfectionisme 

Bijna 10% van de vrouwen heeft er last van: faalangst. We zijn continu bezig met het perfecte plaatje. Daarbij komt de angst om iets verkeerd te doen om de hoek kijken. Elke misstap zorgt ervoor dat iets niet meer helemaal perfect is. Wanneer je gelooft dat God een plan heeft met jouw leven, dan kan daarbij de angst komen kijken om dat plan niet perfect uit te voeren. Maar zal ik je wat moois vertellen? Je kunt niet falen in het uitvoeren van Gods plan, omdat je Gods plan bént. Jij bent het plan en jij kan niet mislukken, omdat God jou wonderbaarlijk gemaakt heeft. 

Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed. 
– Psalm 139:14 (HSV) 

Jij bént het plan 

David noemt in Psalm 139 het werk van God ‘wonderlijk’. Wij zijn het werk van God. Zo kan je hier dus uit concluderen dat wij wonderlijk zijn. Onze ziel mag weten en beseffen dat we wonderlijk zijn, omdat we gemaakt zijn door God. Is wonderlijk perfect? Misschien niet in onze eigen ogen. Misschien niet als we ons blijven vergelijken met anderen op Instagram die alles lijken te hebben. Misschien niet als we kijken naar hoe wij onszelf graag zouden zien. Maar we mogen geloven dat we door Jezus zijn en steeds meer worden zoals God ons graag zou zien. 

Bidden om leiding 

Eén van mijn vrienden was verbaasd dat ik stopte met mijn nieuwe werk. Ik vroeg hem of hij ervoor wilde bidden. Zijn reactie was een beetje verontwaardigd: ‘We hadden toch ook gebeden of je de baan mocht krijgen? Nu heb je hem en wil je dat ik bid voor het stoppen.’
In eerste instantie schrok ik van zijn reactie, maar ik besefte dat hij het verkeerd zag. Ik had nooit gebeden of gevraagd aan mensen om te bidden of ik de baan mocht krijgen. Ik had gevraagd of God wilde laten gebeuren wat Hij voor ogen had. Zoals Jezus ons leerde bidden in het Onze Vader, mogen we ons steeds weer richten tot God met de woorden: Uw wil geschiede, niet die van mij. 

Onbegrijpelijke plannen 

In Jeremia staat een mooie tekst over gebed. De Heer spreekt hier door Jeremia heen en zegt het volgende: 

Roep tot Mij, en Ik zal u antwoorden, Ik zal u grote en onbegrijpelijke dingen bekendmaken, die  u niet weet. 
– Jeremia 33:3 (HSV) 

Als wij God iets vragen in ons gebeden is het niet aan ons om te bepalen wat er moet gebeuren. Ik geloof dat Gods plannen veel beter zijn dan onze eigen plannen. Zo staat er in Jesaja 55:8 Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de  HEERE. (HSV)
Zijn plannen zijn hoger en groter dan onze plannen. En weet je wat zo mooi is? Wij zijn niet in staat tot perfectie, maar God wel! Hij zal antwoorden geven en dingen doen die wij niet weten, maar die beter zijn dat wat wij kunnen weten. 

Aan de slag! 

Denk na over hoe jij Gods plan bent. 

Jij bent Gods plan, en omdat je door God gemaakt bent, is dat wonderlijk en soms voor ons onbegrijpelijk. Sta hier bij stil voor je aan je dag begint. Kun je een reminder gebruiken? Maak deze dan voor jezelf aan door een bemoediging bij je spiegel te plaatsen of op de achtergrond van je telefoon. 

Bij welke dingen vraag je om Gods leiding? Waar bid je voor? Sta vandaag in je persoonlijke gebed stil bij de woorden van Jezus uit het Onze Vader: Uw wil geschiede. 

Deel deze overdenking

  1. Rianne schreef:

    Bedankt Nienke voor de reminder dat God alles in Zijn hand heeft! Ook al weet ik niet hoe ik Zijn plan ben en wat Hij met mij van plan is.

  2. Elise schreef:

    Wat mooi dat je hier kwetsbaar in bent! Mooie herinnering dat we niet zo angstvallig bezig moeten zijn met “goed doen”

  3. Willem Evers schreef:

    Gods werk en plan gaat onze verstand te boven ik bedank je voor deze bemoediging. ik zit op moment ook in een fase dat ik met heel veel tegenzin naar mijn werk ga en al diverse gesprekken op mijn werk heb van hoe nu verder. Deze bemoediging geeft mij veel rust ik besef dat nu nog meer dat we vooral moeten bidden voor elkaar om gods leiding en kracht. Hij is en blijft de grote regisseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap