‘k Stel mijn vertrouwen op de Heer, mijn God…

24

aug

Mandy

“… want in zijn hand ligt heel mijn levenslot.” Grote kans dat je dat liedje in je hoofd hebt meegezongen! Het zingt zo gemakkelijk, hè? Maar waar stel jij je vertrouwen op? ‘Goh, wát een binnenkomer zo op de vroege morgen!’, denk je misschien. Sorry… maar het is een belangrijke vraag! Eentje die misschien niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. Lees mee in Habakuk over vertrouwen, en ontdek wat het voor jou betekent. 

“Zelfs als de vijgenbomen niet zullen bloeien,
en er geen één druif in de wijngaarden te vinden zal zijn,
en we geen enkele olijf van de olijfbomen zullen kunnen oogsten,
en er niets meer op de akkers zal groeien,
en alle schapen uit de stallen zullen worden geroofd,
en alle koeien verdwenen zullen zijn,
zelfs dan zal ik tóch nog juichen over de Heer,
blij jubelen over de God die voor mij zorgt.
Want de Heer is mijn kracht.
Dankzij Hem zal ik rondspringen als een hert.
Hij zal ervoor zorgen dat ik stevig blijf staan.”
(Habakuk 3:17-19, BasisBijbel)

Durf jij dit na te zeggen? Oké wacht, even een stukje context. Habakuk schrijft dit in de tijd dat de Chaldeeën – ook wel de Babyloniërs – naar Juda komen. Juist, het volk dat ervoor zorgt dat de Israëlieten later in ballingschap zullen worden weggevoerd. Het mag duidelijk zijn dat Habakuk dit dus zegt onder moeilijke en zware omstandigheden.

Een hedendaagse Habakuk-tekst

Maar deze tekst kan ook wat ver van je afstaan. Het is een vrij ouderwetse, van landbouw en veeteelt afhankelijke versie. Eén waar wij ons misschien wat moeilijker in herkennen. Ik denk dat we bovenstaande tekst iets tastbaarder kunnen maken. Iets meer op onze situatie toegespitst. Wat denk je hiervan?

‘Zelfs als ik geen werk meer heb,
en ik de huur niet meer kan betalen,
en ik geen eten meer op tafel kan krijgen,
en ik uit mijn huis gezet zal worden,
en er niemand is die mij op kan vangen,
en het hartje winter is,
zelfs dan zal ik tóch nog juichen over de Heer,
blij jubelen over de God die voor mij zorgt.
Want de Heer is mijn kracht.
Dankzij Hem zal ik rondspringen als een hert.
Hij zal ervoor zorgen dat ik stevig blijf staan.’

Maakt dat het tastbaarder voor je? Zet het de sfeer van de oorspronkelijke tekst iets beter voor je neer? Ik denk dat het gevoel van het kwijtraken van ons werk en de (extreme) gevolgen daarvan het meest in de buurt komen van wat Habakuk schetst. Ik hoop dat het je duidelijk is: het gaat hier om een zaak van leven of dood.

En tóch, zegt Habakuk, zal ik in die situatie de Heer blijven loven.

Slik.

Habakuks onbegrensde vertrouwen in God

Probeer je eens héél even in zo’n situatie in te leven. Je staat op straat, je kunt geen kant op. Niemand die er is om je te helpen. Geen Leger des Heils, geen voedselbank. Niks. Zou jij dan kunnen zeggen: ‘De Heer is mijn kracht’? Zou jij nog voor Hem kunnen juichen? Dat is een vraag die je wel even stil zet, hè? Als je dát kunt zeggen… dan heb je een bijna onbegrensd vertrouwen in God!

We zijn zo afhankelijk van een hoop dingen, maar realiseren ons vaak niet dat we ons vertrouwen er ook op stellen. Dat we ervan uitgaan dat alles voor ons blijft werken. En zo niet? Dan zakt de grond onder onze voeten vandaan.

Kun jij Habakuk nazeggen?

Heel eerlijk: ik weet niet of ik Habakuks woorden na zou kunnen zeggen. Als ik van het ene op het andere moment in die situatie zou belanden zou ik waarschijnlijk geen goede demonstratie van geloof kunnen tonen. En ja, ik weet dat zulke situaties ons juist ook kunnen leren om dat wél te kunnen doen, maar ik denk dat we deze tekst goed kunnen gebruiken als graadmeter: hoe zit het met je hart? Waarin (of in wie) stel jij je vertrouwen, meer nog dan in God? Wat vul jij in als ik je deze stelling voorhoud: ‘Als _______ weg zou vallen, zou ik het niet redden’

Waar bouw jij op? Op vergankelijke dingen, zoals je werk, je relaties en hoe nuttig je je kunt maken? Of op de enige onvergankelijke: God?

Aan de slag!

Misschien was dit een wake up call voor je, en realiseer je nu: ik stel mijn vertrouwen niet (volledig) op God. Dan heeft deze tekst precies gedaan wat’ ie moest doen, en dat is je daarvan op de hoogte brengen. Je bent op de goede weg! Wat of wie is het waar jij je leven op bouwt? Breng het bij God. En vraag Hem hoe jij je vertrouwen langzaam weer volledig op Hem kunt stellen. Zodat je uiteindelijk mag nazeggen: “Hij zal ervoor zorgen dat ik stevig blijf staan!”. Schrijf de Bijbeltekst, of een deel ervan, op en hang ‘m op een prominente plek zodat je er, elke keer als je erlangs loopt, aan wordt herinnerd op wie je je vertrouwen mag stellen!

Deel deze overdenking

 1. Nelly schreef:

  Wauw dat is zeker een binnenkomer.
  Ik stel vaak de vraag….. Heer hoe nu verder want ik kan het niet. Alles is zo onzeker.
  Ja en dan…. Stel ik mijn vertrouwen op de Heer mijn God. ???

 2. Jeannette schreef:

  Wat bijzonder, Mandy ! Het is een lied wat ik geregeld bidt, en de tekst had ik als mijn getuigenis op de achterkant van mn Sara uitnodiging staan wel n andere vertaling: De Oppermachtige Here is mijn kracht, Hij maakt mij lichtvoetig als een hert en brengt mij veilig over de bergen.

 3. Kim schreef:

  Dankjewel <3 <3 <3.

 4. Mandy schreef:

  Ik snap je vraagtekens, Nelly! Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat we heel veel van God mogen verwachten, juist in onzekere tijden. En ik durf nu te zeggen: ‘Heer, deze periode is onzeker en ik weet het écht niet meer, maar ik stel mijn vertrouwen op U en ik weet dat U dat vertrouwen niet zult beschamen. ‘ En ik merk elke keer dat ik Hem daaraan mag ‘herinneren’, dat ik Hem er als het ware op aan mag spreken – op een eerbiedige, maar heel persoonlijke manier – dat Hij is wie Hij zegt dat Hij is: trouw. Zoals David ook zo vaak doet in de Psalmen. Ik blijf dat steeds tegen mezelf zeggen, totdat ik het (weer) geloof: ‘U bent trouw!’. Ik hoop dat jij dat ook mag ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap