Jozef zet door bij tegenslag. Volg jij zijn voorbeeld?

25

aug

Gastblogger

Soms zijn er van die periodes, waar tegenslag na tegenslag elkaar opvolgen. Een baan die je telkens wordt onthouden. Een tentamen dat maar niet wil slagen of misschien wel een afwijzing op liefdesgebied. In al die tegenslag is de keuze aan jou wat je doet: ga je door of ga je bij de pakken neerzitten? In Genesis lezen we het verhaal van Jozef.
Jozef heeft heel wat tegenslagen te verduren in zijn jonge leven, maar ondanks alles blijft hij volhouden. Hij gelooft niet in de beledigingen die zijn broers naar zijn hoofd slingeren. En ook niet in de beschuldigingen die hij aan het hof van de farao krijgt. Hij besluit door te gaan. Wat kunnen wij van hem leren? 

De haat van de broers van Jozef

Jozef, de jongste zoon van Jakob, was bijzonder, vergeleken met zijn broers. Hij droomde veel en legde deze dromen gevraagd, maar meestal ook ongevraagd, uit. In zijn dromen werd vaak een vergelijking gemaakt waarin hij boven zijn broers kwam te staan. De broers van Jozef mochten hem steeds minder, maar Jakob hield enorm veel van hem. Hij liet Jozef voorstaan op de rest en gaf hem een prachtige mantel. De broers van Jozef haatten hem steeds meer en zij bedachten een plan.  

En het gebeurde, toen Jozef bij zijn broers was gekomen, dat zij Jozef zijn gewaad uittrokken, het veelkleurige gewaad dat hij droeg, en zij namen hem en gooiden hem in de put. De put nu was leeg, er stond geen water in. (…) Toen er Midianitische kooplieden voorbijkwamen, trokken en tilden zij Jozef uit de put en verkochten zij Jozef voor twintig zilverstukken aan de Ismaelieten. Die brachten Jozef naar Egypte. (…) De Midianieten verkochten hem in Egypte aan Potifar, een hoveling van de farao en het hoofd van de lijfwacht.
– Genesis 37:23-24, 28, 36 (HSV)

De woede van Potifar

Jozef werd opgenomen in het huishouden van Potifar. Alles ging voorspoedig, tot de vrouw van Potifar haar oog op hem had laten vallen. Zij vroeg hem met haar te slapen, maar hij weigerde. Toch bedacht ze een listig plan (zie Genesis 39:10-17) waardoor het leek alsof Jozef toch had toegestemd.  

En het gebeurde, toen zij Jozef dag in dag uit aansprak en hij niet naar haar luisterde om met haar te slapen en bij haar te zijn, dat het op een zekere dag gebeurde, toen hij het huis binnenkwam om zijn werk te doen en niemand van de mensen van het huis daar in huis was, dat zij hem bij zijn kleed pakte en zei: Slaap met me. Maar hij liet zijn kleed in haar hand achter, vluchtte en ging naar buiten. En het gebeurde, toen zij zag dat hij zijn kleed in haar hand achtergelaten had en naar buiten gevlucht was, dat zij de mensen van haar huis riep, en tegen hen zei: Zie, hij heeft een Hebreeuwse man bij ons in huis gebracht om de spot met ons te drijven. Hij is naar mij toegekomen om met mij te slapen, maar ik heb met luide stem geroepen. En het gebeurde, toen hij hoorde dat ik luid begon te roepen, dat hij zijn kleed bij mij achterliet, vluchtte en naar buiten ging. Zij liet zijn kleed bij zich liggen, totdat zijn heer (= Potifar) thuiskwam.
– Genesis 39:10-17 (HSV)

Potifar werd kwaad en wierp Jozef in de gevangenis. Maar hoewel hij in de gevangenis zat, ging hij niet zitten treuren. In de gevangenis bleef God bij hem en maakte zijn tijd daar aangenaam. Jozef gaf niet op, maar maakte zich nuttig met het werk dat hij kon doen.  

Geef niet op, jij bent van belang!

Wat voor tegenslag Jozef ook moest doorstaan, hij gaf niet op. Hij bleef hard werken, maakte zichzelf telkens opnieuw weer dienstbaar en dat werd beloond.

De HEERE was met hem en de HEERE deed alles wat hij deed door zijn hand spoedig voorlopen.
– Genesis 39:3 (HSV)

Soms lijkt het onmogelijk om door te gaan, wanneer je telkens opnieuw wordt afgewezen. Maar Jozef toont ons dat je, waar je ook terecht komt, je altijd iets kan bijdragen. Hij blijft trouw aan God en hij merkt de nabijheid van God daardoor extra goed. Hij gelooft dat hij een bepaalde taak heeft gekregen van God en daar gaat hij mee door, tegen alle afwijzingen in. Wij mogen het voorbeeld van Jozef volgen en ontdekken welke rol God aan ons heeft gegeven, voor de mensen in onze omgeving.  

Aan de slag!  

Jozef geeft niet op! Herken jij je in zijn gedrag of kun jij nog veel van hem leren?  

Luister het lied: ‘Je draagt het niet alleen’ van Matthijn Buwalda

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Vivian Straver.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap